Autor Tema: Radna temperatura motora  (Pročitano 2227 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže SadrakZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 1
Radna temperatura motora
« poslato: 09. Mar, 2020. 19:04 »
Prije neki dan sam kupio Škodu feliciju 1.3 LX. Motor radi ko bog, međutim imam problem sa dizanje radne temperature motora. Tijekom vožnje najviše skoči do 70 stupnjeva, i to jedino u gradskom režimu vožnje, uz mnogo stajanja. Dočim izadjem na otvorenu  cestu kazaljka padne na nulu.
Je li problem u termostatu koji je zaglavio u otvorenom položaju ili problem može biti i u nečemu drugom?
  • Vozi: Felicia 1.3

Na mreži mar_cog

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Odg: Radna temperatura motora
« Odgovor #1 poslato: 09. Mar, 2020. 19:46 »
Pozdrav kolega. Ja savetujem da uzmes drugi termo davac. Kod mene je kazaljka od temperature divljala, i zamenom pomenutog dela situacija se sredila. U svakom slucaju je mnogo jeftiniji od termostata, cena mu je oko 2-3e. Zamenis pa vidis. Ako nastavi da se desava opisani problem, menjaj termostat.
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 09. Mar, 2020. 19:56 »
To ti je problem u termostatu koji je ili zaglavljen u otvorenom polozaju ili se raspao...Daaa..daaaa..ne moj se cuditi. Meni se jednom raspao...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #3 poslato: 09. Mar, 2020. 19:58 »
mjenjaj termostat

• Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 09. Mar, 2020. 21:00 »
Termostat mozes proveriti na najlaksi nacin. Kada motor je hladan, upalis i ostavis da radi u ler. Nakon 3-4 minuta rad u mesto otkako si go upalio motor, opipaj crevo od termostat do hladnjak. AKo to crijevo je ugrejano nakon 3-4 minute rada u mesto, to je to, termostat je zaglaven na otvoreno.

To crevo mora ostati hladno sve dok termostat ne otvori.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Ambition
« Odgovor #5 poslato: 09. Mar, 2020. 21:04 »
Ukoliko se ne radi o termostatu, onda bi crijevo koje spaja motor sa hladnjakom trebalo ostati hladno nakon, recimo, prva dva kilometra vožnje. Ukoliko je ono zagrijano, znači da rashladna tekučina slobodno cirkulira kroz kučište termostata.
Sutra ću to provjeriti.

• Ambition
« Odgovor #6 poslato: 09. Mar, 2020. 21:16 »
Još jedna stvar. Ukoliko se pokaže da je termostat, kod zamjene istog trebam li koristiti neku zaptivnu masu ili je sama brtva dovoljna. Trebam li na nešto posebno obratiti pažnju kod zamjene termostata? Iscurjeli antifriz nadomještam kroz ekspazionu posudu?
Sve ovo pitam stoga jer imam auto u vlastitom posjedu tek par dana. Dosada sam vozio Zastavu 128 i sve sam te popravke uglavnom sam odradjivao. 

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 09. Mar, 2020. 22:01 »
Ma, to ti je termostat, ne gubi vreme na kojekakva ispitivanja, bez veze...Originalno (u prvoj montazi) ima samo zaptivna gumica...Medjutim, kad sam ja kupio zamenski deo, a promenio sam 2 jer sa prvim nisam bio zadovoljan...te zaptivne gumice su mi bila sumljive i da ne bi ponavljao posao, za svaki slucaj nabacio sam i silikon za tu namenu. Silikon koji podnosi temperaturu i sluzi za zaptivanje vode... ima raznih marki i proizvodjaca po auto radnjama...To vidis na deklaraciji. Kad nabacis silikon i vratis kuciste i poklopac, nikako nemoj odmah dolivati antifriz, vec pusti silikon da se malo stvrde, onako na "suvo"...Tako...dok popusis cigaretu i divis se svom radu.... :bravo:...Kad se silikon osusi, tek onda sipas antifriz kroz bufon...i sad moras da pazis kako ga "ozracujes"...da se ne stvore vazdusni cepovi....A kad sam kupio prvi termostat (sa kucistem) u radnji koja drzi delove za Skode...nisam bio zadovoljan,,,a ne mogu sad da objasnim...A onda sam ga skinuo i zamenio s drugim koji sam kupio u "renomiranijoj" prodavnici koja drzi delove svetskih proizvodjaca...I bar sam ga duplo skuplje platio..E sad, da me ubijes ne mogu da se setim koje je marke...Ali, radi odlicno.
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 09. Mar, 2020. 22:26 »
Nista ne ga kosta sutra na prvo jutarno palenje da saceka 3-5 minuta u ler i da vidi dali crevo od termostat se greje odma.

Sa druge strane, dali auto ima plin ? Ovo te pitam jer ako treba zameniti termostata i normalno nakon toga dosipanja antifriza, prebaci na benzin jer odrzacenje razladnog sistema je laksi, nece doci do zamrznivanja isparivaca.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Ambition
« Odgovor #9 poslato: 10. Mar, 2020. 06:50 »
Hvala lijepa na hvale vrijednim savjetima.
Eh, još da vas pitam kako se odzračuje sustav za hlađenje u Feliciji. Dosad sam imao Zastavu 128, a to se tamo radilo prilično jednostavno. Praktički i nije bilo nekog zahtjevnog odzračivanja.
Otvoriš čep hladnjaka, pustiš da se auto zagrije. Dotle veća količina zraka izadje na taj čep, a ako šta i ostane unutra to poslije izadje kroz rupice na čepu ekspanzijske posude, tako da u dvanaest godina korištenja i servisiranja Stojadina po tom pitanju nisam imao nikakvih problema.
S obzirom da sam po pitanju Felicije novajlija, ne bih želio u startu nešto krivo napraviti što bi "odzračilo" moj novčanik  ;), a još više živce  :)

@Filo...Ne, auto nema plin.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 10. Mar, 2020. 07:37 »
Ti pri toj intervenciji ne moras da ispusts svu rashladnu tecnost ukolio nemas nameru da je menjas ( sve zavisi u kakvom je stanju ili preventivno)..U sustini, dovoljno je kad otpustis srafove na kucistu termostata i poskidas creva sa njega taj deo tecnosti "sa vrha" ce iscureti (mozes ga pokupiti sa nekom posudom koju pripremis da se u nju izlije)...Posle polako nalivas do maximuma, mozes malo prodrmati, zaljuljati auto....I kad to uradis najbolje je zaviti cep na bufonu. Zato sto je to rashladni sistem koji radi "pod pritiskom"...Upalis auto i pratis temperaturu na pokazivacu temperature. Dok se to radi pratis i nivo tecnosti u bufonu, povremeno malo odvijes cep na bufonu da vazduh izadje, ponovo zavijes da se pritisak uspostavlja....ako treba dolijes tecnoti. Ako ti se ucini da se tecnost zagreva a nemas odgovarajucu temperaturu na pokazivacu, ugasi auto...pusti ga malo "da se slegne"...pa ponovo....I tako iz nekoliko puta...Znaci, ne brzaj i polako, ako treba iz nekoliko puta to obavi....Kad na pokazivacu dobijs odgovarajucu "radnu temperaturu" a nivo tecnosti u bufonu ti je na maximumu, znaci da je sistem pun...I sad, kad ti skazaljka predje 90st..malo i preko nje...ventilator bi trebao da se ukljuci.... bravo2

• Ambition
« Odgovor #11 poslato: 10. Mar, 2020. 15:43 »
Još jedan savjet, molim.  Koju marku termostata da kupim? Vidim da se nudi sa polukućištem i cijelim kućištem? Šta je bolja opcija.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 10. Mar, 2020. 18:28 »
Ovako....termostat se sastoji iz 3 dela: kucista, poklopca i uloska. Ulozak je taj radni deo, zapravo termostat. Taj ulozak je Integrisan sa poklopcem. Cine jednu celinu. U zavisnosti od proizvodjaca ta integracija moze biti sa jednim seger osiguracem ili sa plasticnim kopcama kao sto je bilo kod mene u originalnoj iizvedbi. Na trzistu daju dve mogucnosti: Kompletan termostat (sa sve kucistem i senzorom temperature) ili samo ulozak (sa poklopcem). U principu, kuciste ne mora da se menja ukoliko nije doslo do njegovog pucanja. Tako, da ti je jednostavnija i jeftinija varijanta da uzmes samo poklopac sa uloskom. Kvalitet svega toga zavisi od proizvodjaca. Kad sam prvi uzeo u prodavnici..mislim da je bio marke "Polcar" i nisam bio nesto zadovoljan....ne znam nesto mi je bio "sumljiv"...Onda sam kupio marku "Vernet"....uz njega promenim i termoprekidac isto "Vernet"..i bio sam zadovoljan i evo vec par godina vozim bez problema. Mada...sam originalni  (nepoznata marka nema nikakvu oznaku) je bio jos bolji...ali od starosti i temperature, one plasticne kopce su popucale i on mi se raspao...tako da sam njegove delove "lovio" po kucisru moleci boga da se neki deo nije izgubio u nekom vodenom kanalu u bloku. Ti uzmi sad nestp sta mozes...sto jeftini to je losiji...Skuplji...malo bolji... wac1