Autor Tema: Emergency braking iskustvo  (Pročitano 5477 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže nemilose

Odg: Emergency braking iskustvo
« Odgovor #45 poslato: 13. Nov, 2020. 11:57 »
Evo mog iskustva sa kočenjem. Napisao sam u garaži, a onda sam video da postoji tema, pa ću i ovde.
Za 4 meseca, desila su se dva kočenja. Jedno kada sam vozio napred i jedno prilikom parkiranja unazad. Oba su bila nepotrebna, ali mogu da razumem zašto su se desila.
Išao sam iz sela relativno uzanim putem, brzinom 40-50 km/h. Bila je krivina na desno i neposredno pre mog skretanja pojavila su se kola iz suprotnog smera, na svojoj strani ili tu negde. Ja sam malo zakočio i skrenuo desnim točkovima na bankinu. Malo se pomerio i onaj drugi. U tom trenutku se aktiviralo automatsko kočenje. Verovatno je kočničar opazio kola ispred, a nije znao da postoji krivina. Mislio je da ću da produžim pravo i da ga udarim...
Drugo aktiviranje se desilo, kao što rekoh, na parkingu. Na kraju parking mesta postoji drvce, čije neke tanke grane idu ka parking mestu. Ja sam grančice ignorisao i gledao da ne udarim u stablo. Međutim, kompjuter nije ignorisao grančice i zaustavio me. Prvo sam pomislio da sam udario u nešto, ali sam bio bar pola metra od stabla.
  • Vozi: Škoda Superb III FL Ambition+ 1.5 TSI MT6

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #46 poslato: 13. Nov, 2020. 12:18 »
Ovo je cudno desavanje, da se desi u krivini.
A sto se tice izlaska sa parking mesta, desilo mi se par puta da mi bas ukoci.
Cujem da pisti, ali ja savijam i izlazim polako. A on mi zakuca kocnicu kad da cu udariti ovog sto nailazi. Neprijatno malo.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Van mreže Maksimus

« Odgovor #47 poslato: 13. Nov, 2020. 14:06 »
To kocenje u rikverc je u slucaju tih grancica vezano za senzore,dok mislim da je kad koci prilikom isparkiravanja zbog auta koji prolaze u ulici vezano za senzor mrtvog ugla.
Emergency brake je samo kocenje pri kretanju,kad se oglasi radarsko upozorenje. Doduse bas neobicno i bogme potencijalno opasno da zabode kocnicu u krivini,meni se x puta desilo da pisti na npr zid pri izlasku iz krivine ali nikad nije kocio...

Van mreže lonely_wolf

« Odgovor #48 poslato: 13. Nov, 2020. 19:39 »
       Za nepunih 13k km imao sam dvije situacije gdje je sistem odreagovao bezprijekorno i spasio me od kontakta sa drugim vozilom.
Prva situacija je bila pri vožnji magistalnom cestom sa tri trake (dvije uz brdo, jedna u suprotnom smjeru), ja sam vozio uz brdo u srednjoj traci i lik kojeg sam obilazio nićim izauvan ubacuje mi se ispred i ako sam mu ja došao gotovo do zadnjih vrata (valjda mu došao u mrtvi ugao ili nije gledao). Bukvalno me je zakucao u mjestu, sreća da je iza mene naredno vozilo bilo udaljeno jer ne vjerujem da bi neko mogao da odreaguje tako naglo da je bio bliže jer ni brzina nije bila baš zanemarljiva, vozilo se negdje oko 70km/h.

Druga situacija je bila u gradu bukvalno u raskrsnici, dvije trake dolaze do raskrsnice jedna nastavlja pravo dok se iz druge može samo desno. Ja pokupio suprugu sa posla i lagano prilazim raskrsnici max.40km/h i ne obraćam puno pažnju na saobraćaj oko sebe jer idem pravo i na narednom semaforu sigurno stajem. U pola raskrsnice sa moje desne strane (iz trake koja ide desno) ubacuje se Volvo xc60 (to sam vidio tek kada je prošao ispred :))) i ponovo sistem odreaguje kako treba. Mislim da me je fulio za par milimetara jer bukvalno više nije bilo prostora ili da mene udari ili on da se zakuca u stub kontaktne mreže od trolebusa.
      Tako da su to moja pozitivna iskustva sa Emergency brake, a da je nelagodno jeste brate mili jer kad je stisne (mislim na papućicu koćinice) ni ABS nemože da stigne da odreaguje =)).
Što se tiće nekakvih sumljivih situacija do sad nisam imao takvo iskustvo, pištanje i prikaz upozorenja na instrument tabli da, ali kočenja nije bilo.
Tako što bi Jura rekao:"Palac gore za Emergency brake"
  • Vozi: Superb_3 FL Style+ 1.5TSI MT6

Van mreže squirll

« Odgovor #49 poslato: 06. Avg, 2021. 19:45 »
Da dignem temu iz mrtvih, jel se nekom desilo da zakoci na pesaka? Npr na zebri kad prelazi vi iz nekog razloga ga niste videli ali sistem sam zakoci, na reklami kao staje na pesake, ja na srecu nisam imao takve situacije niti bi da probam ali mi se cini da ne bi reagovao.
  • Vozi: Superb 2020 Style Plus 190hp DSG 4x4

Na mreži AcoSk

« Odgovor #50 poslato: 06. Avg, 2021. 22:27 »
Zasto mislis da ne bi reagovao? Koci na neku prepreku, sta god to bilo, zar ne.
Moze i da se bezbedno testira. Uzmes tablu stiropora, nekako ga fiksiras da stoji uspravno (pomocu drugog parceta npr.) i krenes na njega. Sve i da udaris, nista se nece desiti

Van mreže Maksimus

« Odgovor #51 poslato: 08. Avg, 2021. 21:11 »
Meni jeste-pesak izleteo iza kombija direkt na ulicu(uska jednosmerna ulica sa vozilima parkiranim paralelno) sistem sutnuo kocnicu u delicu sekunde.