Autor Tema: Folija na zadnjem rubu  (Pročitano 1863 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sof1988Započeo temu

Folija na zadnjem rubu
« poslato: 09. Sep, 2020. 14:08 »
Ostetili mi na pranju. Koliki je posao da se zameni ?

Octavia A7
  • Vozi: Skoda Octavia 2.0 mk3 a7

Odg: Folija na zadnjem rubu
« Odgovor #1 poslato: 09. Sep, 2020. 22:14 »
Sa spoljne strane. Kod praga i siri se na rub. Ako neko zna sta je to :) kao plastificiran deo plasticnom folijom.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 09. Sep, 2020. 22:33 »
Koliki je posao da se zameni ?

Heeeh...koliki je posao... wac1.? Pa pre svega zavisi ko radi. Dal' to rade majstori ili ti...Ne moze to sad da se poredi sa ovim ili onim poslom pa da se na taj nacin odredi "stepen" muke, ali je muka u svakom slucaju. Kad gledas klipice kao to majstori rade, pomislio bi "nista lakse"...Ali, to su pre svega vesti majstori, uigrani i uvek u paru...Jedan, sam,  ma nema sanse da to uradi...Prvo, problem je da se skine folija. Mora se skinuti sa celog krila. Kad se skida, ona se odlepljuje, ali nije je ni malo lako odlepiti...ona se vremenom "skameni", prosto se plastificira...I kad se odlepljuje treba je opkrojiti u toj celini da ne bi za sobom povukla susednu foliju sa drugog segmenta karoserije. Kad se odlepi, treba podlogu oprati, ocistiti od odstataka, odmastiti..verovatno ponovo presmirglati finim smirglama...Tako da...ceo taj postupak na kraju moze biti skuplji nego  prvo prelepljavanje (tog dela naravno).
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #3 poslato: 09. Sep, 2020. 23:27 »
Mislim da to odradi majstor. Ne bih se ja mucio sa time. Ali nemam ja druge folije, samo po jednu sa obe strane fabricku na zadnjem rubu . To je red velicine 50cm. Imaju je kao rezervni deo u ovlascenom. Na moje pitanje da li montiraju oni rekli bolje neki limar jer se namesta fenom. Pa sada ne znam da li mi se isplati ili da zaboravim i da vozim tako ( sa ostecenom, fali parce )

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 10. Sep, 2020. 19:25 »
. Ali nemam ja druge folije, samo po jednu sa obe strane fabricku na zadnjem rubu . To je red velicine 50cm. Imaju je kao rezervni deo u ovlascenom.... Pa sada ne znam da li mi se isplati ili da zaboravim i da vozim tako ( sa ostecenom, fali parce )

Folije, same po sebi imaju zastitnu i estetsku funkciju. Te folije, hoce vremenom da se razlepe na svojim krajevima, narocito na rubovima i pragovima (zbog stalnog vlazenja). I kad se vrsi pranje "puskom", pritisak vode moze da je pocepa na mestu razlepljenja i pocne da je kida...prosto receno da je "razvrca"....i to tako krene...I njena zastitna a i sad i estetska funkkcija je ostecena. I sad...najbolje bi bilo, da se ode u adekvatan servis koji se bavi lepljenjem folija (mnogi se oglasavaju na internetu). Oni ce to "lako" i strucno prelepiti novom folijom...Ali, ako neces da se izlazes dodatnom trosku, mozes sebi malo pomoci. Na primer...skalpelom lepo opkroj razvrcane delove, do mesta gde je folija cvrsto zalepljena, vodeci racuna da skalpelom ne ostetis originalni lak karoserije...ostatak starog lepka koji moze ostati na laku lepo nekim rastvaracem (?) lagano skines...ispoliras tu povrsinuI kad odes sledeci put na pranje vozila, skreni im paznju da puskom zaobidju ili samo ovlas predju preko tog mesta, da ne bi pritisak vode ponovo zacepio to mesto...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #5 poslato: 10. Sep, 2020. 19:33 »
Hvala drug, sto ih i stavljaju fabricki kada samo muke. Videcu u ovlascenom je 1900 ona, pa da odem kod nekog da mi zameni. Zacudili su mi sto nece to u ovlascenom da urade. A mozda i ostavim :)

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #6 poslato: 11. Sep, 2020. 11:09 »
Zacudili su mi sto nece to u ovlascenom da urade.

Pa, verovatno nemaju vestog majstora koji ce to da uradi...Ispricacu ti svoje iskustvo povodom toga...Pre nekoliko godina imao sam ostecenje na prednjem krilu...I ja to ispeglam, izgitujem, ismirglam..predjem spric gitom...Sva priprema kao za farbanje. I rekoh, ajd sad da ne farbam, nego samo da zalepim privremeno fleku...30x30 (foliju) preko toga, da tako prezimi, pa cu na prolece da to resim definitivno. Kupim ja ceo kvadrat (bilo jeftino), fen za vruci vazduh...spaklu-gletericu sa filcom, prskalicu za tecni sapun...Ma sve. Eeee, prijatelju...ja sam potrosio ceo taj kvadrat, cak sam se uplasio i da necu imati dovoljno...Nisam mogao da verujem, da ne umem ili ne mogu, lepo da zalepim fleku 30x30...A kad gledas na filmicu kak to rade, pomislis nista lakse..."pesma"... =)). I normalno, na prolece sam to odlepio...ismirglao celo krilo...prespricao lakom...Ne bi mi palo na pamet da auto prelepljujem folijom...Samo kod onih koji to znaju da urade.... bravo2

« Odgovor #7 poslato: 11. Sep, 2020. 11:14 »
Ja nemam uopste nameru sam da radim :) ne volim prepravke uopste. Jbna fabrika i folija :) zvao neko sto se bavi kaze nije problem odsecicemo ti ostecen deo i cao.

Van mreže grafigo

« Odgovor #8 poslato: 14. Sep, 2020. 14:40 »
Pajapop, nije to prica o wrap foliji, vec o providnoj zastitnoj foliji ispred zadnjih tockova sto stoji.

Pozovi par firmica koje se bave grafikom/lepljenjem folija i pitaj da doneses tu foliju koju si kupio u ovlascenom servisu, a oni samo da ti zalepe. Za njih je to posao od 10 min.

Mogu i oni to da ti nacrtaju na kompu, iseku i zalepe, ali na trzistu vise nema istovetne folije kao te fabricke pa bi ti radili od obicne providne.
  • Vozi: Octavia 1.6Tdi Greenline 2014

« Odgovor #9 poslato: 14. Sep, 2020. 14:44 »
Hvala puno. Konacno neko ko zna o cemu pricam :)

Van mreže grafigo

« Odgovor #10 poslato: 14. Sep, 2020. 14:51 »
Kao sto sam ti napisao, mogu i graficari da ti urade, ali se radi od folije koja ce samo vizuelno da lici na tvoju, ali nece imati funkciju zastite kao fabricka sto ima. Fabricka je osetno deblja i pomalo gumirana i daje pravu zastitu.

Zato ti je moj savet da kupis original i oni da ti zalepe. Pitaj ih da li to lepe na mokro (da ti zalepe na taj nacin), jer ako se lepi na suvo onda ispod providne ostane sitnih tragova vazduha, trljanja pločicom... ma koliko da je iskusan aplikator. Takva je prica sa providnom folijom.
  • Vozi: Octavia 1.6Tdi Greenline 2014

« Odgovor #11 poslato: 14. Sep, 2020. 14:57 »
Hvala puno na pojasnjenju. Cekam jos malo da mi se unisti na pranju pa cu originalnu .  :bravo: :bravo:

Van mreže t.salai

« Odgovor #12 poslato: 17. Sep, 2020. 09:29 »
Oprezno sa skidanjem. Kolega je zagulio svoju pa smo je skidali i grijali industrijskim fenom. Kucka za skinut. Na kraju samo stetu napravili jer je povukla i lak sa sobom  >:(
  • Vozi: Skoda Fabia - 1.9 TDI vRS - OEM+

« Odgovor #13 poslato: 17. Sep, 2020. 09:34 »
Definitino je ne skidam dok sama ne padne :D A i pitanje da li cu lepiti drugu :D Gledam najnoviju superb, nema foliju.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
« Odgovor #14 poslato: 18. Sep, 2020. 04:49 »
Imas li kakvu sliku toga? Ja bih se raspitao ima li ko od tih graficara da radi ili servisi koji se bave folijama. Ako pristanu, odradio bih to. Nece ni oni pocinjati posao da nesto zeznu. Nisu to poslovi za "uradi sam" varijantu.