Autor Tema: Zvuk u leru kad je hladan motor  (Pročitano 6062 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mishkoZapočeo temu

Zvuk u leru kad je hladan motor
« poslato: 08. Mar, 2020. 09:47 »
U toku zime, čuju se čudni zvuci kad se upali motor, kad je u leru. Kad pritisnem papučicu kvačila, zvuk nestaje. Kad otpustim papučicu kvačila zvuk se opet čuje, kao neko "kloparanje". Nakon zagrevanja auta tj motora, zvuk nestaje. Neznam da li je problem u nivou ulja menjača, u samom menjaču ili nešto drugo. Prošle godine nisam imao te probleme.
Auto je Škoda Octavia A5 1.9tdi 2006.god.
  • Vozi: Škoda octavia A5 2006

Van mreže Gajic91

Odg: Zvuk u leru kad je hladan motor
« Odgovor #1 poslato: 08. Mar, 2020. 10:14 »
Pretpostavljam da je druk lager ili lezaj kako ga vec zovu prekraju gotov je..pa ti se to cuje
  • Vozi: Skoda Felicija 1.6mpi 1999

Van mreže petarp031

« Odgovor #2 poslato: 08. Mar, 2020. 10:55 »
Nije druk, opisani simptomi ukazuju na snopove menjaca obzirom da se zvuk ne cuje kada se stisne kvacilo, ako bi se cuo sa stisnutim kvacilom, mogao bi biti druk lezaj. U svakom slucaju nije lose promeniti ulje, propratiti sta se desava sa lepsim vremenom i na vecim temperaturama.
Evo recimo na fabia 3FL 1.0MPI, presao sam 22.000km, cuje se, i to izrazito, isti takav zvuk, a pored toga menjac peva u cetvrtoj, petoj, i na otpustanjima gasa u trecoj i drugoj. Ne verujem da je tako normalno, ali vidim da se cuje i na ostalim fabiama u firmi, iako su 2019.godiste.

« Odgovor #3 poslato: 08. Mar, 2020. 11:26 »
Hvala. I ja sam mislio prvo da proverim ulje. Pa onda sve ostalo, po redu. Pozdrav

Na mreži AcoSk

« Odgovor #4 poslato: 08. Mar, 2020. 12:19 »
Lezajevi na snopovima 99,9%.

Van mreže bgdvinko

« Odgovor #5 poslato: 08. Mar, 2020. 19:43 »
Pisano je u ovoj temi o slicnim problemima pa mozes pogledati na linku ispod.
http://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=11269.0
  • Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007...Seat Leon copa 1.4 tsi 2012

« Odgovor #6 poslato: 07. Apr, 2020. 20:16 »
Napokon sam otklonio kvar. Našao sam majstora koji je rasklopio menjač i set kvačila. Zamenio sam set kvačila sa sve plivajućem zamajcem i tzv vođicu ležaja kvačila. Skoro 500eura. Ne čuju se nikakvi zvuci kad upalim motor.  :-X
Hvala na savetima.