Autor Tema: Karoq, farovi magle, kondenzacija  (Pročitano 18442 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže nidza

Odg: Karoq, farovi magle, kondenzacija
« Odgovor #60 poslato: 03. Feb, 2021. 16:09 »

Da li je bitno da li si dao 5, 20 ili 200 hiljada EUR, koliki će to uticaj imati za jednu prirodnu zakonitost, o kojoj ste učili u osnovnoj školi?

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

S'obzirom na istovremeno dve ključne komponente - zasićenost vazduha vodom i temperatura, bar na jednu od komponenti mora _aktivno_ da se deluje da do pojave ne bi došlo.

1) isušiti vazduh - da li se nekom možda pali lampica oko vrelih halogenih farova i šta se tu dešava
2) izolovati far

Hermetički ne sme da se zatvori, iako bi to rešilo problem vlage u nastanku, jer bi ga fabrički zatvarali u suvoj sredini.

Da li je moguće napraviti far da ne magli? Naravno da jeste. Pitanje je samo novca i uticaja na ostale parametre koji su mnogo važniji, a to je osnovna funkcija, što bolje osvetljavanje puta. Pošto ispravni farovi mogu da zamagle samo u specifičnoj kombinaciji uslova i ne utiču na njihovu funkciju, sem privremeno estetsku, u neku ruku je opravdano da se time ne opterećuju proizvođači, a ni kupci, jer ni oni nisu spremni da daju još par stotina EUR više za vozilo. Ja znam da ja ne bih.

Druga je stvar kad je vlaga unutar fara velika i utiče na funkciju, to je za reklamaciju i rešava se. Drugačije izgleda kad far ima hroničan problem ove vrste, umesto akutnog koji prođe čim se auto provoza malo.

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Maksimus

« Odgovor #61 poslato: 03. Feb, 2021. 16:28 »
Cekaj Nidzo kako prodje kad se malo provoza kad malopre napisah da mi je far imao izmaglicu uz drl i posle 5 sati voznje?

Na mreži zoranius

« Odgovor #62 poslato: 03. Feb, 2021. 16:43 »
Zakoni fizike koje smo učili u osnovnoj školi su važili i pre ovih novih modela pa farovi nisu maglili. Znači nije do fizike nego do fabričke greške koja postoji.
A vrlo je bitno šta se kupi i koliko plati.Kad kupiš polovan auto za 5000evra, može svašta od problema da se očekuje. kada kupiš nov auto, ne sme da bude bilo kakvih problema.
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Na mreži MAKS

« Odgovor #63 poslato: 04. Feb, 2021. 12:42 »
Zakoni fizike koje smo učili u osnovnoj školi su važili i pre ovih novih modela pa farovi nisu maglili. Znači nije do fizike nego do fabričke greške koja postoji.
A vrlo je bitno šta se kupi i koliko plati.Kad kupiš polovan auto za 5000evra, može svašta od problema da se očekuje. kada kupiš nov auto, ne sme da bude bilo kakvih problema.

Upravu si sto posto.
Ni na jednom automobilu koji sam imao farovi nisu maglili. Maglili su jedino ako su bili suplji.

Volvo 345 automatik, 1980 god. nisu maglili, kupljen polovan u nemackoj.
Kadet 1,6 1990 automatik ,kupljen polovan ovde, doteran iz nemačke nisu maglili.

Skoda FABIJA 1,2 TSI automatik 2011 . Kupljena u ALPROSU nova , nisu maglili.
Skoda OCTAVIJA 2012 TDU DSG ,doterana iz nemačke 2019, magle samo kad ih operem. Znaci hladno toplo i to samo jedan far. Znaci da je jedan negde supalj.

Znaci fabrika ugrađuje ono što joj isporuči dobavljač. I nezaboravite jedno . Svi ali svi proizvođači gledaju da uštede negde.
Zato ako se kupi nov auto i ima problema odmah na reklamaciju.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže hardmaxZapočeo temu

« Odgovor #64 poslato: 11. Mar, 2021. 18:29 »
Ovo kao na hardmax-ovoj slici sa početka teme je vrlo slično i kod mene i bilo je tako od početka. Ja sam siguran da to nije od kondenza jer nikad nisam primetio ni najmanji kondenz na farovima a izgleda kao da su se kapi slivale. Mislim da je najverovatnije u pitanju nekakav zaštitni premaz sa unutrašnje strane stakla koji je tako nanet. Meni ne smeta jer se može primetiti samo noću kada su uključeni farovi, ali pratim priču ostalih pa ću videti dal da diram nešto pre kraja garancije.
Nije od kondenza verovatno.
Ja sam mislio da se desio kondenz pa ostale fleke ali definitivno nakon zamene farova 6 meseci ponovo su se pojavile fleke, a nije bilo kondenza u farovima.
Ja ne bih preporučio zamenu i slučaju kada su halogeni farovi upitanju jer će se očigledno ponovo desiti, a posebno zbog toga što ih ovi u Auto Čačku tako zamene da auto posle izgleda kao da je imao čeoni sudar. Dva puta sam reklamirao ugradnju novih farova jer ih nisu fiksirali i podesili kako treba i moracu i treci put jer ponovo jedan far nije podešan kako treba.
  • Vozi: Nissan Qashqai 1.3 DIG-T Xtronic 2024 - Ex Škoda Karoq 1.0 TSI

Van mreže petarp031

« Odgovor #65 poslato: 11. Mar, 2021. 20:02 »
Po mom misljenju ti farovi na novim autima su odradjeni od bednih materijala, tanke plastike (bilo kakvo prislanjanje pucaju kao ledenica), nemaju nikakvu izolaciju, a jos gore od svega ventilacija fara nije logicno resena. Drugar je pre par dana menjao masku na audi A6 2017/18 godiste (far je made in PRC- fabricki), okacicu sliku koliko je crevo ventilacije fara, ima sigurno metar. To zapusi, plus kako da ga izventilira na toj duzini creva, pogotovu po hladnom vremenu. Na sve to kada dodamo hladne led sijalice, prosto je jasno da ne moze biti bolje.

Van mreže arsalsa

« Odgovor #66 poslato: 24. Jun, 2021. 23:25 »
Pozdrav svima. Posto i sam imam "probleme" sa led svjetlima da se ukljucim. Automobili je Karoq 3/2019. 2.0 tdi 4x4
Fabricki set prednjih svjetala je bio pa za deset. Odlicno osvjetljavali, jednako rasporedjen snop, ciste i ravne linije odsjecanja. Znala su zamalgiti ponekad ali bi nestalo poslije duze voznje. E onda se javlja famozno nicim izazvano pucanje plastike (zamjenjeni farovi bez puno pitanja) fara. Govorim o prednjem, providnom dijelu koji je na krajevima pucalo kao led kad puca. Tako da savjet svim vlasnicima iste godine proizvodnje (ili i 2018) da pregledaju svoje farove.
Poslije zamjene svijetla nisu ista. Cini mi se da je i intenzitet svjetlosti manji. Odem da ponovo nasteluju mehanicki visinu i sirinu snopa, automatsko podesavanje prema opterecenju radi (mada iskreno mislim da oni pojma nemaju o horizontalnom podesavanju snopa a i visinu su omasili, objasnicu)  misleci da je mozda do toga ali ne.
Lijevi far se cini dobar ali desni baca neke "mrtve" linije. Kao trake bez svijetlosti pa je snop saren i odvlaci paznju. Same linije odsjecanja (granica svijetlo/tama) su nekako konkavne, kako se ide prema krajevima snopa, dizu se na gore. Isao sam na reklamaciju, nikad daljeg odgovora.
Inace, nisu mi ulili povjerenje kako su mehanicki podesili visinu snopa. prvo lijevi far je bio katastrofalno nisko spusten a desni nesto visi a potom lijevi maglenjak je bio ok a desni su digli nebu pod oblake. Vecina ce reci tako treba a ja poslije citanja gomile bas i nisam siguran. Koliko sam shvatio, visina snopa na oba fara mora biti ista ali ce sama leca (postavljena kako treba) uciniti da se snop podize na desno i sprjecava zaslijepljivanje vozila iz suprotnog smjera. Imam i fotografiju ...tesko je uslikati naravno ali je u krugu vidljivo polje bez osvjetljenja. Kad se dobro zagleda (sto mi je serviser i priznao, napravio fotografije i poslao Skodi ) vide se i te linije i uzi pojas osvjetljenja ispod glavnog snopa desnog fara. Sve ovo ne bi bio problem jer bih ja to rijesio zamjenom o svom trosku (jer me nervira) ali znajuci koliko je to skupo..jbg.
Zanima me da li bi nekome bilo tesko da napravi slicnu fotografiju kao moju pa da probam(o) uporediti.
  • Vozi: Skoda Karoq 2.0 tdi 4x4

Van mreže pigeon

« Odgovor #67 poslato: 31. Avg, 2021. 12:15 »
I meni su pukli farovi na Octaviji posle nekih godinu i po ili dve. Zamenjeni su (nije priznata garancija pa mi je lokalni majstor zamenio samo stakla) i evo sada posle 4 godine su opet pukli tako da me opet čeka zamena. Moguće je zameniti samo prednja stakla na farovima tako da ne moraju da se menjaju celi farovi i to je jeftinija varijanta.
  • Vozi: Škoda Octavia TDI

Van mreže vojkan85

« Odgovor #68 poslato: 31. Avg, 2021. 13:12 »
Plastika krta i nekvalitetna, na svakoj stavci se štedi a cene auta skaču.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Van mreže Johny

« Odgovor #69 poslato: 20. Maj, 2022. 14:09 »
Drugari znacila bi mi vasa pomoc jer imam isti problem za kondenzacijom farova. Karoq 2019. Kondenzaciju i maglu unutra nikad nisam video ali se vide ove fleke na oba fara. Za 3 dana idem na redovan servis, kakva su vasa iskustva? Vredi li da se cimaju i traze novi farovi ili ne dok je auto u garanciji!? Hvala evo i slike, mada nocu kad se ukljuce svetla to se vidi mnogo mnogo vise i deluje jako ruzno…
  • Vozi: Skoda Karoq

Van mreže fobia24

« Odgovor #70 poslato: 20. Maj, 2022. 15:58 »
Farovi magle i to ne ulazi u garanciju dok ne ostaju nikakve fleke. Ako ostanu fleke kao posledica maglenja sa unutrasnje strane, to jeste za reklamaciju.

Na mreži URKE 80

« Odgovor #71 poslato: 20. Maj, 2022. 16:57 »
Ja bi ih cimao da sam na tvom mestu. Baš ruži auto.
  • Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY

Van mreže Johny

« Odgovor #72 poslato: 20. Maj, 2022. 17:24 »
Farovi magle i to ne ulazi u garanciju dok ne ostaju nikakve fleke. Ako ostanu fleke kao posledica maglenja sa unutrasnje strane, to jeste za reklamaciju.
@fobia24 ne bih se ja slozio da je to normalno. To nije normalna pojava. To je kao da kupis TV i ima mrtve pixele, i oni ti kazu u radnji… “ehej ali kad gledas crnu pozadinu na TV-u to se nece videti”
znas malo je i estetski ruzno i bode oci pogotovu kad se upale svetla… Voleo bih da cujem i misljenja nekog ko je imao isti peoblem sta su mu rekli u servisu!
  • Vozi: Skoda Karoq

Van mreže Super 20

« Odgovor #73 poslato: 20. Maj, 2022. 20:38 »
Slazem se sa fobijom. Imam Superb iz 2016 kupljen nov, prvi vlasnik. Farove sam dva -tri puta video da su zamagljene. Slikao sam ih posto kondenzacija/magla nestaje i kontaktirao sam ovlasceni servis dok je auto bio u garanciju. Rekli su mi da je to normalno i da ne spada u garanciju to. Ali kod mene sam primetio da se to desilo 2-3 puta kao sto rekoh i za kratko vreme "kondenzacija" nestane.
  • Vozi: Superb

Van mreže hardmaxZapočeo temu

« Odgovor #74 poslato: 21. Maj, 2022. 00:21 »
Ja sam zamenio farove ali su se na novim posle 6 meseci ponovo pojavile fleke. Jedino sto sam dobio zamenom su loše podešeni farovi i loše uklopljen branik. Posle dve godine sam se jednostavno navikao na sve te Skodine boljke i loš kvalitet pojedinih delova.
Da je normalno nije, da lepo izgleda to tek ne, da sam imao takvo iskustvo sa bilo kojim drugim vozilom bilo koje starosti, nisam.
Da smo jedini sa tim problemom nismo. Gledam po ulici većina ima isti problem. Da li se isplati menjati mislim da ne, jer to nije pojedinačni feler već je to što bi oni i servisu rekli “normalno” i verovatno će ti se i na novim isto desiti posle nekog vremena.
  • Vozi: Nissan Qashqai 1.3 DIG-T Xtronic 2024 - Ex Škoda Karoq 1.0 TSI