Autor Tema: Fabia 2009-prestala paliti dnevna svjetla?  (Pročitano 1508 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže drazengZapočeo temu

Fabia 2009-prestala paliti dnevna svjetla?
« poslato: 29. Dec, 2019. 13:42 »
Pozdrav,

Imam Skodu Fabiu 2009 1.4 benzin.

Do prije par dana palila je dnevna svjetla  (oborena)  kada je prekidac za svjetlo u polozaju 0, sad vise to ne radi. Kad okrenem prekidac svjetla normalno rade.

Sta bi mogao biti problem?

Hvala bravo2
  • Vozi: Ford Kuga 2017, Skoda Fabia 2009

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

Odg: Fabia 2009-prestala paliti dnevna svjetla?
« Odgovor #1 poslato: 29. Dec, 2019. 15:15 »
To svakako nije fabricki namesteno ako nemas senzor za svetla . Kod elektricara da proveri samo moguce da je neka sitnica
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #2 poslato: 29. Dec, 2019. 15:32 »
Nisi me razumio, nema ona nikakav senzor, to je "mehanicki", bukvalno kad je u plozaju 0 kad se upali auto ukljuce se kratka svjetla, bio to dan ili noc, i fabricki je tako

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #3 poslato: 29. Dec, 2019. 18:13 »
Moraš preciznije da napišeš, koja svetla se ne pale, a koja normalno rade, kratka/oborena ili dnevna? Pomenuo si sva tri pojma.
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #4 poslato: 29. Dec, 2019. 21:39 »
Moraš preciznije da napišeš, koja svetla se ne pale, a koja normalno rade, kratka/oborena ili dnevna? Pomenuo si sva tri pojma.

Vala bas . Sad mi tek nije jasno

Van mreže djordje48

« Odgovor #5 poslato: 29. Dec, 2019. 22:17 »
Fabija iz 2009 godine nije imala nikakva svetla na nuli fabricki. Nesto si naknadno budzio?

Van mreže pajapop

« Odgovor #6 poslato: 29. Dec, 2019. 22:23 »
Ako je imao ta..."dnevna svetla"..ona se po pravilu  pale nezavisno od velikih svetala a povezana sa kontakt bravom...Ako su do sad radila a sad ne rade, treba prvo proveriti osigurace koji se snabdevaju strujom preko kontakt brave (+ 15), naci taj osigurac, i proveriti ceo taj strujni krug od brave do tog osiguraca...eventualno proveriti liniju od osiguraca do releja, relej kao i njegov spoj sa masom...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #7 poslato: 29. Dec, 2019. 23:48 »
Fabija iz 2009 godine nije imala nikakva svetla na nuli fabricki. Nesto si naknadno budzio?

Dolazilo mi je dosta auta preko sto su na 0 imali upaljena oborena svetla , prevezivano naravno , vrvt da ne rizikuju da zaorave .

Na mreži hakkler

« Odgovor #8 poslato: 30. Dec, 2019. 03:23 »
To je od 2006g..za pojedina tržišta.Kao dnevna..ustvari oborena kratka svjetla. Na F1 i O1 su žice spojene na prekidaču dok kod F2 i O2 je softwerski napravljeno. Čim daš kontakt gore oborena svjetla. Duga na nultom položaju ne možeš upalit..jedino blic radi.

« Odgovor #9 poslato: 30. Dec, 2019. 10:29 »
To je od 2006g..za pojedina tržišta.Kao dnevna..ustvari oborena kratka svjetla. Na F1 i O1 su žice spojene na prekidaču dok kod F2 i O2 je softwerski napravljeno. Čim daš kontakt gore oborena svjetla. Duga na nultom položaju ne možeš upalit..jedino blic radi.

Evo covijek objasnio, nista budzeno nije, prvi sam vlasnik, tako dosla iz salona

Van mreže pajapop

« Odgovor #10 poslato: 30. Dec, 2019. 16:55 »
Na F1 i O1 su žice spojene na prekidaču dok kod F2 i O2 je softwerski napravljeno.

Ja imam 57 godina, a u mladosti sam zavrsio za autoelektricara...i jedno vreme sam i radio kod majstora gde sam isao na praksu za vreme trajanja zanata...Posle sam zavrsio druge skole i decenijama se bavim sasvim drugim poslom...(ali je elektrika ostala moja "prva ljubav"). Ali, u ono vreme, vozili su se, sto bi sad narod rekao "klasicni automobili"..sve je nekako bilo prosto i jednostavno. Ja se sad ne razumem u ovu novu tehnologiju... kompjutere..., malo me je vreme pregazilo...ali cujem povremeno neke takve stvari, i ako je i tacno ovo sto Hakkler pise,  uopste mi nije jasna potreba da se stvari koje mogu biti jako proste na takav nacin zakukuljavaju i zamumuljavaju...da se jedan vrlo prost strujni krug na takav nacin usloznjava... wall1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži hakkler

« Odgovor #11 poslato: 30. Dec, 2019. 19:37 »

i ako je i tacno ovo sto Hakkler pise,

uopste mi nije jasna potreba da se stvari koje mogu biti jako proste na takav nacin zakukuljavaju i zamumuljavaju.

Ne..imao sam viška vremena pa zaljepim tu i tamo.. koje slovo...

Na svojoj O1 sam maknuo to nakon 3g..jer mi je pojeo oem aku nakon 2.5g. Paljenje sa oborenim svjetlima. A i zašto da svjetla rade non stop dok motor radi..ne vidim potrebe za tim.
To su neka eu pravila..
Ugl.
Ištekane 2 žice sa specijalnim alatom iz prekidača.
F2 i O2 imaju malo bolji can bus protokol pa se kod njih to rješava preko obd.a i dijagnostikom.
On topic..ako svjetla rade na prekidaču kada se stave u poziciju oborenih..ne vidim tolki trenutni problem za autora teme.