Autor Tema: Letnje gume. Saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2019  (Pročitano 41980 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

Odg: Letnje gume. Saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2019
« Odgovor #120 poslato: 21. Jun, 2019. 19:23 »
Bukvalno bezanje preko levog tocka je bilo , desna krivina u pitanju , nije zadnji kraj bezao cak se ni esp nije upalio .

Jesam korigovao na volanu poprilicno i popustio gas , pa kad je uhvatio 5 ta i gas u patos izvukao me je ali nije za igranje .

Stazu podrzavam apsolutno . Eto jedina zamerka do sad , ovako u krivinama ok sve .

Edit : tek sad vidim understeer je u pitanju ! Mahinalno sam napisao , cesto kucam oversteer kad gledam driftove po yt  =))
« Poslednja izmena: 21. Jun, 2019. 19:29 Buca Skoda Mladenovac »
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže DSN

« Odgovor #121 poslato: 22. Jun, 2019. 02:30 »
 bravo2
  • Vozi: Octavia RS TSI

Na mreži AcoSk

« Odgovor #122 poslato: 28. Jul, 2019. 23:17 »
Imao sam razna iskustva sa renomiranim novokomponovanim proizvodjacima poput recimo lassa, na gumi pise profil 50, a ta guma vislja od pirelli, nokian, save, kao da je visine 60.
Zanimljivo. Jesi merio visinu tj. precnik ili profil gume pa znas? Ili odokativno?

Ja vec za dva tri auta kupujem Lassu, nista nije visa, niza, niti drugacija od ostalih guma tog profila.

I da, nije svaka guma profila 50 iste visine, jer nije isti profil ako je 185/50 i 205/50

Van mreže petarp031

« Odgovor #123 poslato: 28. Jul, 2019. 23:22 »
Imao sam problem sa ESP, prerano se palio i zadnji kraj kretao u proklizavanje. Nazad bila nova lassa, napred nova nokian. Adaptirao, menjao opruge nekoliko setova, isao kod raznih strucnjaka, nista nisam mogao da uradim dok mi jedan cikica nike rekao da pogledam visinu zadnjih guma i da li su slucajno vislje od prednjih. Skinem tocak sa prednje osovine i zadnje, jedan do drugog, razlika cini mi se skoro 1 cm. Stavim lassu napred nemam problem. Ubrzo sam je skinuo jer ta guma na velikim temperaturama se ponasala kao zimska, kidala se i uvijala, ok se ponasala do 20 ak stepeni. Radilo se o impetus 2 u dimenziji 205 50 17.

Poslato sa ANE-LX1  

Na mreži AcoSk

« Odgovor #124 poslato: 29. Jul, 2019. 00:32 »
A kada si stavio napred te Lassa koje su vise od Nokiana, sve bilo u redu... Bas zanimljivo, opet je bilo razlike u visini, a sve bilo ok. Bas zanimljiv slucaj, prvi put cujem za tako nesto.
Sve bih ovo razumeo da je 4x4.

A ja bas imam suprotna iskustva, vozio sam nekoliko Lassa na nekoliko vozila. I leti na +40 i kada je malo hladnije se ponasala odlicno.
Slikacu ti ako stignem 4 komada Impetus revo 2+ koje su presle preko 50k km, nigde izkrzana niti otkinuta sara. A jadne su prezivele svasta...

Sada na golfu 5 imam Lassu GreenWay (valjda se tako zove) i takodje se dobro ponasaju. I tiha, i udobna, i lepo drzi na suvom i na mokrom.

Van mreže petarp031

« Odgovor #125 poslato: 29. Jul, 2019. 04:20 »
Ako je napred vislja guma nema problema kod upravljanja, to je kazu pravilo kada sam se kasnije raspitivao. Bitno je da na zadnjoj osovini nemas vislju gumu.
Sto se tice kvaliteta gume, za moj ukus ova guma nije dobra. Posle nje sam kupio pirelli, drugu godinu je vozim, preko 25000km i nikakav problem ili deformitet ne vidim.
Evo recimo primer je zlatiborski put, sa lassom u letnjem periodu i na velikoj temperaturi, vozim pun gas, guma na 150kmh u krivini pocinje da se uvija, pali esp, poskakuje, obara previse brzinu, na izlazu iz krivine imam oko 120kmh, bukvalno na upravljacu se ponasa slicno kao na zimskoj gumi. Na pirelli P7, auto vozim kao po sinama, dostizem preko 180kmh, iz iste krivine izlaz oko 150kmh upali povremeno esp, na upravljacu osecam normalan otpor koji i treba da osetim, ali vozilo se ne naginje previse, ne skace kao koza, drzi zadat pravac, ne pokazuje pucanje po ivicama ili naglo trosenje, iako je vozim mnogo brutalnije od lasse. Naravno da je neuporedivo premium brend porediti sa lassom, ali za moj ukus ovo nije ok guma. Napominjem da se na nizim temperaturama lassa ponasa prilicno normalno i vosilo se vozi na istoj ruti poprilicno ok. Lassu sam dao drugu, on je i dalje vozi na focusu, a meni je nokian i dalje na zadnjim tockovima, samo sto ima 25k vise km.
Ja bih voleo da sam zadovoljan kao ti, ali moguce da je moj problem sto sam na vozilu zatekao novog nokiana koji mi je zadao visoke parametre nedostizne sa budzet gumom. U svakom slucaju nacini, stilovi voznje i ocekivanja svakog vozaca su razliciti, bolje je sto imas dobra iskustva jer je lakse zanoviti gumu sa povoljnijom cenom nego spremati novac za barem 50% skuplju gumu u istoj dimenziji.
Pozdrav

Poslato sa ANE-LX1  

Van mreže Filip BG

« Odgovor #126 poslato: 29. Jul, 2019. 08:30 »
renomiranim novokomponovanim proizvodjacima poput recimo lassa
Poslato sa ANE-LX1  
Dobar dan petarp031,
prvo sam se nasmejao kada sam pročitao da je Lassa renomiran proizvođač, ali u kasnijim ste porukama i sami demantovali tu tvrdnju.
Doduše, renome može biti i loš, ali mu mi najčešće dajemo pozitivnu konotaciju, tako da ja Lassa gume ne smatram renomiranima.

U svakom slucaju nacini, stilovi voznje i ocekivanja svakog vozaca su razliciti
Could not agree more, što bi rekli prijatelji iz inostranstva.
Ja (a i još neki članovi porodice) imamo dobra iskustva sa Pirelli P7 kao i vi, i kada dođe vreme za zamenu guma, uopšte neću razmišljati koje treba kupiti. Samo gde su P7 trenutno najjeftinije. Ali čuo sam i priče ljudi koji su imali loših iskustava sa tom gumom, čak i pucanje.
  • Vozi: Superb mk3 1.5 TSI

Van mreže Dilema

« Odgovor #127 poslato: 06. Avg, 2019. 11:08 »
Naprijed Continetal Premimum Contact 6, nazad Michelin Primacy 4.
Djeluju ok, samo nijedna nije štedljiva   :(
Prjanjanje je dobro, kočenje takodje.
Je li iko primjetio razliku izmedju ove dvije gume, ja sam namjerno uzeo dva para od oba proizvodjača, meni djeluju kao da su "u par deka".
  • Vozi: Škoda Superb 1.9 TDI Greenline

Van mreže nidza

« Odgovor #128 poslato: 06. Avg, 2019. 11:41 »
6ica nam se na sivoj pokazala ultraštedljiva. Ja ne mogu da zamislim da auto manje troši na otvorenom. Odlična guma.

Sent from my POCOPHONE F1  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021