Autor Tema: Odrzavanje i ciscenje koze volana  (Pročitano 6790 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Super 20Započeo temu

Odg: Odrzavanje i ciscenje koze volana
« Odgovor #15 poslato: 07. Sep, 2020. 13:26 »
Sta mislite da li je alkohol 70% previse agresivan za kozni volan? U skladu sa trenutnom situacijom oko epidemije par puta mi se desi da kad nesto trgujem pa zaboravim da dezinf. ruke odmah, setim se u voznji pa isprskam ruke i predjem preko volana (doduse ne cesto, ali me opet plasi da ako bi to bila praksa da se ne osteti koza. Volan je star 4 godine (50k km na satu) da kucnem u drvo sve je kako treba.

P.S. Verujem da sunce i visoke temperature najvise stete tako da je ona zastita od sunca za soferku odlicna stvar sto se tice i volana i celog tog panela

Ne bih te to nikako savetovao. Prosli auto koji sam isto tako nov kupio ford focus pokusao sam da ocistim volan sa neke "skupe" medicinske maramice koja je imala i alkohol u nje i video sam kako se koza odma ostecuje. Odma sam prekinuo ciscenje jer nisam hteo da "oderem" celog volana. Zato vise i ne pokusavam da ocistim volan sa maramice i otvorio sam ovu temu. Inace volan je naprljaviji deo u auto i bez ove situacije, zato i treba da se cisti al da se bude oprezan jer moze se lako koza ostetiti. Alkohol ne bih savetovao zbog loseg iskustva sa prethodni auto. Mada ko ce ga znati vise i koze koliko su kvalitetni.
  • Vozi: Superb

Van mreže jefferson672

« Odgovor #16 poslato: 08. Sep, 2020. 15:22 »
... Inace volan je naprljaviji deo u auto i bez ove situacije...

Pa da, baš zbog toga... U suštini ja bih ga samo dezinfikovao, inace je na oko "čist" tako da nema šta tu da mu radim...  Jer dešava se da ono grickam nešto dok vozim, kada sam na dužem putu... A ranije sam imao plastični volan pa me je bilo briga da kažem čime ga mažem....

Tako da imam dva pitanja:
1) Čime bi mogli da ga dezinfikujemo (za slučaj da je alkohol previše agresivan)?
2) Da li svakako, preventivno mackati nekom kremom za kožu da bi mu produžili životni vek?

Van mreže sale.kriminale

« Odgovor #17 poslato: 08. Sep, 2020. 17:50 »
Ako govorimo o dezinfekciji imamo dve varijante. Dezinfekcija antibakterijskim sredstvima i dezinfekcija jačim sredstvima tj. alkoholom radi eliminacije virusa. Sve će zavisiti od kvaliteta kože. Tokom vanrednog stanja alkoholom 70% sam prskao kožnu torbicu i sve u njoj svaki dan i ništa nije bilo, dok za kožni volan ne bih preporučio.

Nema svrhe dezinfikovati volan. Ako želiš da se zaštitiš od infekcija nikako nemoj rukama buljati po nekoj kesi i uzimati grickalice i slično. Promeni tu naviku. Koronu nećeš dobiti od volana svakako. Prenosi se direktnijim kontaktima sa ljudima. Veći je rizik kada je puno ljudi u vozilu.

Za održavanje kože ne preteruj sa masnim kremama već pronađi neko sredstvo za čišćenje i održavanja kože za vozila. To mogu biti maramice za održavanje kože i slično. Ako koristiš neku kremu, onda stvarno malo nanesi jer će ti biti masno pod rukama neko vreme a to je tanka koža i ne upija mnogo (kao sedišta, obuća i slično). To je neko moje iskustvo.

Inače koža se može čistiti mf krpom natopljenom u sapunjavu vodicu (tečni ili običan sapun) pa  brisanje vlažnom krpicom bez sapuna, a pošto sapun isušuje kožu završavaš sa sredstvom za održavanje kože.
  • Vozi: Dacia Logan

Van mreže jefferson672

« Odgovor #18 poslato: 10. Sep, 2020. 11:20 »
Ne prskam već neko vreme to zbog virusa, to je bilo u početku kada nisam imao baš kompletnu svest šta i kako oko svega toga pa smo bili "malo previše" pažljivi... Nego kao generalno je to najprljaviji deo kabine pa kao što da ga ne dezinfikujemo s vremena na vreme.... Planiram da posetim Chemical guys prodavnicu u Bg-u i da pazarim par stvari pa ću taman videti i sa njima. Svakako hvala na odgovoru!