Autor Tema: Одјава таблица  (Pročitano 9275 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Miro MNE

Odg: Одјава таблица
« Odgovor #15 poslato: 24. Jul, 2020. 13:34 »
Aman ljudi, to je regulisano zakonom. Primena je potpuno druga stvar. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže:

Član 274

Vlasnik, odnosno korisnik registrovanog vozila, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan je da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao.

Svaka cast na ovome, kod nas ljudi navikli da vise oslanjaju na nečije iskustvo (što u suštini nije lose) ali uvijek treba znati kako je regulisano zakonom, jer nisu svi iste sreće, kad dođe stani-pani  :))
  • Vozi: Fabia 2.0 MPI

Van mreže DonKihot

« Odgovor #16 poslato: 24. Jul, 2020. 14:53 »
Ako vec te tablice ne vrede ničemu nakon isteka, zašto ne odjaviti, mirna glava...
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže jabre

« Odgovor #17 poslato: 25. Jul, 2020. 09:34 »
Zato što ti kupac ne vrati tablice i nestane bez traga kao kod mene.... i odeš u sup da probaš da odjavis kažu ne može bez tablica i saobraćajne...
  • Vozi: Octavia A4 TOUR ALH 1.9TDi 66kw 2001. (1u5) Ambience

Van mreže DonKihot

« Odgovor #18 poslato: 25. Jul, 2020. 14:20 »
I to može da se prijavi, pogotovo kad si već u supu...
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Na mreži AcoSk

« Odgovor #19 poslato: 25. Jul, 2020. 22:31 »
Zato što ti kupac ne vrati tablice i nestane bez traga kao kod mene.... i odeš u sup da probaš da odjavis kažu ne može bez tablica i saobraćajne...
Isto se i meni desilo. Ja dao agenciji ovlascenje da umesto mene odjavi i vrati tablice kada im ovaj posalje postom, ali se to nije desilo.
Ja posle skoro godinu dana vidim auto na oglasima sa ČA tablicama (i dalje se vozi na moje ime). Ja u sup otisao i pitao mora li da se odjavi, rekli mi da ne mora i na tome ostalo.

p.s. Pri kupovini smo napravili kupoprodajni i platili porez, ali ovaj blento nije poslao tablice i saobracajnu da se odjavi.

Van mreže jabre

« Odgovor #20 poslato: 25. Jul, 2020. 23:24 »
I to može da se prijavi, pogotovo kad si već u supu...
to mi se dvaput već dešava, prvo kukaju samo da odvezu auto i šalju table, jedan napravio kaznu i oterao auto na otpad, nije vratio, drugi mi se javlja da je u Nemačkoj, ne znam kako je oterao bez ikakvog ovlašćenja, dan danas nije poslao table.... 

Van mreže NikolaK87

« Odgovor #21 poslato: 26. Jul, 2020. 09:36 »
Ne znam, ali što se mene tiče odmah prenos, odjava i ćao. Makar i prodao za manje. Mislim znam kakva je situacija kod nas ali opet... Da ne govorim o primerima gde auto prođe kroz još tri vlasnika a i dalje se vodi na nekog tamo. Pa juri čoveka za prenos, registraciju... A tek mi nije jasan neko kome, u današnje vreme kamera, ko zna ko i koja ruka vozi tablice.

Van mreže Joker

« Odgovor #22 poslato: 26. Jul, 2020. 12:38 »
Davno je bilo ali interesantna situacija. Prodam auto poznaniku koji trguje sa autima, ajd da ne prepisujem auto prodaće se za par nedelja. OK, ali kada ga ti prodaš obavezno dođi sa kupcem da napravimo ugovor i prenos.
Kroz nekih mesec dana vidim na auto pijaci moj auto prodaje neki drugi lik. Pitam šta i kako i da li se na njega vodi auto. Kaže ne, nego na njegovog prijatelja i da nema problem za prepis.  angry!  Prećutim i dođem kući. Kroz par sati neko zvoni, ja otvorim prodavac sa kupcima došao da napravi kupoprodajni ugovor. Malo je bio iznenađen kada me je video  =))

Svakako je najbolje uraditi prenos vlasništva. Ako govorimo o automa reda 5000-6000€ prenos je oko 50-70€ pa je možda bolja opcija da i to podele kupac i prodavac nego da auto ostane na imenu prodavca.
  • Vozi: Kamiq Ambition 1.0 TSI 85KW DSG 2020

Van mreže jabre

« Odgovor #23 poslato: 10. Nov, 2020. 19:52 »
danas sam bio da odkavim table, rekoše mi u sup-u da nisam morao ja, od skoro zbog ove situacije s kovidom može i kupac sa kupoprodajnim kod njega u matičnoj policijskoj stanici..... nisam mnogo hteo da ispitujem ali čisto da znate nekom možda znači...

Van mreže fobia24

« Odgovor #24 poslato: 11. Nov, 2020. 07:08 »
Za te situacije postoji resenje. Ja ako sam davao ovlascenje precrtam da moze u moje ime produziti registraciju. Ili kupoprodajni ugovor odmah. On ima rok od 15 dana da plati porez i posle mu ide kamata. Ako bih saznao da vozi posle duzeg vremena i dalje na moje ime, a ne mogu nista sa njim da uradim, prijavio bih da je ukraden. Pa nek vozi onda i dalje i nek gazi ljude sa njim.
U Sloveniji sam kupio dva puta polovan auto. Prodavac ne da kupac odveze auto dok se na tehnickom ne uradi prenos koji traje par minuta i kosta 15e za uslugu i saobracajnu. Dakle, ko kupuje auto nedeljom kada ne rade tehnicki, nece moci da odveze auto taj dan.

Van mreže Joker

« Odgovor #25 poslato: 11. Nov, 2020. 10:47 »
U Srbiji poreski obveznik je prodavac, tako da poreska uprava tereti prodavca.

Na mreži m@c|-|oR

« Odgovor #26 poslato: 11. Nov, 2020. 11:23 »
Svuda je formalno poreski obveznik prodavac, jer on vri promet robe.
Samo, praktično, uvek plaća kupac.
  • Vozi: Superb III FL, 2.0 TDI 4x4

Van mreže Joker

« Odgovor #27 poslato: 11. Nov, 2020. 11:29 »
On ima rok od 15 dana da plati porez i posle mu ide kamata.

Znam, nego sam to zbog ove rečenice napisao.

Van mreže fobia24

« Odgovor #28 poslato: 11. Nov, 2020. 20:08 »
Stoji to, ali kupac je u pat poziciji kada mu istekne registracija i ima samo kupoprodajni ugovor overen pre duzeg perioda. Da prenese ne moze ako ne plati porez i kamatu ili na nezakonit nacin antidatira ugovor. Ja znam da ljudi produze registraciju i sa ovlascenjem gde je precrtano da se moze produziti registracija i u takvim slucajevima bih bez grize savesti prijavio da je auto ukraden kako bih primorao kupca da resi stvar i napravio problem nekome ko falsifikuje dokumentaciju.

Na mreži MAKS

« Odgovor #29 poslato: 11. Nov, 2020. 23:43 »
Nema potrebe za prijavu da je auto ukraden.

Stavi se samo zabrana registrovanja auta.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE