Autor Tema: Rezervna guma  (Pročitano 2533 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LjahzeZapočeo temu

Rezervna guma
« poslato: 01. Okt, 2020. 18:55 »
Ljudi,
pitanje je verovatno glupo,ali se slabo razumem u ovu tematiku pa da pitam.
Naime,pre par dana sam kupio Fabia II i na njoj se nalaze gume dimenzija 165/70/14.Tek danas sam stigao da zavirim u gepek i pogledam da li je rezervna guma ispravna.Medjutim,u prostoru za rezervni tocak nasao sam ocigledno originalnu celicnu felnu i gumu na joj velicine 205/45/16.DOT isti mesec i godina kao i samo vozilo sto me navodi da je vozilo kao novo kupljeno sa felnama 16'.Rezervna guma nikad nije uptrebljena.Ta dimezija se poklapa i sa tabelom koja se nalazi na poklopcu rezervoara sa 1.4TDI motorom.
E sad,jel moguce tu gumu koristiti kao rezervnu ili je prevelika razlika u dimenzijama?  :))
  • Vozi: Skoda Octavia IV,2.0 TDI,DSG

Van mreže lipovaccc

Odg: Rezervna guma
« Odgovor #1 poslato: 01. Okt, 2020. 19:43 »
ovo je naknadno stavljen tocak. Ovo od fabije nije.
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

« Odgovor #2 poslato: 01. Okt, 2020. 20:01 »
Moguce je,na njoj ima žig vw i audija.Zbog DOT-a koji se u mesec i godinu poklapa sa proizvodnjom vozila sumnjam da je to njena originalna rezervna guma,ali ne mora to da znaci nista.

Van mreže Neba

« Odgovor #3 poslato: 01. Okt, 2020. 21:18 »
E sad,jel moguce tu gumu koristiti kao rezervnu ili je prevelika razlika u dimenzijama?  :))
У суштини разлика у пречнику и обиму ове две димензије је 0.9% што јесте одоговарајућа димензија. Е сад да ли би се ауто бунио да на истој осовини има точкове чији се пречник разликује не знам (нпр абс сензор)...

Мени је једна друга ствар интересантна, резервни точак пуних димензија а има ограничење брзине 80км/ч. Јел одговарајући распон рупа ?
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

« Odgovor #4 poslato: 01. Okt, 2020. 21:35 »
I meni je to prvo upalo u oci kad sam izvadio gumu napolje i na trenutak sam pomislio da nije''prava''guma.Dobro je pregledao i izgleda kao svaki druga guma na celicnoj felni osim sto su joj tegovi ni manje ni vise nego plasticni.
Na slikama se ne vidi dobro,ali kad se guma stavi uz gumu koja se nalazi na autu razlike u velicini odnosno u obimu skoro pa da i nema osim sto je osetno sira.
Verovatno bi u gradskoj voznji do prvog vulkanizera mogla posluziti,cisto sumnjam na otvorenom putu i pogotovo ne na prednjim osovinama.

Na mreži Markkoni

« Odgovor #5 poslato: 02. Okt, 2020. 06:45 »
To i jeste bila fabrička dimenzija za F2, tako da joj je obim/prečnik kao i toj koja je na kolima. Ja ne bih isključio mogućnost da je fabrički tu. Ako uspem da nađem proveriću u nekoj dokumentaciji.

Van mreže petarp031

« Odgovor #6 poslato: 02. Okt, 2020. 08:02 »
Na intetnetu pise da je mk2 1.4tdi imala u verzijama sa tom dimenzijom 205 45 16, moguce da je neko skinuo alu felne pre prodaje. Po broju sasije se moze videti sta joj je sledovalo.
Pozdrav

« Odgovor #7 poslato: 02. Okt, 2020. 21:16 »
Ljudi,hvala na informacijama.Ovo je definitivno fabricki rezervni tocak i upotrebljiv je kao rezervna guma bez obzira sto su na kolima 14' drugih dimenzija.Verovatno je vozilo kupljeno na alu felnama dimenzija 205/45/16.
Danas sam otisao kod vulkanizera sa namerom da kupim polovnu celicnu felnu sa gumom dimenzija koje odgovaraju gumama na kolima.Medjutim,vulkanizer je bio korektan i rece mi da nema potrebe za time i da slobodno to koristim kao rezervu.Onako skeptican kod vulkanizera skinem gumu sa prednjeg desnog tocka i namontiram ovu 16'.Vozilo se normalno ponasa u voznji,jedino sto je volan za nijansu tezi.
Samo sam je doduvao i spakova u boks.Cak ni balansiranje nije bilo potrebno,ne vuce nigde.
Naravno,fabricki tegovi nisu plasticni,ali su meni tako delovali.  :)

Na mreži Baltazar

« Odgovor #8 poslato: 02. Okt, 2020. 21:21 »
Nisam siguran ali mislim da po zakonu rezervni tocak mora biti istih dimenzija kao i onaj na autu, osim ako nije onaj prirucni ‚‚copavac". E sad i ovaj tvoj deluje kao neki prirucni zbog ogranicenja brzine na njemu. Oko copavca mi je jasno sto je brzina ogranicen ali kod ovog punih dimenzije ne, zna li ko pouzdano zasto je ogranicena?
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014

Na mreži URKE 80

« Odgovor #9 poslato: 04. Okt, 2020. 14:59 »
Pa ovo i jeste tzv."ćopavac" i može da se koristi bez problema. Ne kao trajna opcija već do prvog vulkanizera.
  • Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY

Na mreži Baltazar

« Odgovor #10 poslato: 04. Okt, 2020. 17:03 »
205/45-16 je puna dimezija, pitanje je da li ovo moze da prodje kao ‚‚ćopavac"
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014

Na mreži URKE 80

« Odgovor #11 poslato: 05. Okt, 2020. 11:43 »
Ima oznaku ograničenja max.brzine tako da je to točak za privremenu,nužnu upotrebu. U Srbiji ga u narodu zovu "ćopavac".
  • Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY