Autor Tema: Skripanje skretanja/levi tocak  (Pročitano 6029 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži mar_cogZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Skripanje skretanja/levi tocak
« poslato: 29. Feb, 2020. 23:31 »
Pozdrav svim clanovima. Pre nedelju dana otprilike mi se pojavio problem. Naime, prilikom skretanja u levo, auto bas skripi, prilicno je glasno, i nemoguce je zanemariti. Pri jacem dodavanju gasa se cuje skripanje malo tise/krace, pri kocenju, pri bilo kakvoj reakciji volana u levu stranu. Cak skripi i u mestu kad se mota. Pri tom, istog dana sam primetio da je prilikom prelaska preko pruge volan neobicno "nemiran". Da napomenem, manzetna na zglobu do tocka je pukla neko vreme pre toga, nisam mnogo vozio sa pokidanom manzetnom. Da li neko ima ideju sta je moglo da strada, da bih izbegao kupovinu delova napamet i menjao nesto sto ne treba? Hvala
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Skripanje skretanja/levi tocak
« Odgovor #1 poslato: 29. Feb, 2020. 23:41 »
 Upravo sam nesto slicno vec napisao u prethodnoj temi...Kad pominjes manzetnu, verovatno mislils na manzetnu homokinetickog zgloba, ali to nema veze sa skripom koju opisujes. To sto si opisao, i kako si opisao, meni lici na propalu solju amortizera, prednjeg amortizera levo. To mozes lako proveriti. Uhvati sa dve ruke amortizer, za oprugu gibnja...i jako povuci ka sebi i od sebe...Ako ga "zaklatis"...to je to....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 01. Mar, 2020. 12:48 »
Mozda je i ja jabucica na viljuska. Cim cujes ckripenje i dok motas u mesto, zamoli neko da skreta volan dok ti si kod trkalo i tako da cujes odakle tacno dolazi zvuk
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• RallyeSport
« Odgovor #3 poslato: 06. Mar, 2020. 18:57 »
Evo da zavrsim, mozda ce nekome biti od koristi.. Dakle, naspricao sam teflon sprej u solju amortizera, odozgo. Skripanje je prestalo. Gume u soljama su relativno skoro menjane, proslog leta... E sad, bio kod majstora, raskacili sve, zamenjena je samo manzetna homokinetickog zgloba, ociscen je i podmazan, krajevi spone su u redu, kugla takodje... Sad je ostalo da cekam kad ce ponovo poceti da skripi. 😀

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 06. Mar, 2020. 22:11 »
Postoji bitna razlika u primeni izmedju teflon spreja i "silikonskog spreja". Da nisi ti tu nesto pobrkao?
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #5 poslato: 07. Mar, 2020. 08:19 »
Postoji bitna razlika u primeni izmedju teflon spreja i "silikonskog spreja". Da nisi ti tu nesto pobrkao?
Znam da postoji razlika, teflon koristim za nesto drugo gde silikon ne bi trebao. Pa se onda posluzim onim sto imam 😀
Pre par meseci mi se cula desna solja, drugar uzeo neku mast u spreju, naspricao, i sad nema da pusti nikakav zvuk...

Van mreže Nidza Opc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #6 poslato: 07. Mar, 2020. 08:43 »
Nisam nikada rasturao amortizer na feliciji,ali ver postoji neki lezaj koji je verovatno zaribao,sprejem ces samo trenutno resiti problem,ne na duze staze ;)
  • Vozi: Skoda Superb 3t 2.0 dsg candy white 2012 year

• RallyeSport
« Odgovor #7 poslato: 07. Mar, 2020. 08:51 »
Nisam nikada rasturao amortizer na feliciji,ali ver postoji neki lezaj koji je verovatno zaribao,sprejem ces samo trenutno resiti problem,ne na duze staze ;)
Ima lezaj, u plasticnom kucistu, kuglice mislim da su 4.76mm, kao na biciklu. Stavio sam nove lezajeve zajedno sa soljama. E sad, pre ugradnje nije lose otvoriti lezaj i dodati masti (kvalitetnije), jer u novom lezaju jedva da ima malo masti...