Autor Tema: Nizok napon na ler  (Pročitano 2364 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže FiloZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Nizok napon na ler
« Odgovor #15 poslato: 16. Feb, 2020. 20:22 »
Pa tih ventila za plin i za benzin su stari 12 godina. Mada ako mesa plin sa benzin, to ce se osetiti u svaku rezim rada motora. Ova vuce sasvim dobro.
Eto i na benzin kada prebacim iako benzin nije sogorevala mozda vise od 2 godine, eto motor radio odlicno, bez trokiranja i slicno radila i na benzin danas.

Znaci problem nastaje sta na leru gubi vise od 200 obrtaje kada se upale potrosace i samo taj jedini problem detektiram.

Motor pali odlicno, kada je hladan pali nakon 2-3 sekundi verglanje, a kada je zagrean na radnu temperaturu, pali na pola kluc.

I zbog toga sto kazes za kontakte, zato sam i dodao onu zicu od minus klema, jer tih strafovi koj drze ventil su onako, nemogu da se pritegnuti jako poso se hol strafovi.

Ajde videcu sta ce se desiti u naredni period
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Laurin&Klement
« Odgovor #16 poslato: 23. Feb, 2020. 19:55 »
Ajde ovako po red. Znaci evo prosla 1 nedela otkako sam uradio ono sto sam uradio, prestegao isparivac i pojacao za 1/4 krug na racvu na crevo i ler gore dole funkcionisao fino, nekat 850, nekat 900 sa upaleni svetla, a sa parno oko 800 obrtaje.

Danas pri rutnske provere, ulje antifriz koje proveravam svaka nedela i usput pritegam malo benzinskoj pumpi i ajde da proverim sve creva, stege i tako dalje.
Vidim da su i stege na crevo za plin malo labave, pa sam pritegao.
No najvaznije a to je da ono sto sam konstatovao je da jedan od stafovi na kuciste za filtera vazduha se polomio. Meni su tri strafove polomjenje i ja sam sa stegi resio problem.
Otvaram i vidim ovoj straf polomjen i rupa gde vuce falsh vazduh, znaci vazduh posle filtera.
Ajde ugradim stegu i na taj straf, sklapam se i idemo da testiramo.

Znaci steluvanje je ostalo isto, nisam nista dirao. Resio sam da izadzem malo na autoput i evo rezultat>

Znaci ranije nikada nije razvijala preko 140 na plin, uvek 137, 138, ponekat 140 na istoj deonici na koj sam testirao i danas. Sada 148 km/h na plin.

Mozda i zato mi trosila manje u zadnjem periodu, t.e po 1 litar nizi prosek nego sto je ranije trosila. Ako sada se vrati na staru potrosnju, 11 po gradu u leto i 13 po zimi, necu da diram nista, jer bolje malo bogatu smesu i 1 litar vecu potrosnju nego da vozim na siromasnu smesu.

• Laurin&Klement
« Odgovor #17 poslato: 02. Mar, 2020. 18:47 »
Danas vreme se zatoplilo i vratio se problem, opet nemogu iznad 800 obrtaje sa upalene svetle ma koliko god da stelujem.
Do kurca vise, zbog ovoga prodacu je, vise gubim zivce sa ovaj klasicni plinski ured. Na svaki 10 stepeni razlika ja moram da podesavam ler

• Laurin&Klement
« Odgovor #18 poslato: 12. Mar, 2020. 23:18 »
Nisam jos siguran, ali najverojatno nasao sam i delimicno resio problem. Ustanovio sam da ono crevo od vakuuma servo za kocnice gde se spaja sa usisnoj grani, stega je bila labava i crevo se lakse izvukao.
Stavio sam stegu, sada obrtaje su ~850 evo vec 5ti dan.

Sledno sta cu uraditi je da zamenim svecice, vozim ih vise od 22 000 km. Mozda cu smeniti i kable, za svaki slucaj.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #19 poslato: 13. Mar, 2020. 00:23 »
Pa to ima logike...Ti si tu malo gubio vakum, a isparivac i inace radi na principu vakuma, tako da je to poboljsalo i vakum koji ga aktivira i membrane ti sad rade u punom obimu...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #20 poslato: 13. Mar, 2020. 08:46 »
Pa najverojatno.
E sada razmisljam dali da zamenim i kablove vec kada menjam svecice.
Jer bivsi vlasnik kada mi je predao, ima par fakture i na jednu fakturu od 2012 godine pisu da kable su smeneti.
Po nekoj logici valda kablovi su stari 8 godine.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #21 poslato: 13. Mar, 2020. 13:57 »
Pa dobro...opsta je preporuka i tehnicka kultura da se i taj deo periodicno menja. U principu, kablovi se menjaju kad im se osteti izolacija, kad se naprave "mikro pukotine" pa dodje do medjusobnog mesanja i prebacivanja elektricnog impulsa sa kabla na kabl, sto se odrazava na paljenje i kad zbog toga reaguju i na vlagu...Samo...pre par godina, dobijem ja tako neka trzanja ...trokiranja u voznji...nepravilan rad u leru, hoce da se gasi...I da vidim staje, krenem bas prvo od kablova. Skidam kabl po kabl i jedan mi se ucini bas da ima labav spoj na svecici. Rekoh to je...jos smaknem zastitnu gumu i zateknem buksnu kabla skroz korodiralu...E rekoh to je i odmah odem i kupim druge kablove. Namestim....kad ono isto.... >:(. Na kraju je pravi problem bio u membranama isparivaca... :B=)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #22 poslato: 03. Maj, 2020. 20:39 »
Danas smo proverili i nastelovali ventile.

Svi 8 ventile su imale veci zazor nego propisanog od 0.2 mm. Usisne ne toliko veci, ama zato izduvni su imali dosta zazora, narocito na prvi i cetvrti klip.
Nastelovani svih 8 ventila na 0.2 mm.

Valda i ovo doprinosilo da ima odredeni dizbalans u rad motora.
Videcem u sledeci period sta ce biti, dali bolje ili lose.

Na mreži mar_cog

• RallyeSport
  • Ugled: 5
« Odgovor #23 poslato: 07. Maj, 2020. 23:10 »
@filo, i kakvi su rezultati posle stelovanja ventila?
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

• Laurin&Klement
« Odgovor #24 poslato: 08. Maj, 2020. 07:06 »
Malo je motor tihi dok vozim, odnosno prije imala neka buka u opsegu 2000-2800 obrtaje, kao malo poviseni grub zvuk.
Sada taj zvuk nema.

Vucenje je isto, ne primetujem nekoja razlika