Autor Tema: Razvodnik paljenja  (Pročitano 3136 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži mar_cogZapočeo temu

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Razvodnik paljenja
« poslato: 29. Apr, 2020. 19:57 »
Pozdrav. Prosle godine mi je majstor rekao da imam lufta u razvodniku paljenje i da bi to trebalo u nekom momentu zameniti. Zanima me koliko je komplikovano zameniti razvodnik, tj. da li da se upustam u to ili ne. Ako je neko menjao u kucnoj radinosti voleo bih da dobijem instrukcije kako zameniti inkako nastelovati stepen pretpaljenja. Takodje me zanima da li bi zamena razvodne ruke ili kape na postojecem razvodniku znacila nesto umesto zamene celog razvodnika? Kao sto znamo, zamenski razvodnici su bas loseg kvaliteta, a naci polovan ispravan je skoro nemoguce. Hvala unapred na odgovorima
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Razvodnik paljenja
« Odgovor #1 poslato: 29. Apr, 2020. 22:23 »
Ufff,,,ne postoji jednostavan odgovor..Iskreno, lakse je popraviti ili zameniti razvodnik, nego objasniti sta i kako...Razvodna kapa i razvodna ruka su potrosni delovi i kao takvi se i menjaju ako za tim ima potrebe. Kad god se menjaju svecice ili steluju ventili (bar tad), iizvrsi se inspekcija tih delova i po potrebi se menjaju. Na razvodnoj kapi se trazi postojanje naprslina sa spoljasnje i unutrasnje strane...posmatraju se metalni kontaktni stubici sa unutrasnje strane i procenjuje se njihova nagorelost.....traze se grafitne linije od stubica do centralnog grafita....posmatra se i procenjuje stanje grafita glavnog voda...Sa spoljasnje strane u kontaktnom stubicu trazi se korozija...Na razvodnoj ruci traze se ostaci grafita i procenjuje stanje nagorelosti metalnog kontakta...Ako se proceni da je lose stanje a obavezno ako ima pukotina onda se to menja. U suprotnom, to se prebrise (alkoholom) i vrat na razvodnik. Ako ti je majstor rekao da razvodnik ima "lufta", to se misli na luft osovine razvodnika. To prakticno znaci da se osovina ne okrece samo oko svoje ose, vec i da ima izvesno "setanje", ekscentricno kretanje u svom lezistu (cauri) u kucistu. Zbog toga nema ravnomernog prenosa "varnice" sa razvodne ruke prema kontaktnim stubicima, tj. prema svecicama, sto dovodi do neravnomernog rada motora u svim rezimima a  cuje se izvesno "zveckanje"...."caktanje" iz rezvodnika...Cakcakcakcak.....Sama osovina se ispituje tako sto se uhvati prstima i klati se i malo zakrece levo desno...Sad..treba i proceniti. Izvesnog lufta mora da ima. Sama osovina nije kompaktna (kod Felicije)....sastoji se iz dva dela sa svojim spojevima (pinjonima) i nekog lufta mora da ima...ali majstor ipak treba da proceni koliki je to luft...Ali, ako je luft verifikovan i veliki (ali tad i mora biti problema u radu motora..buka, neravnomeran rad na leru, slabo ubrzavanje, gubitak snage, "puktanje" iz auspuha...), onda se menja razvodnik jer u principu tih rezervnih delova koliko ja znam nema...Ono...moglo bi se od nekoliko polovnih razvodnika napraviti jedan koji je dobar...samooo... hypno1. E sad...kako se menja razvodnik, ajd objasnicu ti malo kasnije (pocinje neki film)..... drinkandsmiley
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #2 poslato: 30. Apr, 2020. 06:36 »
pajapop, u zadnje vreme ima nekih simptoma od toga sto si naveo, cak se po nekad i to caktanje cuje, e sad da li je to to, ne znam.. Auto vozim na plin 90%, pa se oseti da nesto brljavi po malo, (verovatno ni taj plin nije nastelovan kako treba), a benzinu nema nikakvih problema. Za kapu i ruku, iskreno nisam znao sta treba da gledam, ali pretpostavljam da su za zamenu ako je to potrosni materijal, jer nije menjano zadnje 3 godine sigurno a mozda i vise.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 30. Apr, 2020. 18:22 »

Pazi...ne znam koliko je auto presao, ali za X godina i X kilometara na njemu nista nije "kao novo" pa ni taj razvodnik. Ako ti je majstor rekao da ima lufta, verovatno i ima, samo to ne znaci da on jos ne moze da gura i kao takav. Ako na benzinu nemas problema, onda on i nije toliko los. Ima razlike u pajenju smese gasa i smese benzina. Za rad na gasu, ceo sistem paljenja mora biti "besprekoran"...Za paljenje gasa treba veca preciznost i kvalitet varnice. Benzin trpi vecu toleranciju, pa taj sistem i ne mora biti apsolutno ispravan, zato i nemas problema na benzinu. Ali, da je toliko los i na njemu bi se to odrazilo. Za sad, ja ne bih tu nista dirao, vec bi se pozabavio drugim stvarima:..Servis plina uvek mozes uraditi.... i pre se pozabavi prvo time...Zatim, uradi stelovanje ventila...Servis karburatora uvek dobro dodje. Pa kad to sve uradis, a i dalje nisi zadovoljan onda se pozabavi razvodnikom. Doduse i sam razvodnik zahteva neki svoj servis. On uvek moze da se skine i da se pre svega podmaze. Ima na njemu jedan sraf, ne vidi se kad je na vozilu...on se odvije i u njega se nakapava ulje (malo) da bi se osovina podmazala. Eto, i ona mora da se povremeno podmaze...inace moze osovina da "skripi" onako "na suvo"....Kad ti majstor bude stelovao ventile, on ce ti srediti i razvodnik (bar bi trebao, ja bi tako uradio...sad,, ima raznih majstora...)... C:-)
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• RallyeSport
« Odgovor #4 poslato: 30. Apr, 2020. 19:17 »
Ima 250k km, ali ide jos uvek.. ovako je ok, ali na plinu mi pravi gluposti. Prosle godine je zamenjen isparivac i verujem da je 'majstor' tad cackao kojesta, od onda mi auto jako lud. Malo trosi kao tenk a ide lepo, onda pocne da se ludira u leru, onda joj prestelujem gas, pa malo ide lepo pa onda pocne da zeza.. evo u zadnje vreme trza nesto, ne znam sta joj je. Jutros sam ustao u 6 i vozao se kao ludak po gradu i stelovao plin, da ne trza a da radi kako treba. U sustini, sve mi deluje da je nesto cackao oko razvodnika, jer auto ima i drugaciji zvuk i potrosnja mu je dosta veca. Pokusavam da to nekako normalizujem najbolje sto mogu, sam i uz pomoc ovog foruma, jer niko od ovdasnjih majstora nece bas da se potrudi oko starijeg auta, da li im to nije zanimljivo ili sta, ne znam..
Ne znam da li je moguce da je menjao ugao pretpaljenja pa da se to sve tako poremetilo?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 30. Apr, 2020. 19:52 »
Ima 250k km, ali ide jos uvek.. ovako je ok, ali na plinu mi pravi gluposti. Prosle godine je zamenjen isparivac i verujem da je 'majstor' tad cackao kojesta, od onda mi auto jako lud. Malo trosi kao tenk a ide lepo, onda pocne da se ludira u leru, onda joj prestelujem gas, pa malo ide lepo pa onda pocne da zeza.. evo u zadnje vreme trza nesto, ne znam sta joj je. Jutros sam ustao u 6 i vozao se kao ludak po gradu i stelovao plin, da ne trza a da radi kako treba.

Pa ja mislim da si ti ovde sve lepo objasnio....Ako ti na benzinu radi lepo, ravnomerno, 850-900 obrtaja u leru....a na gasu imas problem, onda ti je tu i problem. Auto ide ko "lud" jer je prebogata smesa. NIje dobro nastelovan isparivac. Hoce i da "trza" ako su lose membrane (u medjuvremenu mogle su zbog loseg kvaliteta da izgube elesticnost i da su pred pucanjem)...Ako ti je los vakum na iparivacu, tesko da mozes da ga nastelujes. U principu i ne mozes.  Treba da proveris spoj vakum creva da ga negde ne gubi, eventualno, skini ga sa rasprsivaca, odvij taj prikljucak i malo produvaj (procisti) da se zbog necistoce nije slucajno zapusio....Ako nisi menjao filter tecne faze, hoce da trza i zbog toga..i da se gasi na leru i da gubi snagu...I to proveri. Treba proveriti i stanje elektroinstalacije elektroventila, da slucajno tu ne dolazi zbog loseg kontakta usled vibracija do njegovog zatvaranja pa da ti ogranicava kolicinu goriva. Neka "sitnica" tebe zafrkava... spkloud

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 30. Apr, 2020. 20:26 »
Proveri vakuum creva kako sto ti rekao pajapop.

Ja zbog los vakuum nisam mogao lepo nastelovati plin na isparivac, koliko god da sam stelovao na isparivac, obrtaje nisu reagovali onako kako sto treba.

Prvo sam zacvrstio ono za vakuum na rasplinjaca, ono na usisnoj grani sto postavljaju pilnari.
Zatim ugradio sam drugo crevo, malo tesnie od isparivac do usisnoj grani za taj vakuum.

Sledno sta sam promenio je vakuum crevo na razvodnik, celo se raspadalo kada sam ga dodirnuo.
Zatim i ono crevo od poklopac ulje do pozadi na karburator.

I na kraj slucajno sam proverio ono crevo od servo kocnica, gde se spaja sa usisnoj grani labavo. Ono imalo neku stegu, ali i so ta stega uspeo sam bez velike poteskoce da ga skinem.
E kada sam tu ugradio stegu plin je poceo da se stelovati fino na isparivac.

Otkako ces uraditi ovo sa vakuum creva, ja bi te savetovao ovako da podesis plin, pa da kazes rezultate.

Znaci, ako racva na crevo od isparivac do karburator je jedinacna, znaci jedno crevo ide do karburator, probaj to da odvijes malo vise od 2 kruga od dolne tacke.
Znaci podizes obrtaje, zavijes sve dok motor jedva radi. Zatim odvij tacno 2 kruga, i zatim jos malo. I to je to, u globala ovo vise ne pipas.

Posle ovo, podesi ler na isparivac.
Ler takodze na plin mozes proveravati sa jedan jednostavan test koj mi je majstor Dobrivoje rekao i prilicno je jefikasan. To je sa drukanje kocnica.
Ako drukas kocnica i obrtaje se podizu, znaci smesa je malo bogata i zavijes na isparivac.

AKo drukas kocnica i obrtaje znatno padaju, ondak smesa je siromasna i odvijas na isparivac.

E sada kako spored ovaj test podesiti plin na ler ? Tako sta kada drukas na kocnica, obrtaje da padaju malo, znaci neka ima mali pad obrtaje, ali da nije prevelik.
E tada si podesio plin na ler negde oko 90-95% tacnost.

Drugo nesto sta cu ti pomenuti za kraj a to je da na ovakav sistem (karburatorski/vakuumski), imaces uvek razliku na smesu pri razlicita spolna temperatura vazduha.

Pa tako ako spolna temperatura je recimo 10 stepena i kako sve je hladnije, moraces da odvijes vise plin na isparivac.

Kako spolna temperatura raste, ondak tako podesena smesa stanuje bogata i mora da malo zavijes na isparivac.

To je taj mali nedostatak na ovaj plinski uredjaj/
Zasto je to tako ? Zato sto hladan vozduh znaci vise molekule kiseonika koj motor moze usisati. Vise kiseonika traze vise plin.
Kada temperatura raste, molekule kiseonika nisu toliko, pa motor pri visoke spolne temperature ne usisava toliko plin kako na hladno vreme, pa zato i tada ne treba toliko plin. Prosta fizika je ovo.

Ali za da sve se fino nasteluje, mora vakuum da je vo maksimalni pogon jer isparivac je vakuumski i svaki gubitak vakuuma i vucenje fals vazduh, isparivac pocinje da ne radi pravilno.

Isto tako i za kraj, proveri filter za tecnu fazu. Zapusen filter za tecnu fazu isto tako utice na rad isparivac jer kroz zapusen filter ne prolazi dovolno plin, pa zato neki mehanicari stavaju reducire na usisa.
Kod mene je i to bilo slucaj prije par godina, zbog taj filter za tecnu fazu koj je bio skroz zapusen nije vukla na plin bez reducire.

Malo dugacak post, izvinite i ako ne se izrazujem pravilno i nemozete za nesto da me razumeti jer ipak nisam od Srbija pa da pricam sprski jezik tacno :)
« Poslednja izmena: 30. Apr, 2020. 20:32 Filo »
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• RallyeSport
« Odgovor #7 poslato: 30. Apr, 2020. 21:16 »
Hvala obojici na odgovorima. Iz ovog sto ste naveli, neke stvari sam znao/uradio, neke nisam. Filter tecne faze ne znam da li je menjan (iskreno ne znam ni gde se nalazi, ali cu ga naci i proveriti), sto znaci da verovatno nije. Takodje, od svih ovih vakuuma, znam samo da je vakum od servo uradjaja valjda ispravan jer sam to proverio, crevo izgleda fino i cvrsto stegnuto. Ostalo je, dakle, da se u ponedeljak zamene ostala creva, pa da vidimo da li ce biti pomaka. Nisam napomenuo da je u zadnje 2 nedelje klapna usisa fiksirana na hladno (problemi su postojali i mesecima pre toga), i da auto u rezimu sauga odmah posle paljenja ima oko 2000 obrtaja, zatim oko 1500, i ide sasvim lepo bez trokiranja i ostalih gluposti. Isparivac je zamenjen pre nekih 6-7 meseci, pa mislim da je to kratko vreme da propadnu membrane. Narednih dana cu probati da uhvatim potrosnju i ponasanje pa cu javiti. Zahvaljujem se na pomoci jos jednom  bravo2

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 30. Apr, 2020. 21:26 »
I kod mene ta klapna za toplo/hladno u usisnoj tunel je zaglabena za straf na hladno. To je, ne radi nakon 25 godina.

Kod mene takav sauh samo u zimo i to maksimum do 1800 obrtaje, pa zatim oko 1300-1400, pa 1000 i na kraj ispod 1000.
Iskreno mnogo dugo treba da izgasi sauh, sve dok ne otvori termostat obrtaje ne spusta ispod 1000 i to me malo nervira.

A filter za tecna faza je u onaj mali ventil pred isparivac. Prati to bakarno crevo od isparivac i nacices ga, mora da je tu negde oko isparivac.

Samo za taj filter iako mozes sam promeniti, ali ipak moras do plinar jer tih ventila za plin su razlicite. Ne mnogo, ali ipak imaju neku razliku, zavisi od plinski uredjaj, mimgas, lovato itn.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• RallyeSport
« Odgovor #9 poslato: 30. Apr, 2020. 21:42 »
Nije oduvek toliki broj obrtaja, to je u zadnje vreme od kad sam fiksirao klapnu. Treba bas dugo da se iskljuci saug, prilicno je iritantno a na sve to se odrazava i na potrosnju. Iskljucuje na otprilike 80-85 stepeni, ne znam tacno. Ok, otici cu onda do plindzije da zameni filter

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 01. Maj, 2020. 09:05 »
, znam samo da je vakum od servo uradjaja valjda ispravan jer sam to proverio, crevo izgleda fino i cvrsto stegnuto.

NIsam siguran da si me dobro razumeo sta sam ti napisao. Kad skines vakum crevo sa rasprsivaca, pa ta sisica na koju se navlaci...ona moze da se odvije. Treba ti kljuc 10...Kad je odvijes proveri kako je prohodna. Na njenom zadnjem kraju je vrlo mala rupica i ona moze da se zapusi i da ti to pravi problem. Ako je zapusena, to produvas, igllicom procackas i mozda resis problem... wac1