Autor Tema: Octavia A5FL 2012-Problem posle hladnog starta  (Pročitano 2578 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aca ZemunZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 0
Octavia A5FL 2012-Problem posle hladnog starta
« poslato: 25. Apr, 2020. 20:36 »
Zdravo svima,
nisam mogao da nadjem sličnu temu pa molba adminu da po potrebi premesti.

Problamatika sledeća-motor CR 2.0 TDI 140KS posle hladnog starta počne da se ponaša jako čudno, ne prima gas tj.kad stisnem papučicu on počinje da se trese i vibrira kao lud i jako je trom. Pri tom pokušaju ubrzanja se čuje zvuk kako da udara metal o metal i što se jače potisne gas zvuk je jači. Posle 4-5 km (čini mi se kad motor zagreje), prestane i rad postane normalan. Ovo je bilo jako izraženo tokom niskih jutarnjih temp, ali i slično se ponavlja i u toplijim danima, pogotovo kad se ne vozi 2-3 dana (u toku ove situacije sa koronom).

Da li je imao slična iskustva ili bar savet kako pronaći uzrok?
  • Vozi: Škoda Octavia A5 FL 2.0tdi 2012 Elegance

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
Odg: Octavia A5FL 2012-Problem posle hladnog starta
« Odgovor #1 poslato: 25. Apr, 2020. 20:47 »
Trebalo bi majstor da pregleda auto i dijagnostika da se ocitaju parametri i greske .

Probaj jednu stvar za pocetak , skini dzek sa ASV a ili ti na nasem polularna "klapna gasa" (iako to dizeli nemaju ali ljudi nikako da nauce) pa probaj sta se desava .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

• Ambition
« Odgovor #2 poslato: 25. Apr, 2020. 21:18 »
Svakako ću otići čim počnu sa radom, ali čisto da čujem više mišljenja...

E sad tu ima i jedna stvarcica...naime, u AČ na NBG su mi pre godinu dana menjali klapnu na usisnoj grani i prevezivali elektroniku papucice gasa jer je povremeno prijavljivao grešku check engine, ali se tada auto ponašao normalno.

Pred NG mi se ponovo upalila lampica (auto se ponašao normalno) pa posle provere dijagnostike u AČ oni su obrisali ubeđujući me da nema probelma ako se motor ponaša normalno (što tad i jeste). Međutim, posle prvog ponovnog paljenja ona se ponovo uključila i do daas se ne isključuje. Posle mesec dana (u februaru) počinju spomenuti problemi i traju do danas.

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 25. Apr, 2020. 21:33 »
Ovlasceni servis prevezivali papucicu gasa ? Strasno . Probaj sutra sa klapnom i dzekom , ako je isto onda je do papucice gasa jer ocigledno su zbudzili nesto cim ti se greska vraca .

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #4 poslato: 25. Apr, 2020. 22:13 »
... Pri tom pokušaju ubrzanja se čuje zvuk kako da udara metal o metal i što se jače potisne gas zvuk je jači. Posle 4-5 km (čini mi se kad motor zagreje), prestane i rad postane normalan. Ovo je bilo jako izraženo tokom niskih jutarnjih temp,

Normalno, da mi svi mislimo i komentarisemo na nivou teorije...Meni ovaj metalni zvuk lici na pojavu "kliktanja" u motoru. Ako je to, uzrok tome je pogresno paljenje tj. pogresan moment paljenja. A uzrok tome moze biti kvar senzora kliktanja tj. "knock" senzora preko koga komp regulise moment paljenja. I lampica sto ti gori je razlog tome, losi gasovi zbog loseg paljenja...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 26. Apr, 2020. 00:04 »
Znas li slucajno koji je kod greske izbacio tada kada si isao u servis ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 26. Apr, 2020. 00:43 »
Normalno, da mi svi mislimo i komentarisemo na nivou teorije...Meni ovaj metalni zvuk lici na pojavu "kliktanja" u motoru. Ako je to, uzrok tome je pogresno paljenje tj. pogresan moment paljenja. A uzrok tome moze biti kvar senzora kliktanja tj. "knock" senzora preko koga komp regulise moment paljenja. I lampica sto ti gori je razlog tome, losi gasovi zbog loseg paljenja...

Odkud dizelu knock senzor ?  :o

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 26. Apr, 2020. 09:06 »
Odkud dizelu knock senzor ?  :o

Izvinjavam se, nisam primetio tu cinjenicu. Ovaj senzor imaju benzinci, pre svega turbobenzinci. Ali u svakom slucaju, ako se radi o kliktanju, tj. "cekicanju" u svakom slucaju je problem o losem tajmingu paljenja smese. Stvar je u tome to se mora smanjiti vreme izmedju ubrizgavanja i palljenja smese da bi se to vise smanjila kolicina nesagorelog goriva u cilindru. Sto je period izmedju ubrizgavanja i paljenja duzi to su vibracije i buka visi, sto je najprimetnije kod hladnog dizel motora.

• Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #8 poslato: 26. Apr, 2020. 10:33 »
 da  li je  tako od kad si ga kupio , od jućer ili je to neko vrijeme?
da li je povremeno od kad je to počelo ili malo ima simptome a malo radi normalno?
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #9 poslato: 26. Apr, 2020. 11:56 »
Pre ce biti ovo sto Buca kaze ili ocajne dizne mozda.

• Ambition
« Odgovor #10 poslato: 26. Apr, 2020. 11:57 »
Poslao: Buca Skoda Mladenovac
« poslato: danas u 12:04:15 pre podne »Umetnite citat
Znas li slucajno koji je kod greske izbacio tada kada si isao u servis ?

Ne znam tačno, ali posle provere dijagnostike u AČ rekli su da je problem do papučice gasa pa su je prevezali (na osnovu njihovog iskustva česta pojava kod ovog tipa motora).
Nakon toga, kako se upozorenje se javljalo ponovo, obratio sam se momku koji je radio prevezivanje i uradio je ponovo ali posle nekog vremena isto. Zatim su predlozili da zamenimo klapnu na usisnoj grani jer sumnjaju na senzor koji se menja zajedno sa klapnom.

Napominjem, auto tada nije imao nikakve probleme u radu osim lampice upozorenja ili bar ja nisam primetio ništa neobično...vukao je dobro, možda je odziv na pritisak gasa bio malo tromiji ali to je sad  subjektivno.

Nakon toga, upozorenje se nije pojavljivalo nekoliko meseci pa opet ispočetka i od februara počinju pomenuti problemi.

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 26. Apr, 2020. 13:03 »
Ovaj senzor imaju benzinci, pre svega turbobenzinci.

Ja bih te zamolio da ne dajes vise savete i pokusavas da pomognes ako se ne razumes u nesto . Samo ako si potpuno siguran napisi u protivnom samo odmazes .
Knock senzor imaju svi benzinci bez obzira na turbo ili ne .

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 26. Apr, 2020. 13:46 »
Ja bih te zamolio da ne dajes vise savete i pokusavas da pomognes ako se ne razumes u nesto . Samo ako si potpuno siguran napisi u protivnom samo odmazes .
Knock senzor imaju svi benzinci bez obzira na turbo ili ne .

A ja mislim da si ti nepristojan...i to ne prvi put. I kome sam ja to bilo sta "odmogao"? Kome ce to otpasti ruka ili noga??? Covek je pitao za mislljenje i ja sam ga izneo, kao sto si i ti izneo svoje. Na osnovu podataka iz prvog posta ja mislim da je problem u losem tajmingu vremena ubrizgavanja goriva i paljenja. Ja ne sporim da je on imao ili i ima problem sa klapnom gasa, ali mislim da trenutno na problem na koji se zali, da on nema veze sa tim... Ko je u pravu...pa na kraju ce majstor koji to otkloni biti u pravu bez obzira sta to bilo. Na zalost, ni na jednom forumu nema nekog dezurnog, kvalifikovanog majstora ( kao na primer...Stojanov) koji bi jedino bio merodavan za prave savete. Dotle..forum cinimo mi sa svim nasim vrlinama ili manama. I moja recenica " benzinci a pre svega turbobenzinci"...sta je tu toliko neprecizno da je tebe to toliko izritiralo?

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 26. Apr, 2020. 13:55 »
Jeste bas sam te nepristojno zamolio . Samo kazem ovo nije mesto da se pise sve i svasta i kome sta padne na pamet samo da bi se pisalo . Otvori garazu za promenu , raspisi se tamo o svom autu i sta si radio , to se tamo ceni .

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 26. Apr, 2020. 17:19 »
Jeste bas sam te nepristojno zamolio . Samo kazem ovo nije mesto da se pise sve i svasta i kome sta padne na pamet samo da bi se pisalo . Otvori garazu za promenu , raspisi se tamo o svom autu i sta si radio , to se tamo ceni .

Stvarno necu vise da se prepucavam s tobom i ovo je zadnji put da ti se licno obracam. Ali, ako ti sad ne odgovorim, ispasce da tvoj primitivizam pobedjuje.  Ja sam se uvek trudio da budem konstruktivan na svakoj temi. Mislim da nikad nisam napisao nesto sto je stvarno glupo ili nema veze sa temom ili logikom a licno mislim da mnoge stvri iz klasicne motoristike (za razliku od mnogih koji su i pokretaci tema) stvano znam. Da li sam uvek u pravu...malo je verovatno. Mnoge stvari ni pravi majstori na terenu ne mogu da rese a kamoli mi iz fotelja...Ali sam primetio jednu stvar za sve ove godine na forumu: a to je, sto primitivniji, prostackiji i nebulozniji odgovor...to bolje. To se ovde "ceni". Ima vas nekoliko, mozete se uhvatiti "ruku pod ruku"...Pa dobro, posto si cenjeni prodavac polovnih delova sa auto otpada...i bas sve znas i toliko si siguran u to sto pises, bas u svakoj si "corbi mirodjija", sto lepo ne pozoves coveka na svoj otpad i ne resis mu problem...te delove sigurno i imas??? Tako ces stvarno ispasti i dobar i plemenit...i sveznajuci...Idol...