Autor Tema: Problem sa saltanjem u 3 brzinu  (Pročitano 7350 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zagor1979Započeo temu

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 1
Problem sa saltanjem u 3 brzinu
« poslato: 08. Mar, 2020. 15:32 »
Pozdrav svima,
Vozim A5 octaviu 1.9 tdi 77 kw BKC
Nedavno majstor mjenjao dihtung poklopca ventila pustao ulje. Poslije toga sam na njegov nagovor oprao motor odozdo i od gore kod covjeka koji samo radi pranje motora i podova vozila.
Od tada u voznji se desava  npr od 5 pokusaja u 3  pokusaja nece da se usalta u 3 brzinu nedostaje 1 cm hoda rucice mjenjaca. Najvise iz 4 u 3 brzinu. Isao sam kod mehanicara  podmazao je tamo ispod akumulatora selektor stali vec. Sad generalno se lakse salta u sve brzine ali ponovo 3 problem. Auto kod mene 2 god iz Holandije uvoz. Ne trese kada se gasi msm da je zamajc ok presla je skoda 216 hiljada. Nemam podatke o zamjeni zamajca. Ulje u mjenjacu ok cisto ima ga kada je radjen veliki servis prosle god pregled izvrsen mjenjaca.
Jel neko imao takav problem? Majstor mi kaze da su cilindi ok jer bi bio konstantan problem i
sa ostalim brzinama. Ne znam sta da radim....Auto se sad normalno salta kao i do sada ove dvije godine koliko je kod mene samo ta TRECA brzina zeza. Ja malo jace gurnem i uslatam ali nije to to vidim. Sta da radim jel zna neko?!
  • Vozi: Octavia a5 1.9 tdi 77kw bkc

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • Ugled: 2
Odg: Problem sa saltanjem u 3 brzinu
« Odgovor #1 poslato: 08. Mar, 2020. 15:50 »
nikad , nikad , nikad ne peri motor ..osim štapičima za uši .

problem može biti u mjenjači ili van mjenjača ..

mehničar je to trebao vidjeti tj probati u vožnji i na mjestu ..mehnizam , nosači motora svašta je moglo poretiti mehanizam ..

vjerojatno se slučajno poklopilo s pranjem motora .
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

• Test Drive
  • *
« Odgovor #2 poslato: 08. Mar, 2020. 16:27 »
Na mjestu bio ugasen ili upaljen auto se savrsena salta... samo u voznji ali ne stalno ta treca zeza. Npr jutros vozio cca 15 km sve ok. Kasnije isao 4 km 2 puta mi se desilo da nece u trecu pa moram snagom da ga na silu ubacim u 3 brzinu..kao da nedostaje hod rucice mjenjaca od 1-1.5.cm. nzm jel mogao ovaj pri pranju Univashom  jakim pritiskom da one navrtke okrene rasteluje one dve sto dolaze od rucice mjenjaca iz kabine ka mjenjacu tj preko njih se saltaju brzine...ne znam kako se zovu na sajle mi  lice.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #3 poslato: 08. Mar, 2020. 16:44 »
Bitnu stvar sam zaboravio i TANDEM pumpu je skidao i predihtovao kada je radio poklopac ventil dekla. Jel moze da ima mozda neke veze sa vakumom kvacila nisam mehanicar pa samo nagadjam....

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 08. Mar, 2020. 16:56 »
Mnoge stvari mogu  da dovedu do otezanog prenosa brezine...Problem moze biti u lameli (zamajcu), samom menjacu i van menjaca. Problem je sto se tvoja prica poklapa sa pranjem motora, sve je moguce a ipak..bas neverovatno... S obzirom na tvoju pricu, pokusavam da zamislim situaciju....To pranje...moglo bi da dovede do pojave korozije na klipu koji aktivira cilindar hidraulicnog kvacila. (pretpostavljam da imas hidraulicno kvacilo...to je savremeni auto)...Mada, i to je malo diskutabilno...MOglo bi ipak da se malo "druka" i makar preventivno ispusti vazduh, pa doliti ulja...Zatim treba proveriti vezu izmedju rucice menjaca i vratila da se nije razlabavila, kao i proveriti cauru rucice menjaca u njenom kucistu ispod nje...Da nema tu neke korozije. Treba proveriti i nosace motora i nosac na zvonu menjaca (ako ga ima)...Za sve ostalo, treba skidanje i remont....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži 2 Busy

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #5 poslato: 08. Mar, 2020. 17:11 »
Meni nije hteo isto tako da upada u 3. iz prve.Ispostavilo se da su bili ležajevi u menjaču.

• Test Drive
  • *
« Odgovor #6 poslato: 14. Mar, 2020. 11:15 »
Protekli sam dana vozio auto desavalo se da se po citav dan odlicno salta. Vozio sam kratke relacije cca 6 km. Ono sto sam primjetio je da se dok je hladan auto i vanjska temp niza odlicno salta. Kada se duze vozi i dobro ugrije onda se zna desiti ponekad da teze ide u treci i sad i drugu brzinu. Dvojica mehanicara provozala kazu ekstra mekana pedala kvacila na pola hoda odvaja...obojica predlozila da se zamjene ulje u mjenjacu. A da se za sad ne dira kvacilo lamela zamajac... jer se po njima odlicno salta precizno i kvacilo je po njima dobro. Pa cu sledece sedmice da zamjenim ulje u mjenjacu 75 w 90 rekose da ide cca 2 litra. Pa da vidim hoce pomoci to.

Van mreže Somi82

• Ambition
« Odgovor #7 poslato: 24. Apr, 2020. 22:06 »
Isti auto, slicni simtomi, nakon obilaska vise majstora koji su cak hteli da otvaraju menjac pa do vrsnih "OVLASCENIH SERVISA" u Kragujevcu koji nisu znali koje ulje tacno ide u menjac, problem je resen kod majstor Vlade u Ar u ovlascenom skoda servisu kojo je zamenio ulje u menjacu za pola sata i resio problem. Probaj to mislim da je najbezbolnija varijanta za pocetak, ali samo originalno skoda ulje jer ima neke aditive a cena je ista kao i neko bolje koje ce ti "strucnjaci" predlagati.
  • Vozi: Skoda Octavia A5, 1.9 TDI, 2007 Elegance

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #8 poslato: 24. Apr, 2020. 23:48 »
jedina razlika je u tome sto je kod mene BXE motor.
od zamene ulja u menjacu presao 80ak hiljada kilometara.
detaljnije u postu u mojoj garazi:
https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=214.msg37819#msg37819
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD