Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA Fabia
»
FABIA 1999-2007
»
Škoda fabia 1.2 trza u vožnji i na leru kada se zagreje
Strana:
1
2
»
Dole
Autor
Tema: Škoda fabia 1.2 trza u vožnji i na leru kada se zagreje (Pročitano 6065 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Markovo
Active
Like ukupno: 0
L&K ugled:
1
Škoda fabia 1.2 trza u vožnji i na leru kada se zagreje
«
poslato:
12. Nov, 2020. 11:26 »
Pozdrav, od skoro sam počeo da imam problem sa skodom fabiom 1.2 htp, kada se zagreje motor počinje da trokira, secka u vožnji, na leru takodje nema ravnomeran rad. Dok je hladan motor nema problema tek kada se malo duže vozi. Sve tri svecice su zamenjene. Da li je imao neko sličan problem ili zna u čemu je problem?
Vozi: Škoda fabia
pajapop
Laurin&Klement
Like ukupno: 90
L&K ugled:
15
Odg: Škoda fabia 1.2 trza u vožnji i na leru kada se zagreje
«
Odgovor #1 poslato:
12. Nov, 2020. 12:56 »
Ti ces prijatelju morati da radis dijagnostiku. Jer ceo tvoj problem je najverovatnije u regulaciji smese goriva. Naime, problem je u tome sto savremeni motori radu u dva rezima: u rezimu "otvorene petlje", kad je motor hladan u kome je iskljucena lambda regulacija a protok izduvnih gasova je zatvoren ka izfuvnoj grani ( EGR ventil je zatvoren kod benzinaca ko hladnog motora). A u "zatvorenoj petlji" kad je motor zagrejan imas labda regulaciju i otvaranje EGR...Ovi simptomi idu u prilog kvara ili lambda regulacije ili EGR-a ili regulacije rada EGR-a, na pr. protokomera...Zato mora dijagnostika, da se vidi sta je...Ako ti se ne pali MIL lampica..pa veovatno ce uskoro...Na primer, ako je problem do EGR-a, ona ce se upaliti tek nakon treceg ciklusa voznje tj. treceg ciklusa kontrole OBD sistema)...na primer...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
petarp031
Laurin&Klement
Like ukupno: 356
L&K ugled:
25
«
Odgovor #2 poslato:
12. Nov, 2020. 13:15 »
Taj motor nema protokomer, trebalo je tu stavku izbaciti iz literature.
Markovo
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #3 poslato:
12. Nov, 2020. 13:37 »
U medju vremenu prijatelj mi odradio dijagnostiku pomoću obd2 I kaže ovo p420 I p0407. Što jeste problem egera ili lamda sonde. Šta bi bilo dobro da odradim menjaza ili da probam da ocistim?
pajapop
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #4 poslato:
12. Nov, 2020. 16:39 »
P0420 se odnosi na katalizator,,,,A sto se tice EGR-a, sobzirom na cene i kvalitet, najbolje ga je prvo ispitati i ocistiti...ali da to odradi majstor koji se u to stvarno razume...
Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.
(1 Like)
pajapop
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #5 poslato:
12. Nov, 2020. 20:55 »
Evo...vratio sam se s posla i rekoh, daj da proverim one kodove u mom spisku...P0420 se odnosi na nedovoljnu efikasnost katalizatora. P0407 se odnosi na prenizak siglan B senzora EGR ventila. Tebi je znaci, EGR ventil stalno u zatvorenom polozaju. E...al kakve sad to ima veze sa katalizatorom? Pa pazi...kad ti je ventil zatvoren, sad ti u usis stalno ulazi svez vazduh kojim se u procesu sagorevanja samo podize temperatura sagorevanja. Te visoke temperature ostecuju katalizator, dolazi do njegovog "prevremenog" starenja, tj. smanjuje se njegovu efikasnost. E sad...kad sredis EGR dal ce se time srediti i katalizator?...To sad neko sa vecim iskustvom bolje zna...Ali, budi spreman (nemoj biti iznenadjen) ako budes morao da menjas i katalizator...
.
bgdvinko
RallyeSport
Like ukupno: 56
L&K ugled:
8
«
Odgovor #6 poslato:
13. Nov, 2020. 09:27 »
Nenapisa nam kolika je kilometraza iza fabije. Pokusaj da se pregleda taj ventil i ocisti, a dobro bi bilo kad vec bude majstor to odradjivao da izvrne i prvu lambdu i zaviri malo i u katalizator ili ako ima mogucnosti da izmeri koliki se pravi pritisak gasova u katalizatoru, to mu je zgodno ako izvrne lambdu. Meni sve to polako pocinje liciti na pocetak problema sa katalizatorom, a iskreno bi voleo da gresim...Imao sam slican problem, pisano je ovde na forumu vec o tome a isto je fabia 1.2 htp. sa oko 150K iza sebe..
Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007...Seat Leon copa 1.4 tsi 2012
pajapop
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #7 poslato:
13. Nov, 2020. 10:27 »
Da, on definitivno ima problem sa katalizatorom (P0420). E sad, oni simptomi idu u prilog i zatvorenom (u tom polozaju zaglavljenom EGR-u), ali i zapusenom, ostecenom katalizatoru (u radu pod opterecenjem). Ali merenje pritiska na otvoru prve lambda sonde ce dati definitivan odgovor. E sad...onaj kod P0407, odnosi se na nizak signal "B" senzora EGR-a. Al to znaci da upravljacka jedinica ne dobija povratnu informaciju da se ventil otvorio. Ako je problem do ozicenja, ventil i moze da radi, a oni simptomi ce biti zbog katalizatora. Mada, trebala bi da se ukljuci MIL lampica nakon 3. ciklusa voznje... U svakom slucaju treba proveriti njegovu potencijalnu zaglavljenost kao i napone u dzeku i samo ozicenje EGR-a. Zato i kazem...to treba da pogleda pravi majstor...
Markovo
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #8 poslato:
14. Nov, 2020. 14:37 »
Hvala svima na ovim odgovorima, naravno majstor će to rešavati nego me je čisto zanimalo o čemu se radi. Kilometraza je oko 170hiljada.
Proslog puta su bile obrisane greške ove sto je izbacivao I danas reko ajde opet da pogleda da vidim da li ima nešto pokazuje samo p0407.
bgdvinko
RallyeSport
Like ukupno: 56
L&K ugled:
8
«
Odgovor #9 poslato:
14. Nov, 2020. 20:05 »
P0407 Senzor pozicije ventila recirkulacije izduvnih gasova (EGR) B - nizak ulaz
Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007...Seat Leon copa 1.4 tsi 2012
Markovo
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #10 poslato:
08. Dec, 2020. 09:10 »
Pozdrav problem I dalje nije rešen, tačnije eger je sređen, katalizator dobar, sonda dobra. Dizne čišćenje. Auto za sada ne trza u vožnji, ali zato na leru kada se zagreje bas se čuje da trokira. Bio sam kod par majstora ne znaju o čemu je reč. Da li zna neko o čemu je reč?
pajapop
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #11 poslato:
08. Dec, 2020. 10:04 »
A el' im je palo na pamet da pogledaju klapnu gasa...leptir gasa..
..senzor polozaja ... nesto od toga?
Markovo
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #12 poslato:
08. Dec, 2020. 10:05 »
Klapna čista, ovaj jedan mi kaze da možda kalibracija klapne pomogne ali da ne garantuje. Map ciscen.
pajapop
Laurin&Klement
L&K ugled:
15
«
Odgovor #13 poslato:
08. Dec, 2020. 12:15 »
Citat: Markovo 08. Dec, 2020. 09:10
Da li zna neko o čemu je reč?
Pa...ako majstori sa svim dijagnostickim uredjajima se pitaju...mi mozemo samo da pretpostavljamo. Ali, ajde da razmislimo malo logicki. Ako je problem samo na leru i kad je motor zagrejan...znaci, smesa je osiromasena u odnosu na radno stanje (ali pod pretpostavkom da je dovoljna za normalan ler gas)...znaci ostaje samo sistem za ubrizgavanje goriva. Mozda ti je nedovoljan pritisak dotura goriva do pumpe (na leru)...a mozada je problem i u samom ubrizgavanju..mozda homogenost ubrizgavanja nije dovoljna pri niskim obrtajima i malom opterecenju? Mislim da nije dovoljno samo ciscenje dizni vec treba proveriti kvalitet rasprsivanja goriva...A el' si ti uopste proveravao kompresiju u cilindrima..koliko je taj auto uopste presao???
ninoslav
Registrovan
L&K ugled:
0
«
Odgovor #14 poslato:
08. Dec, 2020. 16:05 »
Pratim ovo, jer je i kod mene pocelo isto da se desava.. 2005god. 1.2htp 64KS trenutno na satu 181000km(prava km).
Vozi: Škoda Fabia 1.2htp 12V clasic
Strana:
1
2
»
Gore