Autor Tema: Koje feluge kupiti  (Pročitano 1138 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže DragonZapočeo temu

• Registrovan
  • Ugled: 0
Koje feluge kupiti
« poslato: 30. Okt, 2018. 14:05 »
Nov sam na forumu, ali kako vidim, prilikom kratkog pregleda tema, biću poprilično redovan član  :B=)

Elem, trenutno me interesuje sledeće (kucao sam u pretrazi, ali nisam našao ništa zadovoljavajuće, pa sam otvorio novu temu): Koje feluge da kupim za svoju oktaviju?

Auto sam kupio polovno, radi se o vozilu Škoda octavia 2.0 tdi 2013 god. Na njemu su trenutno originalne škodine 18-ke sa ljetnim sportskim gumama. S obzirom da dolazi zimska sezona, pa logično, da dolazi vrijeme da mijenjam gume, došlo je i vrijeme da nabavim nove feluge za te gume jer želim staviti neke 16-ke, za gume dimenzija 205/55 R16, koje su i predviđene kao idealne za oktaviju 3. Da napomenem da želim kupiti aluminijske feluge i za zimu.

Dosta stvari vezanih za svijet automobilizma upoznajem sa vremenom, kako bivaju aktuelne za moje potrebe, ali feluge nikad ranije nisam kupovao, pa mi je potrebna vaša pomoć, obzirom da sam siguran da ima mnogo stručnijih forumaša od mene po ovom pitanju.

Znam da je najbolje tražiti originalne škodine feluge, da će me glava sa tim najmanje boljeti  wall1 , ali me interesuje ipak malo komplikovanije rješenje. Vozilo je sređeno, sa nekim sportskim detaljima naknadno ugrađenim, kao i ugrađenim sportskim oprugama, te je malo spuštenije od standardne oktavije. S obzirom da su na njemu trenutno feluge 18", plašim se da će mu standardne 16-ke pokvariti znatno izgled, pa bi konkretna pitanja bila sledeća:

1) S obzirom da je, ako se ne varam, za dimenzije guma koje sam naveo, predviđena feluga dimenzija 6,5Jx16 ET46, 5x112 sa promjerom centralne rupe od 57,1 (napamet pišem, nadam se da sam dobro napisao), interesuje me da li bi, ukoliko bi se ova guma stavila na felugu širine 7J, to imalo uticaja na gubitak udobnosti navedene gume, tj. da li će ova širina feluge imalo uticati na udobnost navedene gume;

2) S obzirom na uvučenost feluge ET46, kao i na činjenicu da sam naveo da mi je auto malo spuštenije, koliki je, ako neko zna, minimalna vrijednost ET koju bih mogao planirati da stavim, a da mi ne smeta za vožnju, tj ne kači dijelove auta prilikom okretanja volana ili nalijeganja na neravnine. Prevedeno, koliko maksimalno smijem"izvući" felugu, a da nemam nikakvih smetnji sa ovim dimenzijama feluga i guma.

Ovde da napomenem da ne želim nakaziti auto i ici u minus sa mjerom ET, samo želim postići, kako sa onim iz prvog pitanja, tako i sa ovim iz drugog, da mi te 16-ke koje stavim izgledaju vizuelno veće.

Ako neko ima i neki savjet gdje da nabavim feluge u BiH po pristupačnim cijenama, a da su zadovoljavajućeg kvaliteta, svakako je dobrodošao.

Hvala vam unaprijed na odgovorima.
  • Vozi: Škoda Octavia 2.0 tdi 2013

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
Odg: Koje feluge kupiti
« Odgovor #1 poslato: 30. Okt, 2018. 23:29 »
Dobrodošao,

1) verovatno ne u toj meri da ćeš to osetiti, dakle ne
2) mislim do ET36 ili ET38, da ne bi trebao manje od toga, neka me neko sa A7 ispravi
  • Vozi: Yeti

• Registrovan
« Odgovor #2 poslato: 31. Okt, 2018. 05:41 »
Dobrodošao,

1) verovatno ne u toj meri da ćeš to osetiti, dakle ne
2) mislim do ET36 ili ET38, da ne bi trebao manje od toga, neka me neko sa A7 ispravi
Hvala i hvala na odgovoru :)

• Registrovan
« Odgovor #3 poslato: 02. Nov, 2018. 15:21 »
Evo mene sa jos jednim pitanjem. Da li neko zna kakva je razlika, sto se udobnosti tice, izmedju guma dimenzija 205/55 R16 i 215/55 R17? Za stabilnost i upravljivost kontam da je ova 17-ka bolja, ali vidim da ona ima poprilicno visok profil, pa me interesuje da li je uopste neudobnija od navedene 16-ke?
Imajte na umu da vozim po kanalima, rupama i sahtovima u centru Banja Luke, pa zato insistiram na pitanjima za udobnost.