Autor Tema: Problem sa radom motora  (Pročitano 2816 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hrabrikrojacZapočeo temu

• Test Drive
  • *
  • Ugled: 0
Problem sa radom motora
« poslato: 01. Maj, 2020. 11:46 »
Pozdrav svima. Imam od skoro Škodo Oktaviu 1,6 benz. 2007. godište. Već neko vreme mi se povremeno upali na displeju ikona sa žutim trouglom u kome je znak uzvika i koji je okružen strelicom. U opisu signala koj sam našao na netu stoji "upozorava da je deaktiviran sistem za kontrolu stabilnosti (ESP, ESC, DSC…)".  Kad ugasim pa ponovo startujem motor ona se izgubi. To i nije neka sekiracija, međutim pojavljuje se povremeno uz tu signalizaciju i to da auto ne prima gas, kao da se guši ili da je blokirana turbina. Par puta sam primetio dok stojim u mestu i auto radi na ler promenu zvuka motora i pojavu vibracija i u tom trenutku se upali ta signalizacija na displeju. Nakon toga imam problema sa pokretanjem auta. Jedva se vuče dok u nekom trenutku kao da probije nešto i počne da se ponaša normalno. Nisam primetio da ima nekog pravila ili da se to dešava posle određene dužine korišćenja auta. Kad se upali ta sugnalizacija povremeno se upali i obaveštenje za katalizator (žuta slika motora) i natpis EMISSIONS WORKSHOP. Isao sam na dve dijagnostike i nisu mi ništa pronašli osim lambda sonde koja i inače nije bila ok i kad sam uzeo auto. Radio sam veliki servis i pri tom menjao i svećice. Problem se javljao i pre i posle servisa. Da li je turbina ili nešto drugo, molim za savet, Kao da se uključi neki SAFE mod u tom trenutku.
  • Vozi: Škoda Oktavia

Van mreže Marko Curcic

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
Odg: Problem sa radom motora
« Odgovor #1 poslato: 01. Maj, 2020. 12:07 »
Taj motor nema turbinu sigurno..
Javice se neko strucniji vec sa konkretnom idejom

• Test Drive
  • *
« Odgovor #2 poslato: 01. Maj, 2020. 12:09 »
Motor je 1,6 sa 8 ventila.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #3 poslato: 01. Maj, 2020. 12:28 »
Nema turbinu, naravno...
99% klapna gasa. Iste simptome sam imao na svojoj Oct.
Dijagnostika nece da pokaze da je klapna, jer ne moze da vidi da zubi preskacu pa motorcic ne moze da zakrece klapnu kako i kada treba.
Moze da pokaze gresku da nije u redu smesa, da ne radi ASR, ESP... jer sve to ide preko klapne.

Daj kontakt pa pritisni i pustaj gas, cuje li se kako klapna radi?
Kada drzis  pritisnut gas do kraja, cuje li se neko "kliktanje" (preskakanje) ili se ne cuje nista?

• Test Drive
  • *
« Odgovor #4 poslato: 01. Maj, 2020. 12:35 »
Ne mogu danas nista da proverim zbog policijskog časa. Ukoliko je klapna, koliko je to veliki problem za rešavanje.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 01. Maj, 2020. 12:44 »
Zavisi, ako imas nekog pismenog elektronicara, postoje sanse da se ta popravi (ja sam tako uradio).
Ako ne, onda polovna.
Nova zamenska (ne originalna iz Skode) je valjda od 100-200e, zavisi od kvaliteta/proizvodjaca.

Ali mora se ispitati prvo, mozda nije do klapne.

Treba probati i kalibraciju preko dijagnostike, da se vidi da li ce proci kako treba.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #6 poslato: 01. Maj, 2020. 13:56 »
Već neko vreme mi se povremeno upali na displeju ikona sa žutim trouglom u kome je znak uzvika i koji je okružen strelicom. U opisu signala koj sam našao na netu stoji "upozorava da je deaktiviran sistem za kontrolu stabilnosti (ESP, ESC, DSC…)".

Ovaj trenutni problem jeste najverovatnije zbog klapne gasa. Medjutim, na digitalnu regulaciju polozaja klapne utice fise faktora. Pored nekih senzora ( maf, map, act, ect), na klapnu utice i sistem za bezbednost upravljanja motornim vozilom ESP koj radi u sadejstvu sa ASR, ABS...Kvar ili otkazivanje na nekom od njih, salje se siglal koji zatvara klapnu i gasi motor. Na taj nacin se stiti motor, a u stvari, najvise se stiti sam vozac, koji u nemogucnosti da koristi vozilo otklanja kvar koji mu "radi o glavi"...na primer.... hypno1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 01. Maj, 2020. 14:19 »
Ja bih pre rekao da na sve te sisteme utice klapna gasa, a ne ti sistemi na klapnu (iako koriste istu za svoj rad - neki od tih sistema).
Auto ne moze da ode u safe mod, a niti da se ugasi zbog kvara na sistemu ABS, ASR, ESP itd.
Auto i bez tih sistema mora da se ponasa isto kao i bez njih tj. mora da ima normalan rad motora, da pali normalno itd.

Na mreži Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #8 poslato: 01. Maj, 2020. 14:38 »
Tako je , koliko sam samo auta prevezao normalno sa tim kvarovima . Gde je logika u tome da ti npr ode abs i gasi ti se auto tj ne moze da ide . Vozis ga kao i najobicniji auto bez abs, esp a i slicno.
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže Marko Curcic

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
« Odgovor #9 poslato: 01. Maj, 2020. 15:02 »
Jel moguce da je samo zaprljana, secam se dok sam vozio Fabiu 1.4 aub da je bas pomoglo ciscenje klapne

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 01. Maj, 2020. 15:03 »
Od ciscenja se krece. Skine se, ocisti, kalibrise.
Ali ako pravi ovolike probleme, ne znam da li je samo do zaprljanosti

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 01. Maj, 2020. 15:06 »
Tako je , koliko sam samo auta prevezao normalno sa tim kvarovima . Gde je logika u tome da ti npr ode abs i gasi ti se auto tj ne moze da ide . Vozis ga kao i najobicniji auto bez abs, esp a i slicno.

Ne kazem da nije moguce, ali obratite i paznju ne uvodno izilaganje na 2.25.......https://www.youtube.com/watch?v=KlN47hAs1xM
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 01. Maj, 2020. 15:44 »
Molim te nemoj gledati kojekakve videe i prema njima savetovati ljude ovde na forumu. Cesto to snimaju ljudi koji ne znaju bas uvek o cemu pricaju.

Ja nemam nista protiv tebe, nemoj mi zameriti ni na cemu.

Na mreži Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #13 poslato: 01. Maj, 2020. 15:58 »
Jel moguce da je samo zaprljana, secam se dok sam vozio Fabiu 1.4 aub da je bas pomoglo ciscenje klapne

Tesko da je do zaprljanosti , ali naravno vredi probati . Kao sto Aco kaze najpre na dijagnostiku da se vidi sta kako
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 01. Maj, 2020. 16:15 »
Molim te nemoj gledati kojekakve videe i prema njima savetovati ljude ovde na forumu. Cesto to snimaju ljudi koji ne znaju bas uvek o cemu pricaju.

Ja nemam nista protiv tebe, nemoj mi zameriti ni na cemu.

Ne brate..nista ne zameram, misljenja i treba sa se suceljavaju. Svako moze da iscitava raznu literaturu i da gleda razne filmove, da se rukovodi svojim znanjem, predrasudama informacijama i poluinformacijama.  Na ktaju ce svako doneti svoj zakljucak a i kad majstor resi problem, na kraju ce se i pokretac teme smejati toj sitnici koja je bila. Samo, cela situacija me malo podseca jos na vreme kad sam i ja bio decak...a to je: "Ma..profesori nemaju pojma...pricaju gluposti... =))