Autor Tema: DPF problem ili korist? Diskusija  (Pročitano 34031 puta)

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
Odg: DPF problem ili korist? Diskusija
« Odgovor #45 poslato: 19. Okt, 2015. 11:45 »
Bilo bi lepo i da otvoriš svoju "garažu" da se ovakvi korisni podaci ne rasipaju po raznim temama  bravo2
  • Vozi: Yeti

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #46 poslato: 08. Nov, 2015. 17:30 »
Reče mi Saša iz RevoChip-a da sam imao (lupam sada) 16.5g čađi u DPF-u, kada sam došao kod njih na chipovanje, što se skoro pa iščistilo dok je on testirao auto na valjcima.
Savetovao me da češće vozim u 4. ili 5. brzini (poželjno na tempomatu). Kaže da je potrebno 60ak sekundi ovakvog režima vožnje da ECU pokrene proces pasivne regeneracije i onda se sledećih 10 do 20 minuta filter rešava nagomilanih čestica... Pun gas ili nabadanje kočnice prekida ovaj proces. Eto, savet kojeg se treba pridržavati...

Doduše, na putu do njih tog jutra, imao sam možda 5km ukupno puta nepokrivenog maglom. Sve ostalo je bilo mrcvarenje u koloni :(

Na mreži hakkler

« Odgovor #47 poslato: 23. Feb, 2016. 16:51 »
pa gradska vožnja općenito..često pali gasi ako koristiš SS. Rad u leru sudjeluje u nakupljanju tih čestica isto tako i pedal to the metal. Najveća glupost da ne možeš to odraditi kada imaš priliku nego sam ecu daje zadatak kad senzor osjeti da je filter došao do neke granice..pa onda uključuje regeneraciju. Bar se takvo što dalo izčitat iz pisanju po forumuima. Povečan ler dok radi regeneraciju..paljenje ventilatora i ne baš prijatan miris na stanju auspuha. Povečana potrošnja u leru L/100..itd

Bilo bi idealno da recimo imaš na maxi dotu prikaz na kojoj je točci zapunjenost tog dpf filtera (preko vcds.a možeš očitat samo stanje zasičenosti) I sad recimo ON je na nekih 80-90% a ti se uskoro priližavaš kući ili odredištu i da MOŽEŠ kao što ne možeš da mu stisneš neki gumbić da recimo počinje radit regeneraciju i smanji zasičenost na recimo dozvoljenih 5-8%.

Nego NE..napravio si recimo 800km autoputa..i dolaziš kući..a on pali lampicu da bi se sad trebao vozit i odradit regeneraciju (ko da se nije mogao regenrirat u tih 800km)ili ga pustiš da u leru to odradi...ono smrdi..buči itd. Ili drugo jutro krečeš a njemu sad došlo da radi.

I onda s čudiš potrošnji kako je too much na tih par km  =))

To me definitivno odbija kod tih novih diesela  :( + samim tim su se zeleni ogradili da neće diesela u gradu. Dizel je za km i vanjsku vožnju.
Pričao sam ..ima tome več... sa jednim taxitom..ugl. lud je sa tim dpfom i do sada je več izvadio taj DPF ;D

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #48 poslato: 23. Feb, 2016. 19:00 »
Napravili su sistem koji ne funkcioniše u normalnoj vožnji.
'nuff said

Dodatno, forsiraju obrtaje 1.200 do 1.400rpm, a DPF se navodno čisti tek preko 1.800rpm, i to samo u nekim brzinama. Ko je tu lud, stvarno ne znam  wac1

Van mreže ljusasd

« Odgovor #49 poslato: 23. Feb, 2016. 21:12 »
Bazveze je to kako je Škoda tj. VW rešio problem čišćenja DPF-a. Ja na mojim kolima nemam nikakve lampice za DPF i poželjno je samo da ako se auto vozi češće po gradu na svakih oko 500 km. da se auto izveze na auto put ili regionalni i narodski rečeno izduva oko 20-tak minuta.

"Vehicles with a diesel particle filter: if the vehicle is mostly driven for short distances, it is possible that malfunctions may occur during the automatic cleaning of the diesel particle filter. This may lead to fuel collecting in the engine oil and cause engine failure. Therefore, if you frequently drive short distances, you should take a 20 minute trip on a motorway or rural road at least every 500 km."

Ovo je iz uputstva za upotrebu vozila.
  • Vozi: Karoq 1.5 TSI DSG Style 2019: AUDI A6 45 TDI Avant S-line 2018:

Van mreže brele

« Odgovor #50 poslato: 23. Feb, 2016. 21:37 »
Negde je pisano da je Renault to mnogo bolje rešio oko DPF-a, e sad, ako nađem tekst, okačiću.

Verujem da Nemci znaju šta rade, sigurno bolje od nas što ovde komentarišemo.
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #51 poslato: 24. Feb, 2016. 13:23 »
Ja sam imao problema dok ga nisam provalio kako radi, počeo je da mi diže nivo ulja u motoru, sasuo mi je 2l nafte u ulje dok je pokušavao da odradi regeneraciju, pa je počeo da pali lampicu "DPF" pa na kraju otišao u limp mode kad se stvarno začepio.
Pre toga su mi menjali gumice na diznama, pa tandem pumpu i na kraju glavu motora zbog dizanja nivoa goriva, ali se ništa nije promenilo i dalje na 1000 km 1 litra više u motoru. I na kraju ja provalim da je DPF, skinem ga očistim i sad sve radi odlično. Inače na otvorenom putu na oko 2200 obrtaja počne sam od sebe da sagoreva čađ, u gradu mi regeneraciju pokreće na svakih 180-220 km i to primetim ka promeni zvuk i počne da izlazi beli dim i digne potrošnju za 2 lit, tako ga vozim nekih 10 min dok opet ne promeni zvuk i ne spusti potrošnju.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže tasa

« Odgovor #52 poslato: 03. Maj, 2016. 18:01 »
Koliko vidim vecina vas pati od tog ciscenja, al ja kod sebe na pasatu to do sada nisam video, ni kod burazera na audiju, obojica imamo dpf, al nista od tih nacina i simptoma nemamo, a vozimo kola po gradu i naranvo otvoreno, sad me buni jel ovi iz skode i vw audija isti princip koriste. Ja sam pre neki dan bio do majstora i nakacio da vidim zasicenost dpf-a i pise 20miligrama, a po gradu vozen sigurno zadnjih 200km. I nikakve simptome promene zvuka, potrosnje itd nisam primetio :-\
aj sad glupo pitanje, koje ulje koristite, jel 507.00 za dpf ili neka druga, da vas to mozda ne zeza,, i da li vam vozila troskare ulje?
mozda je u tome problem
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže ИгоР

« Odgovor #53 poslato: 03. Maj, 2016. 19:58 »
Нема то везе са тим, већ са стилом вожње. Ко погрешно вози, задави и бензинца.

Van mreže nkteam

« Odgovor #54 poslato: 04. Maj, 2016. 11:09 »
Vrlo je diskutabilno sta znaci "voziti pogresno", kao i gusiti auto, i to u situaciji kad ti Skoda sama forsira da ga vozis na vrlo niskim obrtajima (1200-1400rpm).
  • Vozi: Octavia 2.0tdi Style 2016

Van mreže ИгоР

« Odgovor #55 poslato: 04. Maj, 2016. 14:22 »
A шта мислиш зашто то форсира?
Управо из разлога који сам и навео, односно наводе људе на погрешан стил вожње како би што прије сахранили мотор, али и из разлога да не би испали лажови за "декларисану" потрошњу и емисије.

Van mreže nkteam

« Odgovor #56 poslato: 04. Maj, 2016. 16:49 »
Ja iskreno nisam pristalica tih teorija da proizvodjaci navode kupce da brze bolje sahranjuju svoje motore/automobile. A slazem se da voznjom po preporukama smanjuje potrosnja, ali nesto ne verujem da je takva voznja stetna za sam motor.
  • Vozi: Octavia 2.0tdi Style 2016

Van mreže batke

« Odgovor #57 poslato: 04. Maj, 2016. 17:42 »
Da se uključim i ja. Vozim O3 2.0 tdi MY 2015, znači ima DPF. U početku je regeneracija bila češća, a kako auto prelazi sve više kilometara regeneracija se javlja ređe. Ja nigde ne vidim da se preporučije vožnja na 1200-1400, ako mislite na to da se na displeju javlja upozorenje kada treba promeniti u viši stepen onda možemo da diskutujemo, ali neće se ništa desiti ukoliko se ta "preporuka" ne ispoštuje. Razlika u potrošnji je beznačajna. Hoću da kažem da na autoputu nema vožnje na 1400 obrtaja jer si suviše spor i skloniće te policija jer ne poštuješ pravila. U gradskoj vožnji to može da se postigne ali sama gradska vožnja iziskuje veću potrošnju zbog tipa vožnje "stani-kreni", tako da po mom mišljenju ni tu nema neke uštede. U toj priči jedino gde možer da se uštedi takvom vožnjom je regionalni put. Pitanje je koliko se čovek često vozi takvim putevima. Ja lično veoma retko.
Smatram da treba voziti najnormalnije i potrošnja će biti korektna, a problem sa DPF će biti ređi. I naravno smatram da ipak od tih preporuka, za one koji imaju uglavnom gradsku vožnju kao ja, treba s vremena na vreme isterati auto na "svež vazduh"i malo protegnuti konjiće. Tu već ulazimo u temu "koliko vam razvija Škoda".  :B=)
Rezime: menjanje brzina na 2000-3000 obrtaja i ponekad malo razigrati mašinu...
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže ИгоР

« Odgovor #58 poslato: 04. Maj, 2016. 18:55 »
У потпуности се слажем са Баткетом, и додао бих још да режим вожње треба увијек држати у опсегу 2500-3500 и томе прилагодити жељену брзину. Само на тај начин мотор "дише". Није ми намјера да паметујем, и сам сам спадао у оне који возе 5-ом 50км/х и пеглају лаганини у вишем степену преноса и нисам мислио на посљедице такве вожње.
Такође, изузетно је корисно за мотор држати га у константном режиму (када сте у могућности - рецимо на 3000 о/мин) и тако прелазити дистанце што је могуће дуже и чешће (ово је поготово корисно за дпф нпр.) Да ли сте можда знали да, баш у том режиму, ECU покреће све тестове за спремност и провјеру стања мотора?
Лично сам скоро па избацио 5 брзину из употребе (ауто скоро исто троши и док сам је користио) из разлога јер, или возим градску вожњу, или краће дионице на магистралном путу до 20 км. Може она и 5-ом узбрдо без икаквих проблема, међутим то на дуже стазе није добро за мотор и сасвим сигурно доводи до наслага на издуву, вентилима, свјећицама, итд, а што сам се и лично увјерио када сам скидао два катализаатора која сам већ спржио (наравно универзална, не оригинална).
Сада је стање "много" другачије. Прије је то било црно као угарак на излазу из мотора, а данас је то боја свијетле чоколаде/бијеле кафе, јер цијепам мотор као да је ванкел RX8....и не жалим гумице вентила више  =))

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #59 poslato: 30. Jun, 2016. 13:22 »
Tokom vožnje, čestice čađi se nakupljaju u DPF-u (ako filter nije dovoljno zagrejan odn. manje od 350C, što je situacija skoro uvek tokom normalne vožnje).
Recimo kod mene je tDPF na 140km/h, 6.brzina @2.250rpm iznosi ~ 300C  (mereno prilikom vožnje na TOTAL DIESEL EXCELLIUM gorivo u Nemačkoj).
Prilikom magistralne vožnje, tDPF je em nedovoljna, em nije konstantna.. čim oduzmeš gas, temp pada.

Jedino baš baš brza vožnja autoputem podiže tDPF dovoljno da bi se pokrenula regeneracija (pasivna) i isti oslobodio od čađi. Veći RPM podiže potrošnju i EGT (t izduvinh gasova) ali je ipak presudno opterećenje motora (potrošnja goriva u jedinici vremena).

Ako se postigne konstantna tDPF >350C, zagrejane čestice čađi u DPF-u reaguju sa NO2 u izduvnim gasovima i prelaze u CO2 (sagorevaju).

Kako je pasivna regeneracija uglavnom nedovoljna, ECU prati količinu čađi i ako proceni da je dostignuta kritična, pokreće aktivnu regeneraciju... između ostalog, modifikuje i ubrizgavanje goriva i dodaje gorivo kasnije u ciklusu koje se ne zapali odmah već ispari u cilindru pa se zapali tek u katalizatoru. Toplota dolazi i do DPF-a (oba se nalaze u zajedničkom kućištu), koji se zagreva do nekih 620C, kada se čađ topi rapidno i DPF se očisti (čestice C oksidišu ovaj put sa O2) za desetak minuta (može se primetiti kao pojačan ler i deaktivacija START-STOP sistema).

Ako se auto stalno vozi u gradu, na kratkim deonicama, onda ni aktivna regeneracija ne može da potraje dovoljno dugo da se DPF očisti... nivo čađi dodatno raste i ECU pali DPF lampicu (tvoj slučaj)... preporuka je da se motor tada NIKAKO ne gasi (kao i da se izveze negde na otvoren put i vozi konstanom brzinom dok se lampica ne ugasi).

Ako ni ovo ne pomogne (nivo čađi dostigne 40g), pali se i lampica grejača (pored lampice DPF-a) => pravac servis da se pokrene servisna regeneracija preko dijagnostičkog instrumenta.

Ako nivo dostigne 45g (ne uspe servisna regeneracija) auto više ne može da se vozi... potrebni radikalni zahvati na DPF-u, o čemu je već bilo reči.

Dakle, ako primetite aktivnu regeneraciju kada hoćete da ugasite motor (ler na 950 do 1.000rpm), pustite mukicu da odradi svoje. Ipak je to preporučena praksa (počeo sam i sam to da poštujem).

Ovo važi za nove EA288 motore. Verovatno je slična situacija i za prethodnu generaciju.

Postoje aditivi za dizel gorivo koji pospešuju (pasivno) sagorevanje čađi i na manjim temperaturama, tako da ECU mora ređe da interveniše.

beer1