Autor Tema: Airbag nije aktivirao  (Pročitano 3180 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragana 83Započeo temu

Airbag nije aktivirao
« poslato: 22. Jun, 2020. 12:00 »
Automobil nov, kupljen 2017 godine. Bio na redovnom servisu pre mesec dana, prešao 50.000 km. Doživljena saobraćajna nesreća ali se air begovi nisu otvorili. Vozač i suvozač bili vezani.
Kako i preko koga utvrditi grešku i eventualnu odštetu.
Molim za pomoć.
Veliko hvala unapred za savete .
  • Vozi: Škoda Rapid 1,6 TDI

Van mreže dexterslab011

Odg: Airbag nije aktivirao
« Odgovor #1 poslato: 22. Jun, 2020. 12:35 »
Da li je bio frontalni udarac? Kojom se brzinom kretalo vozilo (i Rapid i drugo vozilo) Citao sam svojevremno da je potrebna sila ekvivalentna direktnom udaru u zid sa 60 km/h da bi se ispalili airbagovi. Vrv se nisu ispalili jer su senzori tako preneli, a komp procenio. U svako slucaju, sem Masinskog fakulteta mi ne pada mnogo institucija na pamet...
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

« Odgovor #2 poslato: 22. Jun, 2020. 12:40 »
Udarac je bio frontalan, nije diraktan sudar sa drugim vozilom u pitanju. Vozilo je sletelo sa puta i udarilo u bankinu i posle toga upalo u kanal. Vozilo se kretalo između 50 i 60 km/h.

Van mreže Filip BG

« Odgovor #3 poslato: 22. Jun, 2020. 12:51 »
Dragana83, nadam se da ste svi prošli bez posledica.

Postavljam deo opisa sistema vazdušnih jastuka iz Uputstva za naše vozilo. Pogledajte u svom da li je opis isti.

„Pri lakšim frontalnim i bočnim sudarima, udarcima otpozadi i pri prevrtanju ili odskakivanju vozila na neravninama, vazdušni jastuci se neće aktivirati.
Uslovi aktiviranja
Uslovi pod kojima se sistem vazdušnih jastuka aktivira u nekoj situaciji ne mogu se utvrditi na proizvoljan način. Važnu ulogu pri tom igraju činioci poput svojstava predmeta u koje vozilo udara (tvrd/mek), ugla udarca, brzine vozila itd.
Inercija je presudna za aktiviranje vazdušnih jastuka. Kontrolni uređaj analizira tok sudara i aktivira sistem za zadržavanje.
Ukoliko je inercija vozila, nastala i izmerena pri sudaru, manja od referentne vrednosti zadate upravljačkom uređaju, vazdušni jastuci se neće aktivirati, iako vozilo pri nezgodi može biti u većoj meri deformisano
.“

Uslovi aktiviranja nisu eksplicitno navedeni pa je teško na sudu tražiti odštetu. Proizvođač se ovim zaštitio. Reći će da kontrolni uređaj nije procenio da je potrebna aktivacija vazdušnih jastuka.
  • Vozi: Superb mk3 1.5 TSI

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #4 poslato: 22. Jun, 2020. 14:00 »
Da li je neko povredjen ?
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #5 poslato: 22. Jun, 2020. 14:54 »
Na sreću niko nije teže povređen, samo lakše telesne povrede i kod vozača i kod suvozača.

Van mreže Maksimus

« Odgovor #6 poslato: 22. Jun, 2020. 15:36 »
Ja sam davno(pre nekih dvadesetak godina) bio svedok slicnog slucaja. Porodica je tuzila proizvodjaca jer je covek poginuo u automobilu,a jastuci se nisu ispucali.
Ako me pamcenje dobro sluzi auto je izleteo sa puta na meku zemlju,ne secam se tacnog uzroka smrti vozaca.
Odradjen je test uz pomoc uredjaja koji je otprilike kao pneumatski cekic,koji se podesava na odredjenu silu koja je potrebna da se jastuk ispali. Kada je test izvrsen auto je ispalio jastuk,sto je znacilo da je sistem funkcionisao kako je i predvidjen,a da udarac pri sudaru nije bio dovoljno jak da ispali jastuke.

Tako da ne mora da znaci da su jastuci neispravni,vec da nisu bili ispunjeni uslovi za njihovo ispucavanje. Na kraju krajeva i sami jastuci mogu da izazovu povrede,zato proizvidjaci i nastoje da izbegnu njihovo aktiviranje ukoliko nije neophodno.

« Odgovor #7 poslato: 22. Jun, 2020. 16:15 »
Najvaznije je da niko nije povredjen  :)

Van mreže Sima-Koya

« Odgovor #8 poslato: 22. Jun, 2020. 18:47 »
Nije savladana sila koja je potrebna da bi senzori udara poslali signal modulu Airbag-a da aktivira jastuke.
Potreban je vrlo jak udarac da bi se airbagovi aktivirali.
  • Vozi: Seat Leon 5F FR

Van mreže Vladimir Vlado

« Odgovor #9 poslato: 22. Jun, 2020. 23:14 »
Ja sam nedavno udario prednjim desnim tockom u ivicnjak sa 70-80km/h i opalio mi je bocni airbag iz sedista...
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8t

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #10 poslato: 22. Jun, 2020. 23:21 »
Ja sam svojevremno svedocio da su 4 mangupa divljala Pasatom po učici sa koje je skinut sloj asfalta, nisu videli sahtu koja je "virila" i direktno su naleteli na nju i otkinuli karter, ukopali su se u mestu i ispalili su im se svi airbagovi. Sa druge strane, licno sam stigao BMW sa svojom tadasnjom Dacijom. BMW je stajao na "sva 4", a ja ga nisam registrovao i direktno sam ga odvalio. U poslednjem trenutku sam poceo da kocim, tako da mi se auto malo nagnuo i koliko - toliko sam se podvukao pod BMW, steta na mom autu, branik, greda branika, hauba, izletela oba kosa i levi far pukao i ni jedan air bag nije opalio.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

« Odgovor #11 poslato: 23. Jun, 2020. 00:23 »
Imao sam i ja udarac frontali sa fabijom , video auto nisam koji je stao ne znam ni ja sto na sred puta , nisu ispaljeni begovi . To je bilo bez kocenja , brizna je bila oko 40 50

« Odgovor #12 poslato: 29. Jun, 2020. 16:34 »
Fotografija oštećenog automobila. Na osnovu vizuelnog pregleda nekoliko majstora, zakljucak je da su air begovi trebali da se otvore. Molim komentate.
Hvala.

Van mreže fobia24

« Odgovor #13 poslato: 30. Jun, 2020. 06:27 »
Mislim da je sve ispravno na autu. "Majstori" nisu nikakvi stručnjaci nažalost, ne treba ih uzimati za ozbiljno. Auto jeste oštećen, ali oštećenje nije barem po slici dovoljno da se aktiviraju vazduđni. Koliko je za videti pretrpeo je više oštećenja od samog kanala. Vazdušni jastuci spašavaju glavu, ali nekad mogu ozbiljne povrede naneti. Zato nije dobro da se aktiviraju pri svakom frontalnom udarcu. Važno je da su svi živi. Ako si ubeđena da su morali da se aktiviraju, a auto će ići na otpad, nije ni sada kasno testirati im ispravnost.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #14 poslato: 30. Jun, 2020. 08:02 »
Po ovoj slici i ja mislim da nisu trebali da se otvore.