Autor Tema: Detailing i odrzavanje /praksa / ideje i iskustva  (Pročitano 13469 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Julian The BearZapočeo temu

Detailing i odrzavanje /praksa / ideje i iskustva
« poslato: 28. Apr, 2020. 23:10 »
Dragi forumasi :) ,

Nigde ne nalazim tema u vezi detailinga... ko verujm je sve prisutnii u cilju bolje izgledan naseg automobila.

Svakako zelim da u koliko vam je zanimljiva tema mi pomognete sa savete oko odrzavanje interiora i eksteriora automobila..

Ja koristim puno sredstva a razloj je jedino sto volim svoj auto i provodim vreme a volim kada mirise na novo i na cisto a pod oko nemoE da mu se nadje mana..

Za pocetak bih stavio nesto opsto recimo odrzavanje plastike... Crna plastika crmeenom od sunca i druge faktore.. a bas te sitne stvari se odmah uoce po gotovo kada zelimo prodati naseg ljubimca da bi kupuli nov recimo.. ili cisto za licne satisfakcije u mom slucaju.
  • Vozi: Uskoro Skoda Kodiaq 2019 2.0 TDI 190hp Style Plus

Van mreže T0nk

Odg: Detailing i odrzavanje /praksa / ideje i iskustva
« Odgovor #1 poslato: 29. Apr, 2020. 08:47 »
Pozdrav,
ja sam na svog baš iz tih razloga stavio keramičku zaštitu na sve elemente (Gyeon keramika)  Lim, plastike, stakla, felge. A za neku analizu treba čekati 3-4 godine:) Garancija je 5 godina. Vidjeti cemo. 
  • Vozi: Kodiaq 1.5, DSG Style Plus, 2020g

Van mreže Super 20

« Odgovor #2 poslato: 29. Apr, 2020. 13:55 »
Keramika je preskupa i precenjena. 5 godina nece trajati sigurno. Zatim trebas biti jako oprezan cime peres auto dok je keramika na auto,jer mozes uz nesodvetnu hemiju da je brzo skines i dzabe bacis 500 pa i vise eu. Po meni je vaznije da je auto garaziran, da je manje na sunce (ovo posebno ubija i boju i untrasnjost) i da se cesce pere sa kvalitetne hemije poput mafra i slicne koje nece uraditi stete na lak i boje kako i na unutrasnjost. To je moj nacin razmislanja ,naravno svako moze da radi to sto smeta da je ispravno.
  • Vozi: Superb

Detailing i odrzavanje /praksa / ideje i iskustva
« Odgovor #3 poslato: 01. Maj, 2020. 12:53 »
Tema keramika je velma zanimljiva recimo ja sto se eksterijera tice isto sam razmatrao keramiku ali cena je bila oko 1500 euro za Kodiaq-a i ucinilo mi se da je to mozda preskupo.. i odustao sam... inace BlackGlass su mi to nudili i izgledalo je stvarno da moze da izdrzi puno vremena... 5 godina sumnjam ali bar 3 ako se ne lupa i sl..... mene naj vise je demotivisalo da ako me udare fazon jace i nije samo min grebanje moracu da menjam folio sto znaci limar p opet novac za folio i td... i icinilo mi se bezmisleno... eto inace slikacu interijer posle 15 meseci .. i to bela koza koja sam uspeo da ocivam bez bilo kakve promeen u boji  pomocu chemicalguys ... za sada sve od njih koristim... Cetke, mikrofiber krpe , balzame za kozu , sredstva za ciscenje koze , plastike ,felne i td. A naj lepse je da posle jedan detajling interijera auto izlgeda i mirise kao prvi dan kada sam ga uzeo iz salona.. a masa drugara i kolega me atalno pitaju pa kako ti auto mirise i dalje na novo?

Van mreže Maksimus

« Odgovor #4 poslato: 01. Maj, 2020. 13:02 »
Chemical gyus jeste odlican,doduse meni njihov balzam mirise vise na zubara nego na nov auto  :))
Medjutim samo njihovim cleanerom za kozu,cetkom i balzamom se postize onaj mat izgleda kao iz salona,bar od onih sa kojima ja imam iskustva.
Krpe su im odlicne,pogotovo ona za susenje eksterijera.
Sta njihovo za felne koristis,to nisam imao prilike da vidim?

A ko ti je trazio 1500e za keramiku?! Jel mislis na onu foliju sa keramikom(llumar-ova cini mi se) ili samo na keramicki premaz za farbu? Jer ako je za foliju to je jos i ok cena,a za premaz je urnebesna.

« Odgovor #5 poslato: 01. Maj, 2020. 13:43 »
Tako je lumar je bio u pitanju.. inace trenutno koristim Nosens  od Chemical Guys preparat sa kog mozes sve da cistia mada se ne usudjujem za Interior vise za eksterior auta.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #6 poslato: 01. Maj, 2020. 14:06 »
Nonsens nije za felne,vec za plastiku i stof,slobodno ga koristi za enterijer.
Doduse razblazuje se u odnosu 1:10,ono sto se kupi u bocici je koncentrat.

Za felne kupi Sonax Wheel cleaner,naprskas,pustis 5 minuta da "krvari"(sliva se crveno-ljubicasto sa felne) i isperes puskom. Skine sve,a pogotovo je efikasan za kocionu prasinu.

« Odgovor #7 poslato: 01. Maj, 2020. 14:19 »

Van mreže Maksimus

« Odgovor #8 poslato: 01. Maj, 2020. 16:58 »
Ja ga kupujem ovde i ovako izgleda flasa:
https://www.okov.rs/sr/auto/auto-kozmetika/sredstva-za-odrzavanje-higijene-automobila/sprej-za-ciscenje-felni-750ml-xtreme-sonax
Izgleda da je ovo koje ja koristim izmedju ova 2 koja si ti okacio(slabije od prvog,jace od drugog). Iskreno nisam znao ni da imaju toliko vrsta sredstava za felne  :))

Van mreže jefferson672

« Odgovor #9 poslato: 13. Avg, 2020. 21:59 »
Pozdrav ljudi,
Što se tiče Sonaxa za felge baš svi ga hvale... I taman da ga kupim predloži mi žena da probam onaj kuhinjski Axel za odmašćivanje, Sgrasso se zove, bukvalno je džabe u odnosu na Sonax, ja kao ajde da probam kad ga već imamo u kući.

Mogu vam reći da sam prezadovoljan! Naprskao ga još na parkingu kad sam krenuo ka perionici, posle još jednom za svaki slučaj kada sam stigao, i dok sam kupio žetone, izvadio patosnice to je taman malo odstojalo... Planirao sam i da istrljam četkom ali nije imalo potrebe, bukvalno su bile kao nove.

Tako da topla preporuka 👍🏼

Većima vas ga i ima kući, probajte pre kupovine Sonaxa...

Van mreže DonKihot

« Odgovor #10 poslato: 15. Avg, 2020. 11:55 »
Probao, koristim ga odavno...vrhunska stvar.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #11 poslato: 15. Avg, 2020. 13:34 »
Axel odlican cak sta vise bolje ocisti felne nego neki preparati bas za to .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #12 poslato: 15. Avg, 2020. 14:04 »
Kolege ja i Domesto sam jednom prilikom probao. Nema Greske :))))

Sigurno ima efekta kada se koriste razne odmascivace ali ipak Sonax i Chemical Guys koji koristim definitivno su za 3 novou iznad ove komercijalna resenija koja ste pomenuli.

Inace definitivno i kupka i sapun i voda ciste ali zna se sta je specializovana Auto kozmetika i sta je CIF.

Van mreže sale.kriminale

« Odgovor #13 poslato: 16. Avg, 2020. 23:17 »
Tema keramika je velma zanimljiva recimo ja sto se eksterijera tice isto sam razmatrao keramiku ali cena je bila oko 1500 euro za Kodiaq-a i ucinilo mi se da je to mozda preskupo.. i odustao sam... inace BlackGlass su mi to nudili i izgledalo je stvarno da moze da izdrzi puno vremena... 5 godina sumnjam ali bar 3 ako se ne lupa i sl..... mene naj vise je demotivisalo da ako me udare fazon jace i nije samo min grebanje moracu da menjam folio sto znaci limar p opet novac

Ja bih umesto keramike koristio varijantu Sealant i preko njega kvalitetniji vosak. Silanti su daleko jeftiniji od keramike ali traju oko 6 meseci. Ima Turtle Hibrid Ceramic spray coating koji drži od 6 meseci do godinu dana. Posle apliciranja vreme sušenja je 24h. Posle samo obnavljaš vosak a Sealant ostaje da štiti lak. Možeš koristiti i tečni vosak (lakši je za amatersku aplikaciju). Ovo mogu da ti urade i profesionalci u detailing servisu. Silanti idu i na stakla pa odbijaju kišu. Ne štiti od udaraca kamenčića ali štiti od svega i svačega pa i UV zračenja. 
  • Vozi: Dacia Logan

Van mreže Maksimus

« Odgovor #14 poslato: 17. Avg, 2020. 00:07 »
Pa keramika i jeste "super vosak",ne stiti ona od mehanickih ostecenja ali stiti od uv zracenja i cini farbu jako "klizavom" pa prljavstina se teze zadrzava.
Iskreno ako se radi detailing keramika je logican korak,ali u kucnoj radinosti sealant je odlican.