Autor Tema: kako alternator puni  (Pročitano 1768 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lipovacccZapočeo temu

kako alternator puni
« poslato: 15. Dec, 2017. 21:20 »
Pitanje za ugija  :B=)

Jutros sam merio instrumentom kako alternator puni. Pipalice instrumenta sam stavio na polove ak i rezultati su sledeci .

Kad startujem auto ujutro voltaža je 14,54V  na leru i ne prelazi preko 12,54V kad se gas doda . A sa svetlima je 12,42V i na leru i pod gasom ...

I posle vožnje od 10km voltaža se spusti i ne prelazi 14,10V na leru je 14,04V pod gasom 14,10V. (Ovo je bilo bez potrošača )

Sa svetlima 13,88V a na 2000 obratja voltaža je 13,93V
Kad upalim ventilator u kabini( 2 brzina ) Voltaža pod gasom je 13,84V , 3 Brzina ventilatora kabine 13,72V

Kad sve ovo popalim na leru volataža nije ispod 13,62V

Moje pitanje je da li je ovo dobro punjenje ? Nadam se da me razumete sta sam hteo da pitam
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže ugi85

Odg: kako alternator puni
« Odgovor #1 poslato: 15. Dec, 2017. 21:33 »
Nadam se da si pogresio vrednosti od oko 12V. Pod kojim uslovima je uradjeno merenje sa svetlima (koliko dugo je vozen auto, koliko je bio zagrejan motor, itd...) i kolika je bil otprilike ambijentalna temperatura? Koja je temperatura bila ujutro?
Posto je pitanje upuceno meni nadam se da se u poslednjoj recenici obracas clanovima foruma, tj. ne persiras meni :)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #2 poslato: 15. Dec, 2017. 21:40 »
Da da greska je 14,42 je sa svetlima .

Temperatura je bila  10 stepeni auto je vožen 12km(takva voltaža je i kad predjem 60km )  motor je bio zagrejan skroz (1.2 12v 64ks) .

A temperatura ujutro je bila 8stepeni .

Pa malo se obraćam tebi malo članovima foruma  :)

Van mreže ugi85

« Odgovor #3 poslato: 15. Dec, 2017. 21:56 »
Regler je temperaturno kompenzovan usled cega izlazni napon alternatora raste kako ambijentalna temperatura pada ispod 25C. Osnovni razlog je taj sto na temperaturama ispod 25C raste unutrasnji otpor akumulatora pa je potreban visi napon alternatora kako bi se obezbedilo adekvatno punjenje. Otuda potice razlika izmedju napona punjenja ujutro i u toku dana odnosno kada je akumulator hladan i kada je zagrejan.
Pravilan napon punjenja je izmedju 13.8V i 14.5V kada je alternator opterecen nekim potrosacem npr. svetlima. Vidi se da radis sa strujom jer si pravilno opteretio izvor struje i testirao ga u vise rezima :)
Dakle, tvoj alternator dobro puni. Zasto je napon punjenja 13.6V na leru kada su ukljuceni svi potrosaci? Na leru nema dovoljno struje za sve njih sto je izuzetno nepovoljan rezim za alternator usled cega njegov izlazni napon pada. Da nema akumulatora iz koga se (prosto da kazem) povlaci manjak struje napon bi bio mnogo nizi. Inace, napon punjenja alternatora zavisi i od stanja akumulatora.
Ako hoces da testiras instalaciju meri napon i na izvodima alternatora i na klemama akumulatora jedno za drugim. Nadam se da sam bio jasan.

@lipovaccc, Posluzice ti taj akumulator jos jer ga punis. Doduse, ne puni se akumulator uvek 12 sati ali to je neka druga prica i ne trebas da ga punis na svakih 15 dana. Dovoljno je jednom na par meseci. Sa akumulatorom veceg kapaciteta neces dobiti zeljeni efekat. Zima zapravo pogoduje akumulatoru.
« Poslednja izmena: 31. Avg, 2019. 22:10 Karlheinz »
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #4 poslato: 15. Dec, 2017. 22:23 »
Ovo mu je treća zima sad .
Malo vozim pa zato bi išao na veći .

Punim ga na pumjaču po 12 sati bar jednom u 15 dana po hladnom vremnu kad se auto salabo vozi .