Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Modeli
»
FELICIA 1994-2001
»
Zaledila kutija za uljna isparenja - eksplodirao semering radilice
Dole
Autor
Tema: Zaledila kutija za uljna isparenja - eksplodirao semering radilice (Pročitano 1800 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
yoxa
Ambition
Ugled: 4
Zaledila kutija za uljna isparenja - eksplodirao semering radilice
«
poslato:
20. Dec, 2018. 01:03 »
Pozdrav svima.
Imam problem sa mojom skodom felicia 1.6 benzin.
Zime 2016/2017. u Januaru 2017. na -25 stepeni 7. Januara mi se zaledila kutija sa uljnim isparenjima i pritisak iz kartera nije imao gde da ode, pa je eksplodirao semering radilice. Popravka me je izasla 130evra.
2017/2018. godine nisam imao problem, jer je zima bila blaga, ali mi se juce na -8 stepeni opet desilo isto.
Zasto mi se ovo desava? Zasto mi auto stvara toliku kondenzaciju u motoru? Vozim ga pretezno u gradskoj voznji, ali su to voznje od minimum pola sata. Isto tako sam vozio i prethodni auto i nisam imao ovaj problem. Takodje, svi koje znam voze isto ovako i nikada nisam cuo da neko ima ovaj problem.
U Januaru ove godine sam zamenio dihtung glave i radio kompletan remont glave i ne trosi mi antifriz, tako da to nije problem, ali mi svakako auto na cepu stvara znacajnu kolicinu "majoneza".
Kako da sprecim da mi se ovo ponavlja? Ne daje mi se 130 evra svake zime.
Vozi: Škoda Felicia 1.6GLX 1998
Filo
Laurin&Klement
Ugled: 15
Odg: Zaledila kutija za uljna isparenja - eksplodirao semering radilice
«
Odgovor #1 poslato:
20. Dec, 2018. 02:16 »
Najverojatno je u pitanje nekvalitetno ulje koje mozda sadrzi voda.
Ovo ti kazem posto na proslo vozilo koje sam imao koje je trosio ulje pa smo stavali najeftinije ulje i to se desavalo u zimi, nije trosio antifriz ali imao je ''majonez'' kod kapacka i kod sipka za ulje i to samo u zimi.
Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Ugled: 72
AS Petrović
«
Odgovor #2 poslato:
20. Dec, 2018. 09:38 »
Jel separator prekontrolisan pre nego sto je vracen na auto? Ako je zacepljen mozda ti on opet pravi problem, moguce i da nije namontiran lepo, izmedju separatora i bloka ima jedan polukruzni "poklopac", ako se pri montazi okrene naopako skoro se skroz smanjuje rupa za odusak.
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
yoxa
Ambition
«
Odgovor #3 poslato:
20. Dec, 2018. 10:36 »
Ako pod "separator" mislis na kutiju za uljna isparenja, onda jeste. Ociscena je i vracena (bar mi kaze mehanicar). Mogu samo da se nadam da je vratio kako treba, ali meni auto svakako stvara kondenzaciju u bogatim kolicinama.
Sto se tice ulja, sipam ELF ulje vec neko vreme. Mogu samo da pokusam da sipam neko drugo da vidim da li ce to nesto popraviti.
Trenutno je auto kod mehanicara, cekam da mi se javi.
mihajloalasp
AS Petrović since 2014
Laurin&Klement
Ugled: 72
AS Petrović
«
Odgovor #4 poslato:
20. Dec, 2018. 10:57 »
tako je, kutija za uljna isparenja. ako je bilo mnogo onog taloga unutra, tesko da moze da se ocisti a da se ne rasturi, a kad se rasturi ne sastavi je ni bog vise jer nije predvidjena da se otvara. kondenzat moze da bude zbog neadekvatnog ulja ali pre ce da bude da su ti relacije mnogo kratke, naravno sve ovo pod uslovom da je glava uradjena kako treba.
Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X
yoxa
Ambition
«
Odgovor #5 poslato:
20. Dec, 2018. 11:24 »
Na to, nazalost, ne mogu da uticem, jer ne radim ja nego mehanicar. Nadam se da je sastavio kako treba.
Sto se tice relacija, ne vozim ni manje ni vise nego prosecan srpski vozac. Relacija od oko 8 kilometara odnosno 15-20 minuta po turi.
Znam da je prekratko, ali tako sam vozio sve svoje automobile (Zastava 101, Golf 2 i sada Felicia), pa nisam imao problema.
Kao sto rekoh, sipam ELF Evolution 700 STI 10W40. Probacu da sipam neko skuplje ako mislite da je to potencijalni problem.
Bobi
Laurin&Klement
Ugled: 28
Moj Skoda Club Aleksinac...
«
Odgovor #6 poslato:
20. Dec, 2018. 17:45 »
Skoro sam menjao separator uljnih para na mojoj O1 1.6 AEE,isto se nakuplja dosta majoneza ali u crevu izmedju separ. i filtera vazduha...moja pretpostavka je da se separator greje od bloka motora pa se "majonez" nekako i rastopi ali u crevu se stegne jer je crevo udaljeno od bloka i nema šta da ga zagreje. Moj sep. sam menjao jer se donja gumica pretvorila u plastiku i sveže ulje pustala da se sliva prema karteru. Ako čuvaš gumice od tvoje prethodne mogu da ti pošaljem moju kojoj gumice nisu dobre.
Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng
AcoSk
Laurin&Klement
Ugled: 37
«
Odgovor #7 poslato:
20. Dec, 2018. 23:35 »
Taj majonez (kondenz) se stvara pri kratkim relacijama u gradskoj voznji, jer ne stigne da ispari. Cim se vozi na otvorenom putu (bar 150-200km), toga nema.
To je jednostavno tako. Meni koji god auto da sam koristio za grad je stvarao majonez (kondenz), dok kad je taj isti ili drugi auto vozen na otvorenom, nikada nema ni majoneza, a ni kondenza da kaplje kada se otvori cep.
Koje god ulje da sipas, bice manje ili vise ista stvar.
To da zaledi separator je izgleda boljka na svim VAG 1.6 (mozda i 1.4, 1.
motorima. Npr. na golfu 4 1.6 16v zna to isto da se desi.
Ja ne vidim resenje, osim da se stavi nov separator i ociste creva (ili da se izvede iber lauf u vidu creva koje visi dole pored motora, ali nisam siguran da to moze na tim motorima, kao npr. na Yugicu, Ladi isl.)
yoxa
Ambition
«
Odgovor #8 poslato:
21. Dec, 2018. 01:12 »
Super sam prosao u ovoj turi...
Na kraju ipak nije eksplodirao semering kao prosli put. Ipak je izbio sve kroz merac ulja.
Ociscen je separator i sipao sam sam 2 litre ulja i to je to. Ceh - jedna crvena.
Sada sam nasuo malo kvalitetnije ulje. Umesto ELF-a sam, po preporuci rodjaka i mehanicara, sipao Pakelo 10w40. Umesto 450 dinara/l sam ovo platio 720din/l.
Ispraticu situaciju, a imacu u vidu i sve savete vezane za gradsku voznju.
Nazalost, nemam neku potrebu da vozim izvan grada, ali cu se potruditi da jednom mesecno izadjem van grada i malo se provozam na neku "ekskurziju" negde.
Moracu i da radim redovan servis pred zimu, u vidu ciscenja separatora, kako bih sprecio da mi se ovo ponovo desi.
Inace, po gradu predjem mesecno 600-700 kilometara, ali je definitivno problem u pali-gasi koriscenju motora.
Ako neko ima neko resenje za ovaj problem, neka javi. Otvoren sam za ideje/sugestije.
Filo
Laurin&Klement
Ugled: 15
«
Odgovor #9 poslato:
21. Dec, 2018. 02:30 »
Moja felicija mesecno prolazi po 300 km. Nekad je vozim i do 2-3 km max i nema majoneza ni kod sipka ni kod cep. Ti si dobar ako vozis po 8 km najmanje u jedno palenje.
Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995
Gore