Autor Tema: Zimske gume obavezne od 1. Novembra?  (Pročitano 3449 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže vlada320Započeo temu

Zimske gume obavezne od 1. Novembra?
« poslato: 28. Okt, 2013. 23:38 »
Da li neko ima informaciju kakva je zakonska regulativa ove godine na snazi, kada su zimske gume u pitanju? Svake godine nesto menjaju po ovom pitanju.
Ne bih jos stavljao zimsku obucu na auto, ali ne bih ni da platim kaznu od petka, ako me zaustavi policija.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Na mreži Karlheinz

Odg: Zimske gume obavezne od 1. Novembra?
« Odgovor #1 poslato: 29. Okt, 2013. 00:08 »
Mislim da je isto kao i prošle godine, sve 4 zimske (min. 4mm) su obavezne kada ima snega, leda i poledice na putu od 01.11. do 01.04 sledeće godine.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI Elegance+ 2008

Van mreže dulefontana

« Odgovor #2 poslato: 29. Okt, 2013. 00:09 »
Ja dok ne vidim nize temperature ne stavljam zimske. Cim ode ispod 20 preko dana, stavicu zimske, a pogledacu na poslu sta su pisali u zakonu

Sent from my HTC Desire X

Van mreže sasacalko

« Odgovor #3 poslato: 29. Okt, 2013. 07:12 »
Obavezni su i lanci u prtljažniku, van naseljenog mesta. Moje zadnje gume su zimske, menjam samo prednje, lance sam juče stavio u prtljažnik. Samo još sneg da padne. ;D

Van mreže Turbo

« Odgovor #4 poslato: 29. Okt, 2013. 15:18 »
Члан 113.
Зимска опрема моторних возила, осим за возила врста L, К, Т и C, у смислу овог правилника, подразумева:
1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила врсте М1 и N1;
2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка;
3) за возила врста М2, М3, N2 и N3 обавезни део зимске опреме је и лопата, осим за возила која учествују у јавном градском превозу.
Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
Изузетно од става 4. овог члана, у насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.
Опрема из става 1. тачка 2) овог члана може се поставити на точкове на делу пута који није означен знаком "ланци за снег" само кад је коловоз прекривен снегом.
Одредбе овог члана не односе се на војна возила.

Isto kao prošle godine.

Van mreže dulefontana

« Odgovor #5 poslato: 29. Okt, 2013. 18:35 »
Ali klinovi povecavaju trakciju

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 29. Okt, 2013. 19:29 »
Jeste ali ostecuju(nas inace savrsen) asfalt :)

HUAWEI P6 via TT

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 29. Okt, 2013. 19:54 »
Da dodam da je kazna 3000 dinara po neispravnoj gumi.

HUAWEI P6 via TT

Van mreže dulefontana

« Odgovor #8 poslato: 29. Okt, 2013. 20:30 »
A lanci? Inace ortak na Sabu opusteno fura eksere, ali vozi sa SWEDEN tablama

Van mreže Danilo

« Odgovor #9 poslato: 29. Okt, 2013. 21:53 »
Jos jedna bzv odredba zakona! Zimske gume su obavezne  ,,kada ima snega, leda i poledice,,.  Drugim recima zimske gume nisu obavezne u januaru ili februaru ukoliko je kolovoz suv!!! Moj kolega se prosle zime jedva izvukao jer su hteli da mu pisu prijavu zbog dve letnje gume iako je u tom trenutku napolju bilo 15C a kolovoz suv ko barut. Izvukao se, ali sta da su mu ipak podneli prijavu? Trebalo bi da se mrcvari po sudu i dokazuje da je tog dana kolovoz bio suv, da pribavlja zvanicni izvestaj RHMZ!!! Nebulozno! umesto da su lepo samo propisali da su zimske gume obavezne od 1.11 do 1.04 i kraj, nema ukoliko, ako, kada itd, nego tacka. Nazalost, iako sam pravnik, moram konstatovati da su i ova, a i mnoge druge odredbe raznih zakona i drugih propisa nedefinisane i podlozne tumacenju, sto nikako nije dobro, prvenstveno za gradjane.
  • Vozi: Octavia, 1.9, 2011. god

Na mreži Karlheinz

« Odgovor #10 poslato: 29. Okt, 2013. 22:13 »
Tako je napravljeno da ko hoće tačan datum - ima ga, ko misli da zimske ne trebaju kad nema snega - može i to, ko ne može da priušti 4xzimske - neka vozi kad (tamo gde) nema snega i leda... tj. svako može da se pronađe, ništa nije obavezno 100%.
Mislim da je vrlo fer ovako sada kako je.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI Elegance+ 2008

Van mreže Neba

« Odgovor #11 poslato: 30. Okt, 2013. 01:32 »
umesto da su lepo samo propisali da su zimske gume obavezne od 1.11 do 1.04 i kraj, nema ukoliko, ako, kada itd, nego tacka

I onda dodjes u situaciju da na 25+ stepeni imas zimske gume koje se stope ko plastelin, a jos ako treba naglo s istim da zakocis, ostaces na felni... Jbga nije lako ni sastaviti zakon a da sve i svima bude potaman
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže sasaj

« Odgovor #12 poslato: 30. Okt, 2013. 07:16 »
Nazalost, iako sam pravnik, moram konstatovati da su i ova, a i mnoge druge odredbe raznih zakona i drugih propisa nedefinisane i podlozne tumacenju, sto nikako nije dobro, prvenstveno za gradjane.
i to tumanjecu iskompleksiranih kursadzija na zalost....ima tu i normalnih ne mogu da kazem ali uglavnom su iskompleksirane kursadzije.......
  • Vozi: SKODA OCTAVIA 2001g. KARAVAN 1.8 T (110KW,150KS)

Van mreže Danilo

« Odgovor #13 poslato: 30. Okt, 2013. 18:41 »
Pedja ja mislim da nije fer, jer znam da su  ljudima pisali prijave za zimske gume a kolovoz suv! Uostalom zakon se ne pravi da bi se svako pronasao, niti da bi svakom bio potaman. Uostalom u Svici recimo uopste nema ove odredbe. juce sam upozanao lika koji vozi Mishelinku alpin cele godine, znaci i leti, pa mu se nije istopila. I ja sam vozio winteru na +40 dve godine, pa nista. Npr. covek krene na put, mesec novembar vreme lepo, prognoza suncano bez padavina. I onda odjednom (a poznato je kako kod nas prognoziraju vreme-cast izuzecima) sneg, nagli pad temperature, poledica. Ili obrnuto! Znaci covek treba uvek u gepeku da nosi rezervni komplet guma (letnje ili zimske).
  • Vozi: Octavia, 1.9, 2011. god

Van mreže Neba

« Odgovor #14 poslato: 30. Okt, 2013. 19:52 »
Uostalom u Svici recimo uopste nema ove odredbe. juce sam upozanao lika koji vozi Mishelinku alpin cele godine, znaci i leti, pa mu se nije istopila. I ja sam vozio winteru na +40 dve godine, pa nista.
I kod nas mozes da vozis Mishelinku alpinu preko cele godine i cist si pred zakonom.

Hajd baci slicku te wintere i zumiraj na one male proreze karakteristicne za sve zimske gume, kladim se da ti je dosta njih spojeno, tj slepljeno. Inace glavna prednost alpin A4 u odnosu na A3 je sto A4 dizajn sadzi veci broj nazovimo ih rebara... A ako si ih ti voznjom na 40+ stepeni slepio da ne kazem unistio razmisli dal ti se ista istopila ili nije :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI