Autor Tema: Cudan zvuk u 5- toj brzini  (Pročitano 2947 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže MircheeZapočeo temu

Cudan zvuk u 5- toj brzini
« poslato: 01. Dec, 2020. 17:21 »
Pozdrav,
vozim Skodu Octaviu 2005 4x4 (1.9 tdi 77 kw BKC) 6. brzina.
Danas sam primjetio cudan zvuk u petoj brzini na 60 km/h. Ne znam kako tacno da opisem, blago brujanje i podrhtvanje, napominjem blago). Istog trenutka sam prebacio u nizu (4-tu) pri brzini od 60 km/h i zvuk je nestao. Pomislio sam da sam lose "ubacio" u 5-tu, pokusao sam ponovo i opet isti zvuk. Auto se u tom trenutku jos uvijek nije zagrijalo na radnu temperaturu. Obavezno vozim lagano dok se auto ne zagrije. Poslije 10-tak minuta, kada se auto zagrijalo, ubacio sam u 5-tu brzinu i sada nema tog zvuka a ni blagog tresenja. Sve je bilo kako i treba bit. Vozio sam tako u petoj, kocio na 60 km/h ubzavao na 80 km/h da proverim da li ce se pojaviti zvuk. Prebacio sam i u 6-tu, sve je bilo normalno. Znaci, cim se je auto zagrijao na radnu temperaturu poslije nekih 15 min voznje, sve je bilo perfektno. Inace sa mjenjacem nemam nikakvih problema, šalta prebacuje precizno direktno bas onako kako treba. Rucica nema lufta niti podrhtava. Mjenjac je stvarno top, zamajac kao nov, kvacilo sve fino odvaja. Danas sam se iznenadio kada mi se ovo desilo. Odrzavam auto kako i treba, stvarno pazim i gledam da je uvijek sve ispravno. Ulje u prednjem i zadnjem diferencijalu i haldexu prosle godine zamijenuto. Jedino nisam promijenuo ulje u mjenjacu, pa sam sada posumnjao na njega.

Nadam se da ce neko jos dati svoje misljenje  :) Hvala
  • Vozi: Škoda Octavia A5 1.9 TDI (BKC) 4x4

Van mreže dixon

Odg: Cudan zvuk u 5- toj brzini
« Odgovor #1 poslato: 01. Dec, 2020. 17:25 »
Хм, може бити она харди гума на диференцијалу, чини ми се да је неко писао да је имао такав проблем...

« Odgovor #2 poslato: 01. Dec, 2020. 18:02 »
Hvala, upravo sam citao na forumima o hardi gumi. Mnogi su rijesili slican problem zamijenom iste.

Meni nije jasno zasto mi je zvuk nestao kada sam odvozio 15 min dok se auto zagrijalo pa ubacio u 5-tu i 6-tu a zvuka i blagih vibracija nije bilo.

Jos jednom da kazem, vozio sam 60 km/h i ubacio u 5-tu kada sam osjetio i cuo taj zvuk i blagu vibraciju. Vratio u 4-tu i nisam prebacio u visu narednih 10 min dok se auto nije zagrijalo. Kada se auto zagrijalo na radnu temperaturu ubrzao sam na 70-80 km/h prebacio u 5-tu i sve je normalno. Prebacio zatim i u 6-tu sve normalno.
Naredni put cu jos malo vidjet da li ce se pojaviti na vecim obrtajima preko 2500.

Van mreže DonKihot

« Odgovor #3 poslato: 01. Dec, 2020. 18:09 »
Moze da bude i neki nosac da je pao. Kad se zagreje guma omeksa i bolje upija vibraciju. Isto vazi i za hardi gumu. Kardan moze da se skine da se eliminise sumnja na hardi gumu, kardan, diferencijal.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

« Odgovor #4 poslato: 01. Dec, 2020. 18:43 »
Da, guma sigurno omeksa. Upravu si, pa tako i ova hardi guma. Vjerovatno nije ulje u mjenjacu ali namjeravam ga preventivno zamijenuti.
Kod mene se danas zvuk cuo samo u 5-toj  brzini dok je auto bio ne zagrijan. Ispitat cu malo bolje naredni put kada auto bude hladno.

Koliko je vazna hardi guma, da li moze nastetiti haldex sistemu, lezajevima kardana, mjenjaca i sl. ?
Ako je neko vec mjenjao, koliko košta ?  :)

Van mreže DonKihot

« Odgovor #5 poslato: 01. Dec, 2020. 19:08 »
Teško da će mu štetiti, trpi on opterećenja velika da bi mu smetala vibracija. Pogledaj razne mašine koje pokreću alate kardanom pa nemaju problema iako nemaju gumu. Pa i traktori. Ali zato guzica otpada. Znači udobnost je u pitanju.

Na mreži Markkoni

« Odgovor #6 poslato: 01. Dec, 2020. 19:12 »
60 kmh u petom stepenu prenosa je svakako patnja za taj motor. Izbegavati.

« Odgovor #7 poslato: 01. Dec, 2020. 19:32 »
Teško da će mu štetiti, trpi on opterećenja velika da bi mu smetala vibracija. Pogledaj razne mašine koje pokreću alate kardanom pa nemaju problema iako nemaju gumu. Pa i traktori. Ali zato guzica otpada. Znači udobnost je u pitanju.

Nadam se hehe, tek su poceli sitni simptomi,  vozit cu ga kako mu odgovara dok se ne skupi novca za zamjenu. Vjerovatno je ona, jos cu malo osluskivati auto za vise detalja.

60 kmh u petom stepenu prenosa je svakako patnja za taj motor. Izbegavati.

Ne praktikujem, ali neki mi đavo danas reče "de ubaci u 5.tu da cuješ nesto haha" ...  ali opet mjenjac je 6 brzina i u 5-toj na 60 km/h se ne pati baš toliko, "krace" su brzine, ali eto nebitno ne vozim tako :)

« Odgovor #8 poslato: 01. Dec, 2020. 19:56 »
Pronasao sam dio na OLX-u: https://www.olx.ba/artikal/35619399/hardijev-zglob-guma-kardana-skoda-octavia-golf-5-4x4/

Da li se mijenja u kompletu ovaj dio ili se moze nešto raparirati ?

Van mreže DonKihot

« Odgovor #9 poslato: 01. Dec, 2020. 20:35 »
Hardi guma je zapravo ležaj kardana, mislim da je to to.

« Odgovor #10 poslato: 01. Dec, 2020. 21:34 »
aha ok ... hvala ti   :)

Van mreže mobilmanijak2008

« Odgovor #11 poslato: 01. Dec, 2020. 21:56 »
Najverovatnije da je hardi guma. Imaš moju temu o tome. Sad je hladno pa je tvrđa i više bruji. Skida se za 10min i namešta za još toliko. Šest šrafova i to je to. Imaju svi sa 4x4 pogonom.
  • Vozi: Octavia A5 2.0tdi 103kw 4x4 combi L&K

Na mreži AcoSk

« Odgovor #12 poslato: 01. Dec, 2020. 23:48 »
Nije hardi guma isto sto i lezaj kardana.
@Mirchee, hardi guma je to sto si postavio na olx-u

« Odgovor #13 poslato: 01. Dec, 2020. 23:51 »
Najverovatnije da je hardi guma. Imaš moju temu o tome. Sad je hladno pa je tvrđa i više bruji. Skida se za 10min i namešta za još toliko. Šest šrafova i to je to. Imaju svi sa 4x4 pogonom.
Znači zamjena nije teška, samo je dio skup :))  Nadam se da ne moze napraviti neki veci problem dok ne budem mogao da je zamijenim.

Nije hardi guma isto sto i lezaj kardana.
@Mirchee, hardi guma je to sto si postavio na olx-u
aha aha, ok hvala  bravo2
« Poslednja izmena: 01. Dec, 2020. 23:56 Mirchee »

« Odgovor #14 poslato: 02. Dec, 2020. 00:43 »
Jel ima samo jedna hardi guma tj. nazad između kardana i zadnjeg diferencijala ili ima i naprijed ?