Autor Tema: Lampica akumulatora  (Pročitano 2850 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži mar_cogZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Lampica akumulatora
« poslato: 26. Jan, 2020. 19:36 »
Pozdrav ljudi. E ovako.. juce u toku voznje mi se desilo da mi se upalila lampica akumulatora. Sijala je veoma kratko, svega par sekundi, svetlo bas jakog intenziteta. Auto je nakon toga radio normalno, jutros je normalno upalio, nikakvih problema nema. Prosle godine sam menjao regler, jer nakon paljenja nije iskljucivao lampicu, i posle krace voznje nije hteo vise da da upali. Sad je drugacija situacija. Da napomenem, akumulator je nov, kupljen pre manje od mesec dana. E sad, da li da ignorisem ovo ili...? Da li je neko imao slicna iskustva, na sta da obratim paznju? Hvala svima unapred.
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
Odg: Lampica akumulatora
« Odgovor #1 poslato: 26. Jan, 2020. 19:40 »
Proveri alternator i punjenje
  • Vozi: Octavia vRS mk1

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 26. Jan, 2020. 19:42 »
Za punjenje mi je jasno, unimer, plus i minus na akumulatoru i ocitati vrednost. A kako da proverim alternator? Mozda je malo glupo pitanje ali o elektronici nemam bas puno znanja..

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #3 poslato: 26. Jan, 2020. 22:01 »
Auto kod elektricara . Kod mene u gradu je provera svega toga 500din
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 27. Jan, 2020. 18:08 »
juce u toku voznje mi se desilo da mi se upalila lampica akumulatora. Sijala je veoma kratko, svega par sekundi, svetlo bas jakog intenziteta.... E sad, da li da ignorisem ovo ili...?
Ovaj simptom, sijanje lampice sa jakim intenzitetom, odgovara proboju pozitivne diode. Iskreno, najlaksa dijagnosika je kad nesto stalno gori ili ne gori...radi ili ne radi. Ovako, sija par sekundi posle normalno...ali sama pojava lici na proboj pozitivne diode, jer desava se u praksi da dioda "vara". Cas je ispravna a cas neispravna. Bilo bi dobro izmeriti struju punjenja pomocu ampermetra. Jer kad crkne pozitivna dioda strja punjenja je 20-30% vece od normalne, alternator se greje vise nego normalno ali ne menja zvuk u smislu zujanja ili brujanja....Takodje, posto daje jacu struju, potrosaci rade jacim intenzitetom..sijalice, sirena...sve radi jace nego obicno...Kako tebi rade potrosaci? Najbolje je da to proveri elektricar.
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #5 poslato: 27. Jan, 2020. 18:23 »
Iskreno, nisam primetio neke razlike, ali nisam ni obracao paznju na to. Ranije, u leru na nekih 700-800 obrtaja, videla se razlika u jacini svetla u odnosu na, recimo 1200 o/min. Ne znam da li je to normalno, ali cu proveriti da li je jos uvek tako. U svakom slucaju cu posetiti elektricara

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #6 poslato: 27. Jan, 2020. 18:58 »
pajapop uz dužno poštovanje ja znam da znaš ali krivo pišeš , nebitno ovdje jer  auto mora kod električara ..ali dozvoli da objasnim ,
Ako mjeri ampermetrom  može izmjeriti struju oznake amper ..a ako sijalice jače svijetle i truba jače trubi onda je napon visok , oznake volti  .

ja ipak mislim da su ovjde četkice u pitanju
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 27. Jan, 2020. 19:33 »
Ranije, u leru na nekih 700-800 obrtaja, videla se razlika u jacini svetla u odnosu na, recimo 1200 o/min. Ne znam da li je to normalno,

Pa nije normalno. U svakom rezimu voznje jacina struje mora biti ista jer je regler taj koji to regulise,ali ako je ispravan i ako su ispravni delovi alternatora...diodna ploca, stator, rotor...Sa povecanjem izlazne snage alternatora (jacine struje) usled nekog kvara, raste i napon akumulatora ali do neke razumne granice ali jacina struje moze da skoci do "neba". Normalno, u praksi se tako nesto ni ne desava jer svako iole normalan zaustavlja svaku dalju voznju i resava problem koji je evidentan, pa i ne dolazi do nekih ekstremnih slucajeva kao sto bi bila eksplozija akumulatora...Ali evo ovako,,, prost test. Neka se izmeri, eto napon akumulatora u mirovanju. I izmerena vrednost je na primer 12V. E sad, neka se upali auto i da se drzi gas na primer 2000 obrtaja. i ako je tada napon veci od napona u mirovanju ali ne veci od 14.5V onda je verovatno sve u redu a ono je bilo nesto slucajno...ali ako je napon 16v i veci sa tendencijom rasta sa brojem obrtaja e onda ....majstor....i najverovatnije su pozitivne diode u pitanju.
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #8 poslato: 27. Jan, 2020. 19:46 »
Hvala na savetima i objasnjenju. Izmericu sutra napon punjenja sa potrosacima i bez, na razlicitom broju obrtaja i proveriti cetkice na regleru. Prosli regler kad sam skidao jedna cetkica je bila dosta manja od druge.  Pa cemo videti o cemu se radi. Sta preporucujete, remont alternatora ako je potreban ili kupovinu drugog polovnog?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 27. Jan, 2020. 20:24 »
Sta preporucujete, remont alternatora ako je potreban ili kupovinu drugog polovnog?

Pa normalno remont...pa moraju i elektricari od nekog da zive  =)). Salim se...polovan alternator ti nije nikakva garancija a i on kosta. Kad se alternator rasklopi, rastavlja se na sastavne delove. Razletuje se stator, izvadi se diodna ploca, rotor se smakne sa prednjeg dekla i izvadi se lager iz dekla i manji lager sa rotora. I sad se sve ispituje. Diode na diodnoj ploci se "mere" ili kontrolisu pomocu diometra...6 radnih dioda (3 pozitivne i 3 negativne) i 3 pobudne. Njihove vrednosti moraju biti iste i da provode struju u odgovarajucem pravcu.Ako treba zamena neke diode, obicno se menja cela diodna ploca (jer sad su diode uglavnom ulivene u plocu),,,nekad su bile posebne i mogle su se menjati ponaosob...sad u kompletu... ispituje se stator da li ima proboja prema masi i medjusobne veze u "zvezdistu" ( 3 faze). Isto, provera rotora prema masi i merenje njegovog otpora... Provera stanja kliznih prstenova, eventualno obrada na strugu jer klizna povrsina mora biti glatka i apsolutno okrugla (da ne bude elipsasta). Provera lagera, ako zveckaju kad se protresu za zamenu su, mada ih je najbolje odmah zameniti nekim kvalitetnim. Normalno, pranje kucista i deklova...Sam regler malo ko moze da testira...treba specijalni aparat koji simulira i to malo ko ima...Obicno majstori stave nov i to je to...Eventualno mogu se zameniti cetkice i proveriti njihov opruzni pritisak...Normalno, kad se alternator vrati postavlja se i nov klinasti kais i propisno zategne...Tu bi sad trebala i provera (zamena)klema i provera instalacije do akumulatora, provera kvaliteta uzemljenja motora...Dok se to radi, u medjuvremenu treba i akumulator staviti malo na "punjenje", ako se moze doliti destilovane vode (ako moze)...ocistiti stubice na akumulatoru, obrisati prasinu da bi se izbegle mikrostruje po povrsini i usporiti samopraznjenje...eto...ima tu posla... :bravo:

• RallyeSport
« Odgovor #10 poslato: 29. Jan, 2020. 19:46 »
Evo danas izvrseno merenje unimerom, i vrednosti se krecu od 14,05 do 14,5 od lera do turaze na otprilike 4000 o/min,  sa potrosacima i bez.. Eto. Pripisacemo lampicu slucajnosti. Ako se ponovi, vadimo alternator 😉