Riknuli mi prednji zvučnici, ima li neko predlog tj. iskustva koje zamenske staviti?
Mislio sam da ubacim ove: https://grtgroup.net/prodaja/hertz-uno-k-165-300w-dvosistemski-zvucnici-165mm-2/
Ali nisam siguran da ću dobiti bolji zvuk od fabričkih, pogotovo zato što ne bih da ubacujem pojačalo, mislim da nema potrebe. Generalno, muzikom u Oktaviji sam prilično zadovoljan, pa je možda bolje da vijam polovne originalne? Šta mislite?
Malo sam istražio ovu tematiku, Rusi su tu najbolji, na forumu drive2.ru
Novije Oktavije 3 uglavnom imaju zvučnike sa kataloškim brojem 5E0035411J, imaju veliki magnet za razliku od starijih serija i dobro sviraju. Ali imaju problem sa smicanjem ili otpadanjem tog magneta. Kada se magnet malo smakne, pritisne zavojnicu i zvučnik više ne može da svira ili zavojnica češe o magnet pa se čuje krčanje. Ovo je izgleda čest problem sa tom serijom zvučnika. Kada se magnet smakne ili otpadne da bi se vratio potreban je specijalan alat za centriranje, može i to da se sredi, ali teško je.
Nisam hteo da kupujem zamenske zvučnike (Hertz, Pioneer, GroundZero,...) jer smatram da jeftinije serije bez pojačala ne bi dale ništa bolji zvuk, a napatio bih se sa montažom, distancerima, odbojnicima, ...
Poručio sam polovne 5E0035411J za Škodu, 40 eur/par. Oko magneta sam zalio epoksidni Bison dvokomponentni lepak i nadam se da više ne može doći do smicanja.
Zvuk je ponovo standardno dobar, ima tu lepog basa, ništa premijum ali sasvim zadovoljavajuće za auto.