Za nepunih 13k km imao sam dvije situacije gdje je sistem odreagovao bezprijekorno i spasio me od kontakta sa drugim vozilom.
Prva situacija je bila pri vožnji magistalnom cestom sa tri trake (dvije uz brdo, jedna u suprotnom smjeru), ja sam vozio uz brdo u srednjoj traci i lik kojeg sam obilazio nićim izauvan ubacuje mi se ispred i ako sam mu ja došao gotovo do zadnjih vrata (valjda mu došao u mrtvi ugao ili nije gledao). Bukvalno me je zakucao u mjestu, sreća da je iza mene naredno vozilo bilo udaljeno jer ne vjerujem da bi neko mogao da odreaguje tako naglo da je bio bliže jer ni brzina nije bila baš zanemarljiva, vozilo se negdje oko 70km/h.
Druga situacija je bila u gradu bukvalno u raskrsnici, dvije trake dolaze do raskrsnice jedna nastavlja pravo dok se iz druge može samo desno. Ja pokupio suprugu sa posla i lagano prilazim raskrsnici max.40km/h i ne obraćam puno pažnju na saobraćaj oko sebe jer idem pravo i na narednom semaforu sigurno stajem. U pola raskrsnice sa moje desne strane (iz trake koja ide desno) ubacuje se Volvo xc60 (to sam vidio tek kada je prošao ispred

) i ponovo sistem odreaguje kako treba. Mislim da me je fulio za par milimetara jer bukvalno više nije bilo prostora ili da mene udari ili on da se zakuca u stub kontaktne mreže od trolebusa.
Tako da su to moja pozitivna iskustva sa Emergency brake, a da je nelagodno jeste brate mili jer kad je stisne (mislim na papućicu koćinice) ni ABS nemože da stigne da odreaguje

.
Što se tiće nekakvih sumljivih situacija do sad nisam imao takvo iskustvo, pištanje i prikaz upozorenja na instrument tabli da, ali kočenja nije bilo.
Tako što bi Jura rekao:"Palac gore za Emergency brake"