Autor Tema: Octavia A7 karavan - gume  (Pročitano 1050 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže 1manZapočeo temu

Octavia A7 karavan - gume
« poslato: 05. Jun, 2019. 16:14 »
Pozdrav, treba mi pomoc i savet. Posedujem Skoda Octavia A7 karavan, na njon su alu felne 16" sa letnjim gumama. Poseduje senzore pritiska.

Posedujem cetiri celicne felne i nove zimske gume na njima, 195/65 R15. Odgovaraju ovom autu, ali me zanima sta ce se desiti kada stavim celicne, a one nemaju senzore?

Da li je moguce koristiti ovaj se 15" na ovom autu ili moram da kupi  gume 16" da bi namontirao na ove felen sa senzorim?

Hvala unapred.
  • Vozi: Octavia 1.9 tdi

Van mreže aleksandarzlatic

Odg: Octavia A7 karavan - gume
« Odgovor #1 poslato: 05. Jun, 2019. 21:06 »
Nemas senzore pristiska u gumama vec imas ABS senzore koji na osnovu sile kocenja kapiraju da odredjena guma nema dovoljan pritisak, tj da je ispustila.
Tada ti se pali obavestenje na Maxi dotu i Infotaiment sistemu da proveris pritisak u gumama.
Svaki put kad naduvas gume trebas naci u meniju Info sistema opcije za setovanje pritiska u gumama, nadji u uputstvu za auto.
Dakle, mozes da stavis bez problema da stavis 15" gume, samo kad ih stavis i naduvas idi na opciju setovanja pritiska u gumama i sve je u redu.
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #2 poslato: 05. Jun, 2019. 21:08 »
Nisam siguran da Octavija 3 ima tpms senzore, ili koristi senzore brzine tocka kao stariji modeli.
Ako nema senzora, nema problema.
Ako ima tpms senzore, ili da vozis zimski set bez senzora i da ti svetli lampica za tpms, ili da nabavis i uparis drugi set tpms senzora.
*pretece me kolega. :)
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže AcoSk

« Odgovor #3 poslato: 06. Jun, 2019. 00:46 »
Ako nema senzor (mislim da nema) radi preko abs senzora, ali ne meri silu kocenja nego broj obrtaja tocka, pa tako zna koja guma je ispustila.
Zapravo, abs senzor je jedino u stanju da meri broj obrtaja, nista drugo.

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #4 poslato: 06. Jun, 2019. 08:37 »
OK, svakako odredjuje preko ABS senzora, koliko znam Octavia nema senzore pritiska, ili gresim?
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #5 poslato: 06. Jun, 2019. 20:20 »
Ne odredjuje svakako, ako ima tpms senzore onda racunar tpmsa od senzora dobija podatke o pritisku i temperaturi u svakom tocku.
Ako ih nema, onda koristi senzor brzine tocka, kako je AcoSk naveo.
Prvo je bolja a drugo jeftinija varijanta.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #6 poslato: 13. Jun, 2019. 10:43 »
Pozdrav, treba mi pomoc i savet. Posedujem Skoda Octavia A7 karavan, na njon su alu felne 16" sa letnjim gumama. Poseduje senzore pritiska.

Posedujem cetiri celicne felne i nove zimske gume na njima, 195/65 R15. Odgovaraju ovom autu, ali me zanima sta ce se desiti kada stavim celicne, a one nemaju senzore?

Da li je moguce koristiti ovaj se 15" na ovom autu ili moram da kupi  gume 16" da bi namontirao na ove felen sa senzorim?

Hvala unapred.
Obično to ne pišem, ali nekada vredi ponoviti:
svi koji se registruju i ne popune iskreno i valjano onih par polja bivaju blokirani. (pisanje, pristup, registracija isl...)
Otvaranjem duplih naloga - blokiraće se svi nalozi.
Ako želite da koristite vreme, znanje i strpljenje drugih, budite fer.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+