Autor Tema: Slaba klima  (Pročitano 2114 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dzonZapočeo temu

Slaba klima
« poslato: 05. Avg, 2020. 11:34 »
Nisam našao brzom pretragom nešto slično...

Naime, od kad sam kupio oktaviju iz potpisa primetio sam da joj je klima slabija u odnosu na fabiju, ali nisam tome pridavao neki značaj, uglavnom se vozim sam i retko palim klimu.

E sad, video ja servis kod mene u komšiluku ima akciju za onaj servis klime za 1700 dinara pa rek'o ajd neka provere freon, verovatno je iscureo deo (dakle, napominjem, klima radi, ali u odnosu na fabiju koja je manje-više isto godište i kojoj sam servisirao klimu pre dve godine hladi odokativno upola slabije). Odradili su oni servis, bilo je 600 grama freona od 750, probali opet, isto radi slabašno...

Nakon toga su mi rekli da mi se veliki ventilator na hladnjaku nije upalio kad se uključi klima (samo mali) i da je problem navodno do toga. Jel se veliki ventilator pali sa klimom? Malo mi je čudno pošto nemam problema sa pregrevanjem motora, dođe do 90 i ne ide preko, da je taj veliki ventilator neispravan kontam da bi temperatura divljala... Isto mi je rečeno da ne palim klimu dok ne popravim ventilator jer ako ventilator ne radi u hladnjaku se nabije pritisak na 30 bara pa može hladnjak da pukne.

Pije li vama ovo sve vodu? Pošto sam ja zbunjen...
  • Vozi: Octavia mk1 1.9 TDI Elegance & Fabia mk1 1.2 HTP 12V

Van mreže DonKihot

Odg: Slaba klima
« Odgovor #1 poslato: 05. Avg, 2020. 11:52 »
Druga brzina ventilatora se pali čim upališ klimu, a u vožnji bi trebalo da se upali možda leti na baš velikom opterećenju, neka ljuta gradska vožnja možda...u principu skoro nikad. Definitivno treba videti zašto se na pali druga brzina ventilatora.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Na mreži lipovaccc

« Odgovor #2 poslato: 05. Avg, 2020. 11:56 »
Pozdrav kolega

Objasnicu ti sto krace

Ventilator je jako bitan i treba da se upali oba ventilatora i veliki i mali. Moguce da ti je crkao veliki ventilator (mada treba proveriti i instalaciju i relejnu kutiju ).  Kada ventilator ne radi onda se lepo ne haldi ni hladnjak klime a to je bitno zbog procesa hladnja. Hladnjak klime kad radi klima on je vreo ima preko 100 stepeni zato je bitno da radi ventilator  i da ga hladi.

Sledeća stavr koja moze biti je ventil kompresora klime.

Desava se i da je kompresor oslabio tj da je pri kraju.

Evo kako  bi ja uradio:

1.Rešio  ventilator i onda probao klimu
2.Zamenio ventil na kompresoru(2000din)
3.Kompresor klime.

Nema tu neke nauke.
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

« Odgovor #3 poslato: 05. Avg, 2020. 14:06 »
Sve jasno... Proveriću da nije relej ili osigurač u pitanju, ako ne rešim problem eto mene u servisu...  :)

« Odgovor #4 poslato: 16. Avg, 2020. 01:31 »
I na kraju je ventilator bio u pitanju, zamenjen, smrz'o sam se danas dok sam putovao  :)

Van mreže Shlomy

« Odgovor #5 poslato: 01. Jun, 2024. 17:36 »
Zdravo ljudi.Dugo nije pokretana tema vezana za klimu ali ja moram izneti svoj problem.. Oktavija a5, 1.9tdi, 77kw, 2010g.(automatska klima). Klima je radila u potpunosti dok nisam imao laksu havariju (zivotinja na putu),gde sam zamenio sva tri hladnjaka.Otisao da napunim klimu gasom,ona ne radi,ne pokrece se kompresor.Kad majstor pokrene kompresor (pobudi ga direktno na akumulator tako sto skine dzek-napajanje na kompresoru,prikljuci improvizovano napajanje i pokrene ga direktno na akumulator + i - kabl),klima krene lepo da duva nekih 10-ak sekundi,ventilator u motornom deli lagano vrti,gde kad uredjaj kojim puni sistem gasom,pokaze da je pritisak u sistemu 10 bara i tad kad treba ventilator da ubrza sa radom,on se ugasi i klima prestaje da hladi.Kad se preko dijagnostike aktivira ventilator (probni test),radi brze.Sad kad probam da ukljucim klimu,ne daje znake zivota a napunjena je gasom.Znaci,kad se pobudi kompresor direktno na akumulator pocne da radi klima,cim dodje pritisak do nekih 10 bara,ventilator u motornom delu koji je lagano radio,prestaje da vrti i klima prestaje sa radom.
Ima li neko ideju sta moze biti ili je imao takvih problema? Hvala
  • Vozi: Octavia A5 (FL)