Autor Tema: Egr ventil i dijgnostika  (Pročitano 2771 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zdravsaZapočeo temu

Egr ventil i dijgnostika
« poslato: 12. Avg, 2020. 18:05 »
Pozdrav ljudi, kao što i naslov glasi
Problematika oko EGR-a . Očistio i njega i cev koja vodi do el. klapne gasa , zamenio  sve tri bombine , naravno i svećice . Kada očistim grešku koju mi prikazuje oko EGRa P0401 ide sve ok 20 km a potom ista stvar !
Ne prima gas , ubrzava neravnomerno , muči se ,  i pri većim brzinama .. neravnomeran rad , ali pali na zub !
Filter goriva nov , obe lambda sonde nove , katalizator takodje u odličnom stanju . Ima li ko kakva slična iskustva !? U pitanju fabia 2008 1.2 AZQ motor
  • Vozi: skoda fabia combi clasik 1.2htp 2004

Van mreže pajapop

Odg: Egr ventil i dijgnostika
« Odgovor #1 poslato: 12. Avg, 2020. 21:19 »
Pa…ovde se pre svaga radi o nepravilnom, amaterskom pristupu resavanja problem I zato je ipak potrebno da odes do pravog majstora koji ce da stvar sagleda sa prave strane. Kada postoje neispravnosti u sistemu EGR, pored njega, uvek se moraju proveriti I okolne komponente koje uticu na njegov rad, a to je protokomer i elektromagnetni ventili koji vrse aktivaciju EGR... Jer se neke od kvarova na tim sistemima i ne mogu OBD dijagnostikom otkriti ili su netacno klasifikovne. Pa i resavanje samog problema zavisi od pravilnog pronalazenja pravog uzroka problema.
Sama greska P0401 znaci nedovoljan protok, tj. mala kolicina izduvnih gasova. E sad, sta to moze dovesti do malog protoka? To znaci da se EGR ne otvara dovoljno ili je smanjen protok otvora zbog necistoca...ili je suvise kratko vreme otvaranja EGR.
E sad...prljav EGR ventil...naslage na tanjiricu ventila ili ventilskom sedistu mogu nastati zbog prevelikog sadrzaja ulja u usisanom vazduhu. Razlog moze biti u neispravnosti oduske kartera, povecanog produvavanja gasova zbog propalih karika, neredovne zamene i neodgovarajuceg motornog ulja, ucestale voznje na kratkim relacijama posebno zimi kada emulzija ulja i vode prodire u sistem oduske motora, previsokog nivoa ulja u motoru, pohabanih gumica ventila i vodjica stabala ventila  sto omogucava prodor ulja u usis i sl....Sta je od ovog sad uzrok prljanja tvog EGR-a?-...Zatim, na funkcionisanje i aktiviranje EGR-a utice protokomer i eletromagnetni ventili. Sad...koji ti tacno imas i kog je tipa, to ne znam..zato i moras do majstora...Ali oni vrse aktiviranje i regulisu rad EGR-a. Ako je kvar do senzora protoka vazduha ili nekog em. ventila, to ce majstor dijagnostikovati i problem je resen.. Cak, sta vise,  ovi problemi koji navodis, idu u prilog kvara senzora protoka vazduha....E, al- ako je ipak problem u motoru,, to je sad malo teze...valjda ti je jasno...generalka...Ali...sta sad moze da se odradi? To je provera elektricnog napajanja EGR-a, proveriti vakumske vodove...ciscenje i zamena ventila (to si kao uradio?), proveriti napajanje i senzor masenog protoka vazduha...Eto...ukratko... :-X
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže petarp031

« Odgovor #2 poslato: 12. Avg, 2020. 22:46 »
Kolega profesionalac gresi kada nekoliko puta ukazuje na protokomer iliti MAF sensor, jer htp motor nema taj element. Ovaj motor ima map senzor koji cita protok ulaznog zraka, tj pritisak u usisu.
Problem koji imate 99 posto ukazuje na neispravnost EGR ventila i mislim da cesto crkava na htp motoru, ali to najbolje zna @lipovaccc.
Verujem da su majstori koji su cistili egr i cevku proverili digtung egr-a, proverili vezu cevke i klapne gasa jer greska ukazuje na slab protok izduvnih gasova. Takodje treba proveriti stanje izduvne grane, ali rekao bih da je EGR za zamenu.
Nadam se da ce biti jos predloga od ljudi koji nemaju profesionalni pristup, ali opet su imali slicnih problema i uspesno ih resavali.
Pozdrav

Van mreže petarp031

« Odgovor #3 poslato: 12. Avg, 2020. 22:55 »
Mislio sam da greska ukazuje na slab protok gasova ka i od egr ventila, tj dela gasova koji sluze za recirkulaciju. Izvinjavam se na prethodnom postu gde sam napisao slab protok izduvnih gasova, vreme isteklo za edit.

« Odgovor #4 poslato: 13. Avg, 2020. 09:56 »
Ljudi sve to stoji , kod majstora bio vise puta , ali meni auto živne kada mu obrišem grešku !? To me buni . Ako je EGR on je crkao pa crkao ,malko je dobar malko ne ;)  ovako nznam ...

« Odgovor #5 poslato: 13. Avg, 2020. 10:07 »
Hvala ljudi na vremenu koje ste izdvojili , čuo se sa dijagnostičarem i dade mi odgovor da je EGR -ova opruga oslabila i da se to dešava ( brisanje greške i vraćanje u normalu ) sve zbog nje . Ne zatvara ga i “truje “ 3 cilindar i zato loše radi :( mora nov cirka oko 22.000 a 28.000 nov ...
hvala jos jednom

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #6 poslato: 13. Avg, 2020. 12:17 »
Nov EGR je 15000 RSD.

« Odgovor #7 poslato: 13. Avg, 2020. 14:09 »
Nov EGR je 15000 RSD.
Pozz Busy znas li gde je po toj ceni? Hvala unapred