0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Kako to da uradim?
Pa...nema tu sta da se uradi...osim da se kupi nov EGR ventil. E sad..jeste skup i zato se majstori dovijaju na razne nacine, samo da se musterija ne bi "vatala" za dzep jer u njemu ima neka "zmijica". Ali, pre ili kasnije ti kao i svi mi...moracemo to da menjamo. Ili to ili ceo auto, pa ajd "Jovo nanovo"....EGR ventil je sastvani integrisani deo koji ima svoju ulogu u recirkulacij izduvnih gasova, a samim tim i svoju ulogu u procesu sagorevanja gorivne smese, pa je normalno da samim tim i utice na kvalitet rada motora i na njegovu potrosnju. E sad...on se u toku rada motora otvara i zatvara, samim tim regulise kolicinu izduvnih gasova koja cirkulise ka usisnoj grani i tako regulise sastav gorivne smese i utice na temperaturu sagorevanja...samim tim i na efikasnost sagorevanja. On moze u tom njegovom "hodu" da se zaglavi u nekom polozaju ili da ima usporenu reakciju. Slabiji odziv...Sad..ima bitna razlika izmedju EGRa za benzinski i dizel motor, jer njihove potrebe nisu iste i sastav izduvnih gasova nije isti zbog razlike u gorivu...Kod benzinaca, kad je motor hladan EGR je u pocetnoj poziciji "zatvorenog" ventila..a kasnije kako se motor zagreva i pri opterecenjima on se polako, vise, manje otvara i zatvara u zavisnosti od potrebe. Kod dizelasa, njegova pocetna pozicija je "otvorena"..a kako se zagreva i po opterecenju se manje, vise zatvara. E sad...Ako je zaglavljen u otvorenom polozaju, kod benzinca...doci ce do loseg rada na leru..a kod dizelasa ce izzazvati smanjenje snage , crn dim iz auspuha i povecanu potrosnju, (sto si i opisao u prvom postu)... Ako je zaglavljen u zatvorenom polozaju, dovesce do povecane potrosnjer kod benzinca a povecanog lupanja, buke u motoru, kod dizelasa. Sta ja mislim sta se desava kod tebe???. Mislim da imas usporenu reakciju klizanja...kad vakum koji to regulise popusti, ne zatvara se ventil dovoljno brzo...I uvek ti je otvoren vise nego sto treba...Majstor ti je iskljucio vakum, tj, aktivaciju ventila, pa je on sad stalno u zatvorenom polozaju...sto motoru trenutno odgovara, ali mu je verovatno povecana buka....
....da li je to greska?citao sam po forumima svi savetuju d ase taj egr ugssibili sta vec,ali ja vidim da imam povecanu potrosnju.Za ovu moju relaciju 6l mi bas mnogo.Sta bi jos mogao biti razlog velike potrosnje,i sta da proverim,dal d atrazim da se skine usisna grana i da se to ocisti?dal je to veliki posao.i koliko kosta nov egr za ovaj motor?hvala jos jednom na odgovoru.
Pazi ovako...Jedina ispravna stvar je zamena sa novim EGRom...Sve otalo su majstorska dovijanja sa ogranicenim vremenom trajanja. Posto EGR ima direktni kontakt sa izduvnim gasovima i produktima sagorevanja, izlozen je visokim temšperaturama i pritiscima...normalno je da jednog dana "crkne"...Zamisli, da tebe neko tako przi i maltretira..koliko bi izdrzao?...S druge strane, mozes ti i da stavis nov ventil, pa da posle nekog vremena opet imas isti problem. Razlog moze biti sumljiv kvalitet dela a boga mi, pre svega i sve drugo sto imace ostecuje ventil vremenom..tj. prlja ga....Propali cilindri, vodjice ventila, odusak kartera....lose ulje, neredovna zamena i sl stvari dovode do prljanja ventila. Tako, da treba i pregledati celokupan motor, proveriti da nije pred "generalnu"...Ti moras u svakom slucaju i da uradis dijagnostiku. S obziroom da ti venti ne radi...sastav gasova ti sigurno nije kako treba i trebalo bi uskoro i da ti se upali lampica. U slucaju kvara EGR ventila, ona se obicno pali nakon treceg ciklusa kontrole OBD sistema...E sad, ne znam koliko dugo vozis auto sa tim problemom, ali uskoro ocekuj da ti se lampica upalil...Znaci..provera na dijagnostici..provera stanja motora....A da...da je skup--preskup je...Original za moju Fabiju kosta 300000din...
Skini egr stavi lim koji ćeš da iskrojiš po limenom dihtungu egr-a i rešen problem dok ne odlučiš šta dalje, potrošnja ide gore zbog neispravnog egr-aPosao od 15min. za totalnog laika, pristupačno je
Stavi lim, vrati crevo i ništa više ne diraj.
Luki...mozes ti da radis sta hoces, al' to ti nista ne vredi....Da ne razglabamo i ulazimo u "visoku teoriju", ako bilo sta uradis sem zamene i provere celokupnog stanja motora, ti dogodine neces proci tehnicki pregled zbog kontrole sastava izduvnih gasova...Pa cak, i da si u granicama EURO 3 standarda (mislim da taj motor i godiste tome pripada), kad na tehnickom pregledu podignu haubu i vide neku "budzevinu" i da fali EGR ventil....ti neces proci tehnicki. Pa ces se naci u "kuku leeleee" situaciji, kad u roku od 3 dana moras da resis problem (da bi ti priznali cenu tehnickog)...sto je malo verovatno...Nego...kao sto se kaze u narodnoj pesmi: "...hrani sina pak salji u vojsku..."...na vreme prvo dijagnostikuj da je sigurno do ventila...nek ti provere i stanje vakuma, te pumpe, vodova...pa ako je do ventila, stedi novce, kupi dobar zamenski (original je jako skup...ali...ko sta voli...), pa uradi to kako treba, i vozi auto "ko normalan svet"...ili prodaji na vreme i spasavaj se iz situacije....