Autor Tema: Filter od ulja se ne mora mijenjati svaki put kad se mijenja ulje?  (Pročitano 5183 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže brano20Započeo temu

PT

čuo sam teoriju pojedinih majstora da se filter od ulja ne mora mijenjati svaki put kad se mijenja ulje, već svaki drugi puta, malo mi ta priča ne drži vodu, ja filter svaki put mijenjam kad mijenjam ulje.

šta vi mislite o ovome, kakva su vaša iskustva?

;)
« Poslednja izmena: 30. Okt, 2013. 22:23 pedja »

Van mreže Neba

Odg: Filter od ulja se ne mora mijenjati svaki put kad se mijenja ulje?
« Odgovor #1 poslato: 15. Okt, 2013. 16:13 »
Ja menjam na svaku promenu ulja (~10000km) filtere vazduha ulja i goriva.
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže milosgranice

« Odgovor #2 poslato: 15. Okt, 2013. 18:39 »
čuo sam teoriju pojedinih majstora da se filter od ulja ne mora mijenjati svaki put kad se mijenja ulje, već svaki drugi puta, malo mi ta priča ne drži vodu,
bezi od tih majstora, naravno da se menja svaki put sa uljem
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže tasa

Tacno tako kolega.
Aj se kupamo pa da ne menjamo gace  ;D ;D
  • Vozi: fabia sedan 1.9sdi, 2002, passat b6 2.0tdi 2008 Sportline

Van mreže Dada

« Odgovor #4 poslato: 28. Avg, 2014. 08:16 »
Kakvih sve kretene od ljudi ima a koji sebe nazivaju majstorima,tuga. Filter ulja ne treba da se menja pri svakoj zameni ulja,filter vazduha malo izduvaj,filter goriva malo properi,a i ulje mozes malo kroz sito da provučeš pa ne treba ni novo ulje :)) Još kad bi moglo i gorivo da se ne sipa pa to bi bilo milina :P

Van mreže Nesas

« Odgovor #5 poslato: 29. Avg, 2014. 23:15 »
To je nekada bila praksa za gradjevinske masine da se filter ulja menja na svakoj 3 zameni ulja. U najmanju ruku te majstore je vreme davno pregazilo.

Van mreže sumadinac1.4 16v

« Odgovor #6 poslato: 30. Avg, 2014. 06:33 »
u filteru se zadrzi neka kolicina ulja ako se sipa isto ulje koje je ibilo onda MOZDA NEMORA inace ce doci do mesanja dve vrste ulja

Van mreže Diamond

Naravno da mora da se menja, taj majstor bas navija da nekom nesto rikne pa daje dobre savete, mozda nema posla?  :-\
Inace filter ulja je napravljen da isfiltrira tu kolicinu koja se sipa jednom na neko odredjeno vreme .... i TO JE TO... Ako je neko imao slucaj da mu auto preterano trosi ulje pa cesto doliva pa recimo maltene dolijes opet celu kolicinu od zamene do zamene, pa da vidis kako ti motor izgleda iznutra kad bi ga otvorio, kao da si sipao mulj unutra, jel filter jednostavno ne moze da filtrira toliku kolicinu, mada taj mulj zavisi i od kvaliteta ulja, ali kao sto znamo niko nece sipati neko vrh ulje ako mu motor to pojede za cas posla  :-X
Moje je misljenje sve filtere menjati na svakom servisu i to je to... Sacuva se dosta motor... I taj filter vazduha sto savetuju da ide na svakom drugom, to je teska zabluda, pogotovo kod nas... Mnogu nemaju pojma koliki on zaista znacaj ima...
  • Vozi: Skoda Felicia 1.6MPi , Skoda Felicia 1.3 GLX

Na mreži bigor

« Odgovor #8 poslato: 30. Avg, 2014. 11:27 »
Po meni to zavisi od intervala zamjene ulja. Ja u golfaca sipam mineralno ulje i mijenjam ga na 4-5 hiljada i tako da svaki drugi put mijenjam filter, a to mi je preporucio i majstor u koga imam neograniceno povjerenje. Dok recimo na skodi obavezno mijenjam filter jer na njoj i ulje mijenjam na 14-15 hiljada. Naravno svako neka radi po svom nahođenju, ja sam samo napisao svoje iskustvo o zadatoj temi.
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži zare

« Odgovor #9 poslato: 30. Avg, 2014. 12:00 »
To je bila praksa pre mnogo godina da se ulje menja dva puta a filter jednom jer se ulje menjalo na max 7-8000 km.
Sada to bas ne pije vodu mada su filteri generalno slicnog kvaliteta kao i pre 20-30 godina a ulje je neuporedivo napredovalo pa je sada po tome logicnije da menjas 2 filtera na jedno ulje  :P :P.

Van mreže fobia24

« Odgovor #10 poslato: 30. Avg, 2014. 12:43 »
Ta teorija je nastala kada je fabrika preporučivala interval zamene ulja (kada se obavezno uvek menja i filter) na 10-15hkm, a neki misleći da će drastično produžiti vek motora, menjali ulje na 5000km. Tada ne mora da se menja filter uvek, ukoliko se koristi isto ulje. Mada, tada ni ulje nije zrelo za zamenu, pa se postavlja pitanje da li je pametno bacati pare na ovo. Inače, filter se uvek menja, a i nije skup.

Van mreže dusko zemun

ne znam ko vise moze da se drzi ove teorije da se filter ne menja... idi(j)otizam... doduse, postoje i teoirje da ulje ne treba menjati vec samo dolivati ... 

to lici na onu, kao kad bi vam neko rekao da kad posle tusiranja svaki treci put treba menjate ves ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #12 poslato: 30. Avg, 2014. 18:16 »
Svaki put pri tzv. malom servisu menjajte sve filtere i ulje.Ako ne možete,bolje prodati auto i voziti bicikl nego ga ne održavati. >:(

Van mreže fobia24

« Odgovor #13 poslato: 30. Avg, 2014. 21:14 »
to lici na onu, kao kad bi vam neko rekao da kad posle tusiranja svaki treci put treba menjate ves ...
E ovo si dobro rekao! :) Sad, ako se neko kupa dva puta dnevno zato što je naš vazduh prljaviji od evropskog, onda može i gaće da menja na svakom drugom kupanju. ;D

Van mreže SuperB

Cena filtera za ulje je u današnje vreme stvarno smešna i ako treba na tome štedeti onda ....