Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2004-2013
»
Octavia A5 2.0TDI BKD ubrizgavanje u drugom cilindru
Dole
Autor
Tema: Octavia A5 2.0TDI BKD ubrizgavanje u drugom cilindru (Pročitano 2316 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
m@c|-|oR
Laurin&Klement
Ugled: 4
Octavia A5 2.0TDI BKD ubrizgavanje u drugom cilindru
«
poslato:
11. Jun, 2019. 14:54 »
Dugo već ne pišem, jer nisam mislio da imam šta. Tražio sam onu temu koju je kolega bio otvorio baš o BKD motoru, ali je ne nađoh.
Želim da podelim sa vama ono što me već neko vreme muči, možda mi neko da neku ideju kojim putem da krenem.
Pisao sam i pričao sa nekim članovim foruma da mi na drugom cilindru kod hladnog paljenja prikazuje parametar van opsega merenja (opseg je +/- 3 nečega/taktu). Problem je znatno izraženiji zimi nego leti.
Simptomi su - nemiran rad motora u prvih nekoliko minuta, snažne vibracije ("rad na tri klipa") i nedostatak snage kod snažnog pritiskanja gasa ili kod uspona ("štucanje" je najbliži opsi).
Mislio sam (mislili smo) na prvu da je do dizne.
Međutim, nije moguće da 3-4 dizne na istom cilindru prave isti problem.
Na kraju smo stavili diznu koja je pokazivala skoro idealne parametre na taj cilindar i ona se ponašala isto.
Mislim da smo time otklonili sumnju u dizne.
Osim toga, na svim diznama su zamenjene gumice i lagano su obrađeni sicevi.
Probali smo i zamenom snopa kablova koji napaja dizne, takođe bez rezultata.
Ma Bucin (Bogdanov) savet sam kupio nove vijke za sve dizne koje još nisam stigao da zamenim (majstor mi upao u bulu sa poslom, pa ne stiže).
Opšti neki zaključak je da je moguće da nema potpunog naleganja dizne u sicu i da kompresija iz cilindra zbunjuje senzor u dizni koji detektuje da ona ne baca gorivo, te ECU "pojačava" tu diznu do kraja.
Osim ovoga, ugao paljenja je nekih +2,6 stepeni, što ne verujem da uzrokuje ovaj problem.
Takođe, crevo za vazduh za turbinu ima malu bušotinu (Bogdane, imaš, pošto?) koju smo sanirali lepljivom trakom do nabavke drugog. Takođe, sumnjam da ovo može da bude uzork problema samo na jednom cilindru.
Putni računar definitivno "ludi" i prikazuje potrošnju 0,5-1 l/ 100 km veću od "čep" metode.
Nadam se da sam sve precizno naveo.
Unapred sam zahvalan za sve predloge, preporuke, ideje, mišljenja....
Što je jednom Bogdan napisao Miru Crnogorcu - autom sam u suštini prezadovoljan, ali ovo me toliko frustrira (jbg, vozim 700 km nedeljno!) da mi često dođe da je prodam, iako sam u nju uložio toliko para do sada.
Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG
m@c|-|oR
Laurin&Klement
Odg: Octavia A5 2.0TDI BKD ubrizgavanje u drugom cilindru
«
Odgovor #1 poslato:
25. Jun, 2019. 13:43 »
Iko neku ideju, mišljenje, predlog u vezi sa onim problemom koji sam opisao gore?
m@c|-|oR
Laurin&Klement
«
Odgovor #2 poslato:
18. Okt, 2019. 10:10 »
Sledi jedan dug post, a za one koji nemaju živce da čitaju do kraja - rešio sam problem!
Koji problem?
Onaj opisan nekoliko postova iznad - problem sa ubrizgavanjem u drugom cilindru.
Special thanks to:
Majstor Ivica iz SD, za trud i rad na rešavanju problema
@mihajloasap za to što je jedne nedelje pre nekoliko meseci ceo dan izgubio pokušavajući da pomogne
@Buca Škoda Mladenovac (AKA Bogdan) za brzu reakciju i korektan odnos kod nabavke glave motora
NR Servis Požarevac i Majstor Mile za tačno dijagnostifikovanje problema.
Da ne ponavljam sve pisano gore, suština je da je na glavi motora u ležištu dizne došlo do nekog oštećenja u zoni gde ona prima gorivo (i vraća ga) iz magistrale, pa je verovatno deo goriva umesto u dizni direktno prelazio u povratni vod.
ECU je čitao nizak pritisak u toj dizni, povećavao vreme otvaranja dizne, ali bez uspeha.
Kod zagrejanog motora, usled dilatacije je, verovatno, taj zazor smanjivan, pa se iproblem manje osećao.
Ali, kod hladnog paljenja, posebno u hladnim jutrima je bilo zastrašujuće.
Letos sam auto ostavio nedelju dana u NR servisu u Požarevcu. Oni su ovlašćeni sa VW.
Mile, ondašnji majstor, je počeo od ideje da je u pitanju kabl za napajanje dizni. Utvrdio je da nije.
Posle je pomislio da problem može da bude bregasta. Utvrdio je da nije.
Izmerio je kompresiju na sva 4 cilindra. Ujednačena je.
Sledeće je ispregledao instalaciju od glave do ECU-a, kao i sam ECU (osciloskopom) - sve je u redu.
Kao poslednje je pogledao ležište dizne i uočio oštećenje koje sam pomenuo gore i predložio da rešim problem zamenom glave.
Glavu koju sam nabavio kod Bogdana mi je zamenio gorepomenuti Ivica, nakon mašinske obrade u Smederevu (mada skoro da nije ni morala da se obrađuje!).
U otvorenom motoru sam se prijatno iznenadio stanjem klipova i hilzni (osim, naravno na tom drugom cilindru). Nije bilo skoro nikakvog nalepa na čelima klipova, na hilznama se mogla videti mreža od honovanja.
Drugi cilindar međutim je bio drugačiji. Na čelu klipa je bio očigledan nalep (dobro, ne mnogo, ali vidljivo više u odnosu na ostala tri). površina hilzne je bila zanućena, iako glatka, ali drugačija od ostalih.
Sve u svemu, juče sam preuzeo auto, koji ponovo ima 140 konja, koji ponovo vuče kao kad sam ga uzeo pre 3 godine. Napravio sam krug na obilaznici oko Smedereva, sa dosta gasa, nijednom nije štucnuo.
Ivica hoće da odradi "fine tuning", ali sam ja i ovako zadovoljan. Večeras se nadam da ga istestiram i do Niša.
Konačni račun još nisam sveo, ali je prvi cilj - da se problem reši - ispunjen.
(3 Like)
t.salai
Laurin&Klement
Ugled: 46
Skoda SUPERMAN
«
Odgovor #3 poslato:
18. Okt, 2019. 15:45 »
Da. Svaka cast. Izgleda da i mene jebe ( da izvinete ) nesto slicno. Poslije remapa sipmtom je sljedeci: Kad je hladan, upali ko bomba i radi mirno, nakon 5 sec pocne da sjecka na zvuku i osjetim vibracije u autu. Ako dignem gas za 50 obrtaja ili ako se motor zagrije na 60-65 stupnjeva pocinje mirno da radi kao bubica, isto tako na svakom paljenju je miran ako je imalo ugrijan. Vuce fino i ne trosi nista vele, ali na dijagnozi pokazuje propisavanje ( korekciju ) na 2 i 4-oj dizni ( to sam spomenuo u svojoj garazi ).
Ono sto je sigurno je da imam problem negdje oko dosjeda dizne u glavi. Za prvu ruku cu probati promjeniti gumice dizni, ako to ne rijesi problem idem vidjeti sta je sa dosjedom dizne jer TDI PD dosta grubo radi i ima velike vibracije a 1 saraf drzi diznu na mjestu i ponekad uslijed vibracija popusti i pocne se micat u dosjedu te ga unistava gdje na kraju propisa dizna ( kao u tvom slucaju ). Ako me ni to ne spasi onda mjenjati 2 dizne i moliti se za rijesenje problema pred oltarom
Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+
Gore