Autor Tema: Problem sa bravom na gepeku  (Pročitano 6739 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže vesko78Započeo temu

Problem sa bravom na gepeku
« poslato: 22. Avg, 2019. 15:34 »
Od nedavno sam primetio da kada otključam vozilo i otvorim samo gepek, auto se sam zaključa posle kraćeg vremena. Isprva sam mislio da sam greskom pritisnuo dugme za zaključavanje na daljincu, ali  se to ponovilo više puta pa sam juče rešio da istražim o čemu se radi.
Tada sam shvatio da mi i na kontrolnoj tabli ne sija lampica da su 5. vrata otvorena, i nemam ni svetlo u gepeku (na svetlo nisam ni obraćao pažnju jer je uglavnom bio dan).

A zaključavanje je verovatno posledica automatskog rada, jer kompjuter  iz nekog razloga ne dobija informaciju da su se vrata gepeka otvorila i automatski zakljuca auto posle 30 sekundi kako i treba kad se nijedna vrata ne otvore.

Vozilo je Rapid Spaceback. Nalazio sam na forumu slične teme za Fabiu, pa me interesuje vase misljenje da li je to neki mikroprekidač u bravi, ili mogu da probam i nešto drugo da pogledam.

Da li je neko možda imao sličan problem sa Rapidom?

pozdrav

(Nisam napomenuo da brava inače normalno radi, tj. otkljucava i zakljucava i otvara se bez problema.)
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Van mreže djordje48

Odg: Problem sa bravom na gepeku
« Odgovor #1 poslato: 22. Avg, 2019. 20:14 »
Brava gepeka ima mikroprekidac pa mouda valja prvu nju promeniti. Mene je zezala na fabiji. Bio sam uzeo polovnu kod Mojsa, zatvor da mu dusu prosti :) Mojso ne zameri. A nova nije bila skupa bravo2

« Odgovor #2 poslato: 23. Avg, 2019. 10:59 »
Juce uvece, resim da na brzinu malo pogledam bravu, udarim je blago rukom dok su vrata bila otvorena i upali se svetlo u gepeku i  lampica na instrument tabli.
Međutim, posle  prvog zatvaranja vrata, opet isto stanje, ne sija kad se otvori...

« Odgovor #3 poslato: 01. Sep, 2019. 15:10 »
Pre nekoliko dana rešim da pogledam bravu u nadi da ću nesto moći da popravim.
Do brave se lako dolazi, skine se tapacirug pričvrsćen sa plastičnim tiplovima. Brava je pričvrsćena sa tri navrtke čijim se odvijanjem lako skida sa vrata.
Međutim, jedini deo koij se može skinuti sa brave je mali poklopac koji prekriva motor i plastičnu osovinu  koju taj motor pokreće i otkljucava bravu.
Sve ostalo je zatvoreno i pričvrsćeno uz metalni nosač brave koji ne može da se odvoji.

Tako da nisam uspeo da vidim mehaniku koja unutra radi i daje kontakt mikroprekidaču. Na kraju sam uzeo WD sprej i naprskao bravu na više mesta, (osim ovaj deo gde je bio el. motor). Ali ni to nije pomoglo.
Sve sam ponovo namontirao sa zaključkom da ništa nisam  uradio.

Medjutim juce, posle 4 dana otvorim gepek i sve radi normalno. Pali se lampica na instrument tabli i radi svetlo u gepeku.
Posle više otvaranja i zatvaranja sve je OK.
Da li sam rešio problem videcemo.