Autor Tema: Svetlo prtljažnika ne radi  (Pročitano 1531 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NamćorZapočeo temu

Svetlo prtljažnika ne radi
« poslato: 01. Sep, 2020. 23:02 »
Pozdrav svima,
Prestalo je raditi svetlo prtljažnika Škoda Octavia 1.6tdi, 2014.g., limuzina. Takođe na kontrolnoj tabli ne prikazuje se da su otvorena peta vrata. Otključavanje i otvaranje petih vrata funkcioniše najnormalnije.
Očigledno je da je crkao mikroprekidač u bravi petih vrata. Znam da je instalacija ispravna tako što sam skinuo konektor struje (signala) sa brave i premostio plavu i braon žicu za mikroprekidač kada se upalilo svetlo prtljažnika i pojavio se otvoreni prtljažnik na kontrolnoj tabli.
Prskao sam bravicu sa wd40 i sa silikon sprejom ali bez ikakvog poboljšanja.
Pitanje glasi za forumaše sa iskustvom da li može da se popravi ovaj mikroprekidač ili mora cela brava da se menja?
Unapred se zahvaljujem brzom odgovoru!
  • Vozi: Škoda Octavia 1.6tdi Ambition 2014g

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Svetlo prtljažnika ne radi
« Odgovor #1 poslato: 02. Sep, 2020. 00:16 »
Znam da je instalacija ispravna tako što sam skinuo konektor struje (signala) sa brave i premostio plavu i braon žicu za mikroprekidač kada se upalilo svetlo prtljažnika i pojavio se otvoreni prtljažnik na kontrolnoj tabli.

To sto si uradio je OK..tako se ispituje instalacija. Uradio si pola dijagnostike... Ali trebao si unimerom da ispitas kontakte na samoj bravi tj. mikroprekidacu. Kad su ti vrata otvorena ili brava skinuta, tad je i mikrprekidac u aktivnom stanju. Kad se unimerom tad ispituje, kad se pipalicama dodirnu kontakti, trebalo bi da pokaze ispravnost ili neispravnost, tj provodljivost ili neprovodljivost. Ako unimer tad pokaze provodljivost onda ti je kvar u kontaktima mikroprekidaca i buksni u dzeku...E ako je los kontakt u dzeku...to je malo pipavo...treba te uske buksnice jos malo stisnuti, malo nabaciti lema na muske kontakte na prekidacu...pipavo....Ja sam imao taj problem, doduse na Fabiji. Da sam morao da menjam mikroprekidac, misllim da ne bih mogao da ga skinem a da ga ne izlomim, ili da menjam celu bravu. Srecom, kvar je bio u losem kontaktu prekidaca i buksnica u dzeku...Ako bi morao da se menja mikroprekidac, mislim da to ne moye da se menja, vec cela brava...Ili, ako bi i moglo, najbolje je da to uradi autobravar...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #2 poslato: 02. Sep, 2020. 06:17 »
Kontakti izgledaju skroz ok, tj. kada sam skinuo konektor pogledao sam ih i izgledaju skroz tesno. Tankom pincetom sam ih još malo skupio, za svaki slučaj mada mislim da nije bilo potrebe za tim, i baš tom istom pincetom sam i dao vezu između plave i braon žice i tada svetle sijalice prtljažnika i na tabli pokazuje otvoren prtljažnik. Konektore sam isprskao sa wd40 i celu bravu,spolja koliko je moglo.
Pitanje je, ako bih skinuo bravu i otvorio plastični deo brave da li bih išta postigao prskanjem sa wd40?
Ili da jednostavno kupim drugu bravu?
Jedan autoelektričar mi je rekao da je to česta pojava kod tog tipa brava za VW group I da tu nema popravke, samo nova brava!

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #3 poslato: 02. Sep, 2020. 08:22 »
Kontakti izgledaju skroz ok, tj. kada sam skinuo konektor pogledao sam ih i izgledaju skroz tesno. Tankom pincetom sam ih još malo skupio, za svaki slučaj mada mislim da nije bilo potrebe za tim, i baš tom istom pincetom sam i dao vezu između plave i braon žice i tada svetle sijalice prtljažnika i na tabli pokazuje otvoren prtljažnik.
Da, ali ti si samo ispitao "strujni krug", ali nisi ispitao sam prekidac. Isto je to i kod mene tako izgledalo. Spojim kontakte zicom...radi...Probam da izvadim buksnice iz dzeka...ne mogu...Jos ih malo tankim silom spljeskam...namestim..kad radi...Par probnih otvaranja i zatvaranj..opet ne radi....Skinem bravu, unimerom proverim kontakte na prekidacu, kad ono ispravno, pokazuje provodljivost. Vratim dzek..ne radi...Malo ga pomeram...ma jok...Onda malo pomerim "naspanujem" kntakte u prekidacu..isto...Ponovo proverim unimerom, ma radi....Ma, cekaj...malom lemilicom malo nabacim kalaja preko kontakata....Radi... :bravo: Evo vec godinu dana...Znaci, moras prvo proveriti i provodljivost prekidaca. Rastavljanje brave bi imalo smisla samo ako ne pokazuje provodljivost..i to je pitanje da li moze. Ja sam pre lemljenja probao da skinem prekidac, alli sam procenio da bi ga pre polomio nego bezbedno skinuo. To sigurno nije predvidjeno za popravku takve vrste vec samo za celu zamenu. Ali, plasim se, da bi se moglo desiti, da kupis novu bravu a da imas isti problem jer je problem ipak u "neadekvatnom" kontaktu u samom dzeku. Bilo bi i lakse, da se nabave takve male buksnice, da se cvikuje dzek, postave nove buksnice i direktno nabace na prekidac...U svakom slucaju, pre bilo kakve nabavke prvo proveri provodljivost samog prekidaca, pa ces onda doneti pravilnu odluku sta dalje... bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #4 poslato: 02. Sep, 2020. 09:06 »
Hvala na odgovoru i savetu. Za vikend ću proveriti i sam mikroprekidač.

Van mreže vesko78

« Odgovor #5 poslato: 03. Sep, 2020. 14:35 »
Ja sam imao isti problem, samo na Rapidu iz 2015. godine. Sa istim opisom kako si ti naveo.
https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=11446.0

Skinuo sam bravu sa 5. vrata i prskao WD sprejom i  pokusavao da je osposobim, ali nije uspelo.
Samo telo brave nije moglo da se otvori, jer nema srafova koji mogu da se odviju a čelične jezičke koji su savijeni preko plastike zbog debljine nisam uspeo da ispravim da bih otvorio samu bravu. Skida se samo plastični poklopac oko el. motora u bravi, a do mikroprekidača nije moglo da se dodje.
Međutim iako sam izgubio nadu brava je sama proradila posle dan-dva, isprva pomalo kontakt radi pa onda ne, a zatim se sve vratilo u normalu i tako evo već godinu dana. :)

• Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

« Odgovor #6 poslato: 03. Sep, 2020. 15:38 »
Da li to znači da ona tri mala zvezdasta šrafa i ne pokušavam da odvijem? Da je mikroprekidač zaliven u plastici?

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 03. Sep, 2020. 18:19 »
Da li to znači da ona tri mala zvezdasta šrafa i ne pokušavam da odvijem? Da je mikroprekidač zaliven u plastici?
Ako su ovi srafovi postavljeni ovako kako su postavljeni, to znaci da mogu da se skidaju i da je taj deo predvidjen za popravku. Ali, sta se tu nalazi i sta je ispod poklopca, stvarno nemam ideju...U svakom slucaju, vrlo oprezno sa rastavljanjem..jer ako nesto ispadne..posle treba to namontirati nazad....a to moze da bude nocna mora... spkloud. Uostalom, vec sam ti napomenuo, rastavljanje ima smisla samo ako unimerom ustanovis neprovodljivost prekidaca...

Van mreže vesko78

« Odgovor #8 poslato: 04. Sep, 2020. 22:43 »
Ja nisam uspeo da dodjem do mikroprekidaca. Ispod te plastike vidi se samo motor kako sam i napisao. A  sam mikroprekidač i mehanika koja ga tastuje prilikom otvaranja i zatvaranja same brave meni nije bila dostupna. 
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI