Autor Tema: Octavia Tour (A5/2011) motor BSE 1.6 bezinac nemiran rad povremeno na leru  (Pročitano 2875 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže IgorJZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
Octavia Tour (A5/2011) motor BSE 1.6 benzinac zatrese se povremeno na leru. Presla svega 52000km, redovno odrzavan, ulje/filteri menjani svake godine redovno. Najveci deo kilometraze je gradska voznja, kratke relacije 5-10km.  Svecice na njemu originalne, kao i kablovi. Generalno ceo motor je u originalnom fabrickom stanju, nije nista menjano (osim pominjanih ulja, filtera, antifriza, kocione tecnosti i sl.).

Prikljucivao sam i neki Bluetooth OBD2 adapter pa preko Android aplikacije Torque gledao, a i drugar je povezao VCDS preko njegovog USB adaptera - nema nikakvih prijavljenih gresaka u sistemu. Ne svetli check engine lampica.
Medjutim na tehnickom pregledu, na moj zahtev su mi izasli u susret i merili izduvne gasove, i sve je ok osim HC (to bi valjda trebalo da su nesagoreni ugljekovodonici?) koji je oko 100 a tolerise se valjda do 40.

Probano sa razlicitim vrstama goriva, aditivima za ciscenje dizni i posle malo "ostrije voznje" na autoputu sa tim aditivima ceo auto bude agilniji i taj nemiran rad kao da nestane, ali se vrlo brzo vrati cim se predje na gradsku voznju.

Pre nego sto sam ovde pitao citao sam po Internetu da li je to neka tipicna boljka ovog motora, i izgleda da jeste, ali se ne slazu sta je uzrok i da li se taj problem moze resiti. Svecice navodno traju do 100.000 i ne menjaju se pre 80.000, pa ih nisam ni menjao (ne menjaju se lako pa sam zbog toga odustao da ih promenim za svaki slucaj). Pominu i kablove, i falsh vazduh koji se negde uvlaci, i zaprljan leptir gasa, i svasta nesto drugo sto MOZE da bude problem.

Ima li ko da je imao slicnih problema sa ovim motorom i kako je, ako ih je, resio?

• Vozi: Octavia A5 1.6

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
Ako mislis na to da se na leru kao becne ("uplasi") na trenutak, izgleda da se svaki tako ponasa. Ne kazem da je to normalno, ali eto...
Meni na dva komada (auta sa tim motorom) se desava tako nesto, ali bas sitno se zatrese na trenutak. Toliko sitno da skoro niko ni ne primeti, ali ja svaku sitnicu skeniram, nazalost.

Inace ga, kao i svaki motor, ubija iskljucivo gradska voznja, a pogotovu kratke relacije.

• Ambition
Da, "štrecne" se povremeno, kao da svećica nije opalila smešu ... ali kompjuter ne prijavljuje "misfire" grešku, a mislim da bi trebao da registruje takve stvari. To sam primetio da se dešava jos pre par godina, tada su svećice bile na ispod 30.000 km, tako da verujem da nije do njih.

Inače, lepo on vuče, nije da  "proguta knedlu" kada se dodaje gas, sve je tu ok... Što se potrošnje tiče, teško je to videti po gradu, pogotovo kad su gužve i kad se kilometar može prelaziti 15 min pa i više..., ali nebi rekao da je nešto povećana u odnosu na ranije.

Sve u svemu verujem da on može ovako još dugo, ali me nervira što ne znam šta je uzrok tom "štreckanju" na leru povremeno.

Van mreže Miro MNE

• Laurin&Klement
  • Ugled: 24
Ista stvar, 99.000km, sve fabričko sem ulja I filtera, dok ne postane češće nebih oko toga čačkao.
  • Vozi: Fabia 2.0 MPI

• Ambition
Gledam i po stranim forumima (nemci, rusi) - primeceno takvo ponasanje i na Golfu i na Audiju i na SEAT-u, svuda gde se ovaj motor ugradjivao. Neki kažu da je moguće problem rešiti tako što se ler gas malo podigne (za 50 obrtaja). Ali javljaju se ljudi koji su prešli i preko 200.000 i kažu da taj problem imaju od 30.000 ali da se nije uvećavao ili nešto posebno smetao (osim što nervira) :)

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
Bas tako, moze da se vozi tako koliko hoces.
Ako bi se zamenile svecice, bobina, kablovi mozda bi se popravilo stanje ili skroz nestalo, ko ce ga znati.

• Ambition
Ako bi se zamenile svecice, bobina, kablovi mozda bi se popravilo stanje ili skroz nestalo, ko ce ga znati.

Kažu da ne. Probali mnogi da reše taj problem upravo tim načinom... menjali i MAP senzor i lambda sondu... ali ništa nije uticalo.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
Da onda nije do nosaca motora...

• Ambition
Kažu Rusi taksisti  :) (nabasah na neki njihov forum...) da nije ni to. Inače taksisti tamo vole taj motor, kažu da je dobar, pouzdan i lak za održavanje.

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
Kako radi MPI sa stisnutim kvacilom, da nije menjac u pitanju?

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
Vratio bih se na ovaj napisani deo sa pocetka posta i time iskljucio mogucnost da je do menjaca:
   "Probano sa razlicitim vrstama goriva, aditivima za ciscenje dizni i posle malo "ostrije voznje" na autoputu sa tim aditivima ceo auto bude agilniji i taj nemiran rad kao da nestane, ali se vrlo brzo vrati cim se predje na gradsku voznju"

Ja bih probao sa dekarbonizacijom motora, znam za slucajeve da su vozila sa veoma malim km nakon dekarbonizacije prodisala i znatno umirila rad. Ne kosta puno, treba probati, ja imam pozitivna iskustva.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Van mreže Krpelj

• Test Drive
  • *
I ja sam primjetio tu trešnju. Iznimno kratko traje, ali da tog nema ne bi ni primjetio da motor radi. Kod mene je mjenjana bobina. Ne znam razlog jer nisam prvi vlasnik. Ja to jednostavno primjećujem, ali ne sekiram se previše. Daleko od toga da ne bih volio da ove pojave nema. Auto lijepo potegne kad treba, ne posrće ni pri naglom ubrzanju tako da se time ne zamaram. Imam osjećaj da radi na malo nižim okretajima u leru nego li bi trebao.
  • Vozi: Octavia II 1.6 mpi combi

• Ambition
Kako radi MPI sa stisnutim kvacilom, da nije menjac u pitanju?

Pa radi isto, nema promene. Isto kao i na leru, motor je odvojen od menjaca.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
Vidim da je @IgorJ nasao temu gde je napisano resenje ovog problema, ali da zbog drugih koji citaju i koji imaju isti problem postavimo link ka njoj:

https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=8101.0

edit: bez tt linkova, hvala!
« Poslednja izmena: 31. Dec, 2023. 11:10 Karlheinz »

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
Treba staviti link na prvu poruku teme, i biće prikaz OK u TT.

evo da probam http://forum.skodaforum.rs/octavia-2004/mozda-ce-biti-korisno-nekome/msg73147/#msg73147
  • Vozi: Yeti