Autor Tema: Kupovina Fabije benzinac  (Pročitano 2119 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže marina.blagojevZapočeo temu

Kupovina Fabije benzinac
« poslato: 30. Sep, 2019. 09:50 »
Postovane kolege,
Znam da nisam aktivna na forumu,jer se ne razumem bas u automobile ali bar sam do pre neki nedelju vozila Fabiju Sdi i bila sa njom veoma zadovoljna.
Sada zelim da kupim Fabiju 1 ili 2 da bude na benzin iskljucivo ali koji motor da odaberem ?Drugar mi je rekao da izbegavam htp motor ali da su 1.4 i 1.6 jako dobri motori? Prelazim oko 10.000 km i ne bih vise dizel uzela.Ako mozete da pomognete,napisite nesto  :)

Na mreži mtesic

Odg: Kupovina Fabije benzinac
« Odgovor #1 poslato: 30. Sep, 2019. 12:54 »
Zdravo, dok se ne javi neko ko se bolje razume u motore, ja ću ti napisati moje iskustvo:

Imam Fabiju I, baš taj "ozloglašeni" 1.2htp motor. Do sada sam sa njime prešao 81.000km bez bilo kakvog problema. Po meni to je tih, jeftin, jednostavan za održavanje i zahvalan motor za gradsku ili međugradsku vožnju (ja ga na autoputu ganjam 110km/h, čini mi se da mu to najviše prija mada može da dogura skoro do 160km/h; iznad 130 potrošnja primetno raste). Ja se u njemu uglavnom vozim sam, a istina je da se oseti kada treba da povuče četiri putnika pa tada treba dodati gasa, no i tada lepo ide. U gradu je potrošnja malo ispod 8l, na otvorenom malo iznad 5l.

Moj drugar ima Fabiju I 1.4, benzinac 180.000km, i ima velikih problema sa potrošnjom ulja i goriva.

Da sumiram:

-  izbor motora zavisi od tvojih potreba i očekivanja,

-  svaki od tih motora dobar - kada je dobar, a svaki auto priča za sebe (ko, kako i koliko ga je vozio i održavao),

- kupovina polovnjaka u Srbiji jeste rizik, jer ljudi nemaju problem da puste priču koja im odgovara bez da trepnu u želji da se domognu tih nekoliko hiljada eura - dakle, treba biti oprezan i imati uz sebe nekoga ko se stvarno razume.

I za kraj nešto sasvim subjektivno: Fabija I mi je svakako lepša, i mislim i prostranijia od Fabije II; Fabija III mi je opet super - da sada kupujem, moguće da bi to bio moj izbor. :-)
  • Vozi: Fabijica MK1 1,2 htp :-)

« Odgovor #2 poslato: 03. Okt, 2019. 21:42 »
Hvala na odgovoru.Mogla bih da uzmem htp u obzir prilikom kupovine nakon Vaseg komentara  :)

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #3 poslato: 03. Okt, 2019. 21:56 »
Koliko ti je budžet za auto?
  • Vozi: Yeti

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #4 poslato: 03. Okt, 2019. 23:18 »
Licno bih isao na 1.4 16v 101ks , iako trosi litar 2 vise , nema nekih vecih problema . Do sada sam imao 3 fabije sa tim motorom sve ok .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #5 poslato: 04. Okt, 2019. 00:03 »
Budzet mi.je 3000 maksimalno ,onda da uzmem 1.4 benzin  ;)

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #6 poslato: 04. Okt, 2019. 00:22 »
Budzet mi.je 3000 maksimalno ,onda da uzmem 1.4 benzin  ;)

Ima 2 razlicita motora 1.4 tj 1.4mpi i 1.4 16v . Iskreno za taj budzet pih pre uzeo ocuvan 1.9tdi .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže Totaleksandar

« Odgovor #7 poslato: 04. Okt, 2019. 09:26 »
Ja sam imao dve Fabije 1.4 16v 101ks ,prva kratka druga karavan i obe su bile odlicne,ova kratka je laksa i isla je kao zmaj,rekli su mi da je to nemacki motor iz Audia A3 i golfa,da nije Ceski,moja ti je preporuka taj motor,sretna kupovina!
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active Plus

« Odgovor #8 poslato: 04. Okt, 2019. 10:52 »
Videcu necu da zurim dok ne nadjem ocuvan primerak,javljam sta sam uradila  :)

Van mreže dzon

« Odgovor #9 poslato: 05. Okt, 2019. 23:32 »
Iskreno, ako sam nešto ukačio za ovih par godina kako imam svoj auto, to je da i nije toliko bitno šta je ispod haube, koliko to kako je održavan i vožen... Sve to će u suštini otići od tačke A do tačke B, uz koji litar gore - dole, da, lepo je imati dosta snage ali lično mislim da nije krucijalno.

Ja trenutno imam fabiju 1 HTP (koju kao planiram da prodam uskoro, kad se sklope neke kockice) i oktaviju 1.9 tdi sa 110 konja i moram da priznam da mi je značajno lepše da vozim fabiju po gradu, lakša je, okretnija, startnija, tiša (j***** nisam znao da se dizeli ovoliko dernjaju). Super je oktavija, al' osećaj mi je kao da vozim trajekt po gradu. Naravno, sve se to zaboravi kad izađeš na autoput pa razgaziš oktavijinih 110 konja, al' ono, i fabija me je sa svojim motorčićem odvezla i do Grčke i do Bukurešta i u više ćoškova Srbije...

Sa druge strane, oktavija koju sam uzeo je besprekorno održavana (i kupljena je od poznate osobe), dok sam fabiju uzeo preko oglasa, pa me je svašta sačekalo... Svi ti motori su sasvim okej ako su u dobrom stanju, i 1.2 HTP i sve te razne verzije 1.4 (mada bih ja lično zaobišao onaj 1.4 MPI zbog praistorijske konstrukcije). Tako da, samo polako, hladne glave i pažljivo  :)
  • Vozi: Octavia mk1 1.9 TDI Elegance & Fabia mk1 1.2 HTP 12V

« Odgovor #10 poslato: 03. Nov, 2019. 18:11 »
Da vas obavestim da sam kupila Škodu Fabiju 1.6 Mpi 2008. godiste  sa 105 ks benzin/plin od prvog vlasnika  :)

Van mreže djordje48

« Odgovor #11 poslato: 03. Nov, 2019. 19:16 »
Gratulujeme :bravo:

Na mreži mtesic

« Odgovor #12 poslato: 03. Nov, 2019. 21:30 »
Sjajno da si završila posao  :bravo:, mislim da je to sa plinom super rešenje da se i jeftino voziš u svom novom ljubimcu. Možeš nas sa njim upoznati sa nekoliko fotografija - sada si već ozbiljan forumaš: i sa autom, i sa stažom na forumu.
  • Vozi: Fabijica MK1 1,2 htp :-)

Na mreži observer

« Odgovor #13 poslato: 04. Nov, 2019. 09:45 »
Prakticno si ubola najtrajniji, najmanje problematican i najjeftiniji za odrzavanje VW motor :)
Ume da potrosi dosta (mada nista preterano) ali posto ima TNG onda ce se manje osetiti. Samo redovno pratiti stanje gasnih dizni (TNG je kod nas uzasan, ja na sluzbenim Skodama ne mogu da sastavim 30.000 km odnosno 6-8 meseci bez problema sa diznama (zapuse se, odnosno ulepe smesom lepljivih ugljovodonika, pa motor trza i slabo prima gas, mada ja govorim o brzinama 130-140 na usponu na autoputu, za redovnu upotrebu verovatno se problemi cistoce TNG ne primete toliko).

• Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže shuxx

« Odgovor #14 poslato: 04. Nov, 2019. 10:34 »
Prakticno si ubola najtrajniji, najmanje problematican i najjeftiniji za odrzavanje VW motor :)
Ume da potrosi dosta (mada nista preterano) ali posto ima TNG onda ce se manje osetiti. Samo redovno pratiti stanje gasnih dizni (TNG je kod nas uzasan, ja na sluzbenim Skodama ne mogu da sastavim 30.000 km odnosno 6-8 meseci bez problema sa diznama (zapuse se, odnosno ulepe smesom lepljivih ugljovodonika, pa motor trza i slabo prima gas, mada ja govorim o brzinama 130-140 na usponu na autoputu, za redovnu upotrebu verovatno se problemi cistoce TNG ne primete toliko).
Jel ovo sa kvalitetom TNGa nije proslost. Mislio sam da je to teralo pre 1do 3 god. Pa se popravilo. Na kojoj pumpi tocis, cenim da ste vezani za dobavljaca.

1.6 + TNG je odlicna kombinacija. Dovoljno jak, dugotrajan i ne zahtevan motor. Relativno redak kod nas

Sent from my SM-A320FL  

• Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI