Autor Tema: Voltmetar upaljac USB punjac  (Pročitano 1736 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže profesorZapočeo temu

Voltmetar upaljac USB punjac
« poslato: 08. Feb, 2019. 23:29 »
Pozdrav

Čitajući komentare na ovu temu setih se da često prilikom kupovine vozila nema upaljača u odgovarajućoj utičnici unutar kabine. Ja ne znam sem da nagađam zašto je to tako, ali sam na oglasima pronašao jedan uređaj koji se utiče u utičnicu i na njega se može puniti telefon preko USB, pokazuje temperaturu u vozilu i pokazuje napon punjenja akumulatora, što ako je sve tačno po meni čini jednu korisnu spravicu gledano na izvesne kvarove koji nastaju zbog akumulatora i njegovog stanja kao i punjenja istog.
Zašto nema upaljača i zašto često sretnem crknuti osigurač na ovom sklopu ?
Imali neko iskustava sa ovakvim uređajem jer sam ga namerio kupiti za 600 dinara u BG ?
Postoji li neko pametnije rešenje za upaljačko mesto u kabini ili kako ga bolje iskoristiti pošto nemam upaljač ?

Pozdrav
  • Vozi: Škoda fabija 1.2 htp 2006 Clasic

Na mreži AcoSk

Odg: Voltmetar upaljac USB punjac
« Odgovor #1 poslato: 09. Feb, 2019. 01:05 »
Nema upaljaca zato sto auto nema pusacki paket (pri kupovini novog auta) ili ga je neko izvadio kasnije :)

Takvu jednu spravicu sam upravo pre neki dan narucio sa aliexpressa za 3,5evra.
To je ustvari klasican punjac (obicno sa 2 USB slota) za auto koji ima i mali displej gde ocitava trenutnu voltazu.

Konkretno ovaj sam narucio (2.4A punjenje):

https://www.aliexpress.com/item/Upgrade-Dual-USB-Car-Charger-Mobile-Phone-3-6A-LED-Display-Car-USB-Charger-for-iPhone/32909536033.html?tt=Copy+to+clipboard&aff_platform=default&cpt=1549670967798&sk=25sxess&aff_trace_key=74cad58c5a2640f99073c8d0e6973ad9-1549670967798-07558-25sxess&terminal_id=d62a1dc24f5c464fa9bb8834a754db7c
« Poslednja izmena: 09. Feb, 2019. 01:10 AcoSk »

Van mreže observer

« Odgovor #2 poslato: 09. Feb, 2019. 18:53 »
Ne znam koliko ovo moze biti tacno merenje napona. Od akumulatora do uticnice upaljaca postoji neki otpor provodnika, pa onda otpor same uticnice i na kraju tog uredjaja. Napon mora da padne bar malo (a niko ne zna koliko tacno) i samim tim tesko je oceniti stanje samog akumulatora (znamo koliko treba da bude napon na klemama zdravog akumulatora a koliko treba da bude na uticnici upaljaca - e to vec malo teze :))
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže sasacalko

« Odgovor #3 poslato: 09. Feb, 2019. 20:19 »
Na fabii mk1 padne za 0,1V. Merio sam unimerom na akumulatoru i na upaljacu.
Sto se tice meraca, kada su iskljuceni svi potrosaci, pokazuje 14,2V na leru u upaljacu. Ja imam slicni merac, tj moj meri napon i temperaturu

Sent from my ALE-L21  

« Odgovor #4 poslato: 09. Feb, 2019. 20:33 »
Pozdrav
Ja ću Vam napisati link do oglsa  og uređaja što sam ja našao, pa ako neko pogleda o čemu se radi ne bi bilo loše malo razmisliti o upotrebljivosti, pogotovo ako je neko već slično koristio.
Link: http://frame.goglasi.com/frame?eid=135833759&q=%20DIGITALNI%20TERMOMETAR%20ZA%20AUTO
Po nekom mom znanju napon bi trebao da bude u sistemu kao krv kod čoveka. Pritisak u krvnim sudovima naravno da varira od stanja zdravstvenog sistema, ali definitivno gde ga god merili ne bi trebalo mnogo da odstupa od traženih vrednosti.
Pretpostavimo da bi trebalo da je tako i sa sistemom koji ima napajanje iz centra koji se zove akumulator. Ideja da se za to koristi lepo pristupačno mesto kao što je upaljač je vrlo interesantna, zašto bi se zavlačili negde ispod table, otvarali haubu ili nosili unimer sa sobom.
Lepo bi bilo neko stručnije mišljenje

Pozdrav

Van mreže ugi85

« Odgovor #5 poslato: 09. Feb, 2019. 22:07 »
Napon na pojedinim izvodima vozila zavisi od vise faktora kao sto su precnik i duzina provodnika, cistoca i cvrstoca kontakata u kolu, opste stanje svih izvoda za masu, itd...
Razlika izmedju napona na klemama akumulatora i napona na uticnici ne sme premasiti 0.2V. Merni uredjaji, koje kolege preporucuju, su dobri za analizu punjenja akumulatora i pracenje rada alternatora, a za analizu napunjenosti akumulatora je ipak najbolje meriti napon direktno na klemama.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Na mreži AcoSk

« Odgovor #6 poslato: 10. Feb, 2019. 00:41 »
Prvi put izmerimo koja je razlika izmedju voltaze na akumulatoru i na upaljacu (ako ima razlike da je vredna paznje) pa se kasnije upravljamo prema tome i kraj price :)

« Odgovor #7 poslato: 10. Feb, 2019. 23:17 »
Pozdrav

Meni samo još iz ove naše virtualne diskusije ne dostaje podatak o uređaju koji može i gde da se kupi u Srbiji tj. da li je ovaj odgovarajući što sam predstavio u prethodnom postu ili ima ne gde povoljnije i sigurnije. Ono što me zanima za ovaj uređaj, ako ga neko i koristi, jeste da li ima opciju ON/OFF ili moramo da ga ručno isključujemo-izvlačimo iz utičnice upaljača, što nije baš nešto komforno.

Pozdrav

Na mreži AcoSk

« Odgovor #8 poslato: 11. Feb, 2019. 00:31 »
Pa valjda nijedna uticnica upaljaca ne dobija struju bez kontakta, tako da...
Mozda u retkim slucajevima, ali ne bi trebalo

Van mreže nidza

« Odgovor #9 poslato: 11. Feb, 2019. 07:02 »
Na O3 ne gasi upaljač više. Nisam siguran ali na prvoj O3 mislim da je gasio kao i na O2. Možda ima podešavanje na VCDS?

Sent from my POCOPHONE F1  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže sasacalko

« Odgovor #10 poslato: 11. Feb, 2019. 16:38 »
Kod mene na fabii uvek ima struje u upaljacu. Ja sam kupio razdelnik za upaljac, sa tri uticnice. Ukljucio sam: mp3, kameru i merac napona/temp. Onda sam na kablu stavio medjugajtanski prekidac i ukljucio u upaljac.
Kada upalim auto, ukljucim svetla i kliknem ovaj prekidac, to mi je uslo u naviku.

Sent from my ALE-L21  

Na mreži AcoSk

« Odgovor #11 poslato: 11. Feb, 2019. 18:15 »
@nidza, a da li mozda posle nekog vremena ugasi i upaljac kada auto udje u standby mod?

Van mreže Marjanke

« Odgovor #12 poslato: 11. Feb, 2019. 20:05 »
Meni ugasi upaljac tokom nekog vremena na o2.

Послато са SM-J500FN  

Van mreže Peja

« Odgovor #13 poslato: 11. Feb, 2019. 21:36 »
O2FL ne gasi upaljac. Snima dashcam sve vreme.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže nidza

« Odgovor #14 poslato: 11. Feb, 2019. 22:57 »
@nidza, a da li mozda posle nekog vremena ugasi i upaljac kada auto udje u standby mod?

Jok, to mi je i bila ideja za dashcam, da snima neko vreme, pa da se ugasi.

O3 prva mislim da je gasila posle nekog dužeg vremena.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021