Autor Tema: Kupujem - Octavia A7 FL 1.2 TSI 63KW/86KS  (Pročitano 3235 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže risteskyZapočeo temu

Kupujem - Octavia A7 FL 1.2 TSI 63KW/86KS
« poslato: 13. Jul, 2020. 22:34 »
Zdravo dragi forumasi,

Doslo vreme za kupovinu porodicnog automobila... :) Do sad sam se vozio mladalacki Pezo 206 XS 1.6 16v Benzinac (2002). Deda ostavio pa sam bio sentimentalno vezan... Prelazim godisnje u proseku 15k, mahom gradska voznja, svakodnevno (15-20k) i po koji izlet vikendom (100-200km), zato i jurim benzinac. E sad, iscitao sam bas dosta toga o 1.2 TSI modelu, i neki zakljucak u mom slucaju se poklapa sa onim sto je kolega Miroljub vec pomenuo, a to je da: "...ne postoji bolji odnos cena-kvalitet-ekonomicnost od 1.2tsi 86ks sa chipom i gasom". Pitanje za kolege koje imaju dosta iskustva sa ovim motorom (kolega Zlatic i drugari), posto VW grupacija i nije bas poznata po benzincima, koji su najcesci problemi sa ovim modelom i da li bi ga trebalo zbog istih zaobici?

Inace, ne bih bas da me klepe, te me stoga interesuje na osnovu cega konkretno ovaj https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16611439/skoda-octavia-12-tsi primerak drzi tako jaku cenu? Ponuda benzinaca jeste slaba (pogotovo A7 FL modela), ali me interesuje koja bi po vama bila neka realna cena gore navedenog modela, s' obzirom da je nov u ambition paketu bio verovatno negde oko 13k?

Takodje, sve ponude u inbox za dati model su dobrodosle :)
  • Vozi: Pezo 206

Van mreže Maksimus

Odg: Kupujem - Octavia A7 FL 1.2 TSI 63KW/86KS
« Odgovor #1 poslato: 13. Jul, 2020. 23:08 »
Iskreno cent preko 10.5 mu ne bih dao.
Inace je kod nas cudna pojava da za polovne skode traze cifre za koje mogu nove da se uzmu,nikako mi to nije jasno al dobro.

A ako gledas u tom cenovnom rangu iskreno ja bih uzeo novu scalu 1.0.

I ne znam koliko je dobra i isplativa ideja plin u agregat sa direktnim ubrizgavanjem,iskreno. Pogotovo na tvojoj kilometrazi u agregatu koji je sam po sebi stedljiv.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #2 poslato: 13. Jul, 2020. 23:18 »
Ili uzmes ovako nesto i vozis se dzabe:
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16595232/skoda-octavia-14-cng

@ristesky, predstavi se u delu foruma namenjenom za to, jer ce doci admin i zakljucati ti temu.

« Odgovor #3 poslato: 14. Jul, 2020. 10:38 »
Iskreno cent preko 10.5 mu ne bih dao. Inace je kod nas cudna pojava da za polovne skode traze cifre za koje mogu nove da se uzmu, nikako mi to nije jasno al dobro.
A ako gledas u tom cenovnom rangu iskreno ja bih uzeo novu scalu 1.0. I ne znam koliko je dobra i isplativa ideja plin u agregat sa direktnim ubrizgavanjem,iskreno. Pogotovo na tvojoj kilometrazi u agregatu koji je sam po sebi stedljiv.

Dragi Maksimuse,

Hvala puno na brzom odgovoru i predlozima! I meni je ~10k neka realna proCena za taj agregat i to godiste. Okej mala kilometraza i nesto dodate opreme na osnovni paket, ali je stvarno nerealna inicijalna procena... Budzet mi je nekih 10-15k, ali gledam da prodjem realno! Tako da se i nova Scala tu uklapa, al' pre bih uzeo ovako nesto: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2Rug7adAZUAJ:https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16523976/toyota-corolla-16-vvt-sd-luna+&cd=1&hl=sr&ct=clnk&gl=rs, zbog prostora. Zato prevashodno i jurim Octaviju (u odnosu na Scalu), tako da ne bih plin ni ugradjivao zbog gubitka prostora.

Ili uzmes ovako nesto i vozis se dzabe:
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16595232/skoda-octavia-14-cng
@ristesky, predstavi se u delu foruma namenjenom za to, jer ce doci admin i zakljucati ti temu.

Hej Aco,

Hvala puno na predlogu, al' puno je presla ta masina :) Prvenstveno jurim polovnog benzinca, ispod <100k... I izvinjavam se, nisam znao da prvo ide predstavljanje, uradicu to cim stignem danas ili sutra, hvala ti za savet :)

Van mreže Maksimus

« Odgovor #4 poslato: 14. Jul, 2020. 13:55 »
Ma koje doplate,meni bi bilo glupo da naglasavam da imam patosnice,mrezice i sigurnosne srafove pod "doplatom",sve zajedno je jedva 100e  =))
Efektivno mf volan,tempomat i zvucnici se mogu racunati u neku "dodatnu opremu",mada je tu vise sramota sto u 2017oj to nije bilo standard.
Ni felne nisu original  :(

Za novac koji planiras da izdvojis i uz zahteve koji nisu preterano veliki mislim da nema razloga da ne kupis nov auto.

Npr
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14709017/renault-megane-grandcoupe
ili
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16022480/hyundai-elantra-16

Eventualno nesto sa ovako malom kilometrazom:
http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15794698/volkswagen-golf-7-comfort-10-tsi

Van mreže Filip BG

« Odgovor #5 poslato: 14. Jul, 2020. 15:00 »
Dobar dan i dobro nam došli ristesky,
Octavia 1.2 tsi Ambition jeste bila najracionalnija kupovina svojevremeno. Akcijska cena FL modela je bila 13.500e. Ovaj je, sa dodatnom opremom, plaćen oko 14.000e pa je za 3 godine star auto 90% cene novog zaista previše.
Megane je kao model solidan odnos cene i kvaliteta. Moj komšija je kupio već 2 komada. Prvi još 2016., a drugi, u boljoj opremi i sa jačim motorom, prošle godine. Trenutno im je paket Limited razuman izbor jer daju automatsku klimu i senzor za kišu i svetla gratis uz njega, a za 90e doplate navigaciju i veći multimedia ekran. I na ove „akcijske“ cene može da se dobije popust. Mi smo pitali kod 4-5 dilera širom Srbije i kupili kod onog ko je dao najveći popust.
Ako mora da bude baš Octavia da li razmatrate A7, novu sa lagera? Koliko Vam je hitna kupovina? Cene kola neće rasti narednih nekoliko kvartala. Možda će rasti u cenovnicima, ali cene po kojima se prodaju neće.
Da li ste pogledali uživo Kia Ceed? 1.0 turbo u Fun paketu Vam se uklapa u budžet. Kvalitet enterijera je vidno bolji u odnosnu na prethodnu generaciju. Ona je 15.000e na akciji, ali i tu se može pregovarati.
Elantru 1.6 atmosferski benzin vozi jedan od kolega i stalno kuka da je lenja.
Golf 7 u Comfortline opremi mi se dopada, ali za ovaj konkretno sumnjam da je bio rent a car. Gorivo ispod rezerve, sija lampica za air-bag (verovatno senzor u sedištu usled česte promene vozača).
  • Vozi: Superb mk3 1.5 TSI

Van mreže fobia24

« Odgovor #6 poslato: 14. Jul, 2020. 16:31 »
Covek je pitao za oktaviju a vi mu nudite megana, hundai i golfa. Elantra je uzgred receno za stepenik ispod oktavije. Znam jer sam ih sve vozio kao nove. Megan je manji sa daleko vise decijih bolesti oko elektronike. Lepsi na oko, to stoji. Na oktaviji taj 1.2 tsi trosi jako malo, kolega Zlatic nam je dokaz. Pored takvog motora, a kome veliki broj konja nije cilj, taj motor je po rangu dizela.

Na mreži AcoSk

« Odgovor #7 poslato: 14. Jul, 2020. 19:20 »
Ja sam na trenutak pomislio da nisam na Skoda forumu

Van mreže Maksimus

« Odgovor #8 poslato: 14. Jul, 2020. 19:59 »
Bogme meni je megane osetno lepsi i spolja i unutra od o3.
A za 15k moze i kod skode stosta da se probere,ali polovna o3 ne smatram da je dobra kupovina.

Van mreže sale.kriminale

« Odgovor #9 poslato: 14. Jul, 2020. 21:05 »
Predložena Octavia je u klotari mislim bila 13.500 eur ali ovo nije koltara. Ima metalik boju, alu felne i još po nešto. Pre će biti da je nova bila oko 14.500 eur.

Toyota Corolla jeste nepoderiv auto kao i svaka Tojota ali je mnogo skučena unutra i tu Octavia ubedljivo ima prednost. Bočne grede su nezgodno nisko i prema unutra sa sve držačima koje možeš pući glavom. Sedalne površine na zadnjoj klupi su male. To je Tojotin "narodni" model i baš su ga upropastili. Prethodni su bili bolji.

Kia Ceed ali sa atmo benzincem 1.4 100 KS (4 cilindra) je odličan odnos uloženo/dobijeno. Zahvalan motor za održavanje, a potrošnja je u nivou 1.0 TSI. Putnički prostor je dosta dobar, ima multi-link, dok Octavia ima samo veći gepek. Masa praznog vozila je ista kao Octa.

Megan je prvi auto u kojem sam se osetio skučeno i nisam zadovoljan ergonomijom na mestu vozača. Može da prođe, a motor 1.3 Tce (4 cilindra) je odličan motor kao i skoro svi Renaultovi motori.

Scala može da prođe. Meni je lepo legla na mestu vozača, a gepek je OK. Zadnja klupa lošija nego na Octaviji. Srednji sic je neupotrbljiv i na Octi je nešto bolji.

Ako je budžet oko 10-15k eura treba se malo nategnuti i uzeti neku dobru novu klotaru ili srednji paket ako baš mora .... Šta si se zalepio za ta polovna sra...  ;)
  • Vozi: Dacia Logan

« Odgovor #10 poslato: 14. Jul, 2020. 21:41 »
@Maksimus: Prodavac covek domacin, nabrojao sve sto moze, ko na trpezu kad iznosi :D Al' nismo ni mi kupci bas naivni, pogotovo kad nas je vise :D Moja procena za gore pomenuti 1.2 TSI je bila 13.000€, ali hvala Filipu na demistifikaciji i informaciji od 14.000€. Eto Maksimuse, tih 10.500€ koje bi ti ponudio je tacno 75% od ukupne cene, sto znaci da je Skoda A7 FL, za 3 godine izgubila "svega" 25% od svoje originalne vrednosti, koliko mislis da je to (ne)realno? :) Hvala ti na preporuci za nov Megane i Elantru! Jeste da prevashodno trazim polovnu Octaviju A7 FL, cak i konkretan model, sto nije dobro per se, ali svakako nisam iskljuciv i volim da cujem tudje i oprecno misljenje, tako da su sve preporuke svakako iskusnijih kolega dobrodosle. :)

@Filip: Hvala ti Filipe na toploj dobrodoslici i opseznom odgovoru. Gledao sam Skodin Octavia lager, i znam da je nov auto nov auto, koji primeticu i Maksimus zagovara, i ja to podrazavam kad covek ima viska para, ali gledam da "racionalno" trosim novac, te nacelno trazim ~3 godine star benzinac, <100.000km... Primera radi, sa Skodinog lagera nov 1.5 TSI je ~17.000€, a ako mogu da 3 godine star 1.2 TSI koji je presao ~20.000km pazarim za <10.000€ tj. ~7.000€ jeftinije, matematika je jasna, barem meni... :) Al' to ne znaci da sam u pravu... Sto se urgentnosti kupovine tice, nije hitno, planiram kupovinu u narednih 6-9 meseci, tako da trazim na miru, polakice, ali ako nesto dobro iskoci, spreman sam da reagujem instant :)

@fobia25: Plus se Megani vise kradu od Octavije kao i Golfovi, procena rizika ukljucena u kupovinu :D "Salu" na stranu, evo nekih kriterijuma po kojima ja trazim auto, a pretpostavljam i drugi ljudi koji traze porodican auto, pa me vi slobodno iskritikujte ako to ne vidite u Skodi Octaviji, posto ja nekako vidim, ili barem zelim da vidim :D 1. Bezbednost, 2. Pouzdanost, 3. Komfor (Prostranost/Udobnost) 4. Potrosnja 5. Cena odrzavanja. Verujem da 1.2 TSI ispunjava vecinu kriterijuma? Kontam da neke stvari koje zahtevniji vozaci preferiraju ocito fale, DSG, snazniji motor, pregrst dodatne opreme, itd, ali nisam ja neki zahtevan vozac :)

@AcoSk: E jeste da je off topic malo, ali su drugari bas drugari i vidi se da hoce da pomognu pa preporucuju i neke druge modele da mi otvore malo oci, i hvala im na tome! :)

@Sale: Hvala ti puno covece na dosta analiticnom odgovoru, kao i kritici :D Mislio sam da mi matematika dobro ide, ali kako stvari stoje, vidim ja da ce me drugari na kraju ubediti da kupim nov auto umesto polovan za te pare :D

Van mreže Maksimus

« Odgovor #11 poslato: 15. Jul, 2020. 00:20 »
Pa cinjenica da je auto presao stvarno malo ga cini pomalo nezahvalnim za proceniti,pogotovo tako procentualno.
Luksuzni automobili obicno gube +-40% u prve 3 godine,tako da na ulaznom modelu sa stvarno niskom kilometrazom +-25% je ok.
"Problem" u tom 25% je sto je to u stvari relativno "mala" cifra(za razliku od 25% na autu od 100k npr.) sto dovodi u pitanje isplativost tog polovnjaka jer relativno jeftino mozes uskociti u nov auto po svojoj zelji,ako ti je naravno stalo do toga.

Ne mozemo zanemariti ni da su ti novi automobili mahom bolje opremljeni/snazniji,sto opet "topi" ustedu,ako se ne varam nova oktavija 1.5 tsi od 17k je oktavija 4,koja ce biti aktuelan model jos bar 6 godina,plus sto je bolje opremljena i skoro duplo snaznija.

I naravno nije auto koji je 3 godine star kao iz salona,za pocetak na izmaku je garancije. Meni je u garanciji zamenjeno stosta sitnica,sigurno za jedno 3 hiljade kad bi se sve placalo iz sopstvenog dzepa  :))

Van mreže petarp031

« Odgovor #12 poslato: 15. Jul, 2020. 00:27 »
Ja se izvinjavam sto upadam, jeste li se raspitali koliko kosta A7FL koji imaju na lageru sa motorom 1.0tsi, naslednik 1.2tsi? Kako me secanje sluzi, takav auto u ambition opremi moze da se dobije ispod 15.000 eur, a verujem da tu moze da se istrguje, obzirom da kazu da ih ima dosta na lageru, propale su im kombinacije za isturanje lagera, a polako stize i nova octa 4 pa pretpostavljam da ih hvata panika.
Slozio bih se sa Salom, meni je Scala odlicno legla za voznju, mada me izgled vozila ne odusevljava.
Sto se tice megana, meni je na prvu taj auto bio izuzetno zanimljiv, ali polako pocinje da mi deluje kao bozicna jelka kada ga sustizem u saobracaju, sa onim stop svetlom preko celog gepeka, bas deluje kičasto. Kroz istoriju svaki megan nije doziveo neku sudbinu kvalitetnog auta kao polovnjak, pa verujem da nece ni ovaj. Toyota je zanimljiva, linija je jedinstvena, meni interesantna ali opet bi se pre odlucio za octaviu.
Po meni, servisna mreza skode i kvalitet servisa je neuporediv sa konkurencijom gde ovlasceni servisi nisu upoznati da se kod TCE motora steluju ventili, a dugo nisu znali da se i kod dacie mpi isti nekada presteluju pa tek posle gomile problema u prvim godinama, to sada redovno rade. Recimo kod KIA vozila u benzinske motore bez turba sipaju 10-40 ulje, to je preporuka za nase trziste do pre 2 godine, ne znam da se sada nije promenila politika. Takodje ako nesto van servisa treba odraditi, cesto se ulazi u problem gde ljudi prskalice soferke placaju po 50 eura sto je kod skode par stotina dinara i pitanje je da li je iko menjao na ovoj generaciji skoda.
Slazem se sa vama da ova octavia sa linka ne vredi navedeni novac, ali ima raznih prodavaca, mozda ce covek da znatno popusti cenu u pregovorima, mada nije realno da spusti 3-4 k eur.
Pozdrav

Van mreže Super 20

« Odgovor #13 poslato: 15. Jul, 2020. 09:31 »
Kada se kupuje auto onda auto ne vredi, a ako se prodaje onda se ne daje tako jeftino jer onda vredi. Po meni ona skoda oktavija koja si postirao vredi. Pa gde ces druze, mala km 25k km, novo godiste ... probajte da potrazite takav auto iz DE, uracunajte troskovi uvoza i napravite matematiku pre nego sto svi plujete po ovaj oglas. Taj auto nov nikako nije bio ispod 14k. (cak sto vise rekao bi da je najmanje bio 14500eu)
Nova oktavija sa 1.5tsi (i bolja oprema) samo u san moze da se uzme za 17k. U MKD je taj auto po cenovnik malo ispod 20k eu (ambition), tesko bi to islo 3k dole.
Pre nego sto bi ja produzio potragu (da sam na tvom mestu), video bi u zivo ovu oktaviju, napravio bi probnu voznju i probao bi da se pazarim. Kada bi vlasnik spustio bar 1.5k eu uzeo bih auto jer sada su nova auta bas skupa, a kako ce biti u buducnost zbog virusa niko ne zna. Toliko od mene.
*Vidim sada i zimske gume sa felne idu kako dodatni set sto je jos jedan plus.
  • Vozi: Superb

Van mreže Maksimus

« Odgovor #14 poslato: 15. Jul, 2020. 10:03 »
U Srbiji su nove skode osetno jeftinije nego u DE,tako da je uglavnom neisplativ uvoz polovnih. Za cene u MKD stvarno ne znam,ali sad bacih pogled i nadjoh koja je bila cena nove u Srbiji i to je 13.5k. Tih par jeftinih doplata,metalik boja i neki simbolicni popust i eto nas na taman tih 14k. A da je izgubila manje od 1500e na 3 godine je ipak premalo,sve i da je stajala u garazi sa celofanom na sedistu a ne presla 25k.