Autor Tema: Radna temperatura octavia a5  (Pročitano 4240 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže UNF0RG1VENZapočeo temu

• Active
  • **
  • Ugled: 0
Radna temperatura octavia a5
« poslato: 08. Dec, 2020. 20:10 »
Pozdrav momci, hteo bih da pitam nesto u vezi Octavie A5 2005 god, u vezi radne temperature je, desava se to da kad dostigne radnu temperaturu 90stepeni, cim stanem negde u mestu na par minuta, (5min max) ne ugasim auto, nego ga ostavim da radi bas zbog grejanja kabine,ukljuceno grejanje srednje neko, nije max, on pocne polako da spusta radnu temperaturu,a spoljne temperature su od 3 do -3 stepeni,znaci poprilicno je hladno napolju...do 80 spusti, mozda i malo nize...Pricao sam sa ljudima, neki kazu da je to normalno zbog hladnoce napolju, plus ukljucenog grejanja, neki kazu da to ne sme da se desi, kad postigne radnu temperaturu, da ne sme da gubi ni 1 stepen, iako stojim u mestu sa upaljenim autom...Ako je neko imao slican problem, ili zna sta treba uraditi,dal sta treba popravljati, ili je to sasvim normalno..Hvala unapred..
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 TDI 2008

Van mreže mar_cog

• RallyeSport
  • Ugled: 5
Odg: Radna temperatura octavia a5
« Odgovor #1 poslato: 08. Dec, 2020. 21:18 »
Pa ne bi trebao da spusta temperaturu, bar ne u tolikoj meri. Meni to vuce na neispravan termostat. Koliko vremena mu treba da dostigne radnu temperaturu, da li ima neke promene kad izadjes na otvoren put tj da li mu pada temperatura?
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #2 poslato: 08. Dec, 2020. 21:53 »
Ne sme ni u jednom slucaju da spusta temperaturu . Prvo zameniti termostat .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #3 poslato: 08. Dec, 2020. 22:50 »
I ja bih tu zamenio termostat.

Van mreže Marjanke

• Laurin&Klement
  • Ugled: 14
« Odgovor #4 poslato: 08. Dec, 2020. 23:11 »
Meni je iz ovlascenog termostat i opet padne nekad u sustini ovo je treci termostat za 5 godina. Msm da bez grejaca antifriza nema nekog brzog zagrevanja u ovim autima.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #5 poslato: 09. Dec, 2020. 00:03 »
.Pricao sam sa ljudima, neki kazu da je to normalno zbog hladnoce napolju, plus ukljucenog grejanja, neki kazu da to ne sme da se desi, kad postigne radnu temperaturu, da ne sme da gubi ni 1 stepen, iako stojim u mestu sa upaljenim autom...Ako je neko imao slican problem, ili zna sta treba uraditi,dal sta treba popravljati, ili je to sasvim normalno..Hvala unapred..

Svako ko pomisli na kvar termostata, da je zaglavljen u otorenom polozaju je...vrlo moguce u pravu. Ali... " moze biti al' ne mora da znaci...". Ovu situaciju treba propratiti, ali s obzirom da si iz Cacka, najbolje je da odes u ovlasceni servis, jer bi oni to trebali najbolje da znaju. Naime...situacija u kojoj se to desava je malo neobicna. Retko ko od nas ostavlja auto upaljen... a normalno, nismo upuceni u tehnicka resenja na nasim vozilima. Medjutim, ima termostata, koji se razlikuju od najubicanijih a to su dvo stepeni, tj termostati sa 2 ventila. Prvi se aktivira pri normalnim, prosecnim temperaturama...radnim...a drugi kad se ta temperatura podigne i dodatno snizava temperaturu. Tako da je vrlo moguce da na tvom automobilu postoji takav termostat...Znaci ovako....uradi to vec kako radis, pa kad se temperatura snizi...a ti sacekaj malo...Ako pocne ponovo da se dize, do 90....pa ponovo posle spusti...onda je to to i sve ke OK....Imas dvostepeni termostat...E--al' ako se temp. ne dize...onda imas obican termostat i on se podglavljuje i moras ga menjati..
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže DonKihot

• Laurin&Klement
  • Ugled: 8
« Odgovor #6 poslato: 09. Dec, 2020. 13:26 »
Srednje grejanje i oko nule, pa ne bi smela temperatura da opada. Jeste da grejanje odvodi toplotu iz sistema preko izmenjivača, ali ipak motor radi na leru i ima sagorevanja. Probaj nizbrdo kad ideš pada li temperatura. Koliko brzo se zagreje auto na radnu temperaturu?
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže Suad83

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #7 poslato: 09. Dec, 2020. 14:23 »
Kod mene kada je temperatura oko -5 a grijanje na 25 bas treba dugo da postigne radnu temp mjenjao sam termostat i opet isto pogledaj dali ti je crijevo od hladnjaka prema termostatu vruce mislim ako je iste temp kao i ostala crijeva  ako jest onda je do njega

Van mreže Miro MNE

• Laurin&Klement
  • Ugled: 24
« Odgovor #8 poslato: 09. Dec, 2020. 14:41 »
Ako na hladnoći dok stojiš u ler sa upaljenim autom spušta temp (do pominjanih cca 80 stepeni) mislim da je to normalno. Imam novi termostat i na duže čekanje u ler (cca 10-15min) mi se to desilo par puta. U vožnji nizbrdo kad je grijanje upaljeno i veći je minus pada mi sa 90 na cca 80, dok kad su normalne temperature stoji zakucan na 90 bez obzira brdo ili nizbrdo. Po tome prosuđujem da je to normalna pojava, ali ne tvrdim.
  • Vozi: Fabia 2.0 MPI

Van mreže DonKihot

• Laurin&Klement
  • Ugled: 8
« Odgovor #9 poslato: 09. Dec, 2020. 18:05 »
Ja sam na c maxu imao sličan problem. Ubedjivali me svi čak i u najjačem ford servisu u Pinosavi da se na tom autu zamenom termostata ništa ne postiže i da je to normalno. Ja ga zamenim naravno i rešim problem. Ali ne mora uvek biti termostat kao što neko napisa. Normalno je nizbrdo ako je auto na motornom kočenju tj vozi se bez gasa a hladno da temperatura pada, kad nema sagorevanja u motoru(stvara se i tu toplota usled sabijanja vazduha ali nešto manja). Meni oktavija moja (a5 2.0 tdi PD BMM) iznenadjujuće brzo podiže radnu, i nizbrdo ne pada, na leru je održava. Nema problema ni leti ni zimi. Zaboravljamo svi da koliko je bitno da termostat otvara i rashladi motor, podjednaka je važno da ne bude stalno otvoren. Preterano dugo vreme zagrevanja i pothladjivanje motora u raznim režimima vožnje smanjuje drastično životni vek motora. Manja odstupanja sam primetio samo na Kopaoniku, da u leru na -15 obara temperaturu. To su ipak posebni uslovi.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Na mreži lonely_wolf

• Laurin&Klement
  • Ugled: 9
« Odgovor #10 poslato: 09. Dec, 2020. 19:04 »
Dva puta na Oktaviji A5FL 1,6MPI imao isti problem, oba puta u pitanju bio termostat. Prvi put ostao skroz otvoren pa sam imao problema sa grijanjem kabine, a novi koji sam stavio otvarao je ranije pa je u rijetkim situacijama išao na "normalnih" 90°C. Ja ne bi puno razmišljao oko zamjene, na kraju to nije nekakva investicija a po Marfijevom zakonu kad bude najveći minus ostaće skroz otvoren pa nema grijanja =))
  • Vozi: Superb_3 FL Style+ 1.5TSI MT6

Van mreže UNF0RG1VENZapočeo temu

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #11 poslato: 09. Dec, 2020. 20:20 »
Hvala puno svima na odgovorima, sto se tice postizanja radne temperature, mislim da je sve ok, treba mu oko 5 do 10 min normalne voznje, bez ikakvog napinjanja preko 2000 obrtaja, a u slucaju kad dam malo jaci gas, brze postigne.. Sto se tice vracanja temperature na radnu, nakon spadanja na 80, u mestu mirovanja, mislim da se to ne desava, nisam toliko dugo stajao u mestu, mislim da je bilo 15 min max, i nije vracao na 90, stoji na 80 otprilike, znate vec kako izgleda grafik sa onim crticama, e pa 2 do 3 crtice unazad padne, i tu stoji, a sto se tice brda, to sam prvi put primetio kada sam se vracao iz Guce ka Cacku, tu su poprilicno lepa brda nizbrdo ka Cacku, i tu je bilo spustanje nizbrdo malo duze, znaci druga, treca i motorno kocenje bez ikakvog gasa, ali auto je bio svakako u pokretu, i non stop je drzao temperaturu na oko 80, znaci spustila se malo, ceo put nizbrdo, e onda kad izadjem na ravno, uz neki normalan gas, on ga vrati na 90... Ne znam da li da menjam termostat, ili ne..
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 TDI 2008

Na mreži lonely_wolf

• Laurin&Klement
  • Ugled: 9
« Odgovor #12 poslato: 09. Dec, 2020. 20:32 »
Vrlo teško je dati pravi odgovor, ti vidiš jedno i preneseš nam utiske, e sad da li je to isto kao što se nama dešavalo ne bih ti znao ovako reći.
Obrati malo viže pažnju, ako u normalnoj vožnji ne bude postizao maksimum tj.90°C onda je vrijeme za zamjenu termostata. Na kraju krajeva ništa strašno neće da ti se desi izuzev kao što sam ranije napisao, ako se pokvari obavezno će biti najhladniji dan :))
  • Vozi: Superb_3 FL Style+ 1.5TSI MT6

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

• Laurin&Klement
  • Ugled: 32
« Odgovor #13 poslato: 10. Dec, 2020. 00:04 »
Da kazem grubo da je 30ak skoda vagena tj nemaca proslo kroz moju kucu koji su bili duze tu , kad se zagreje na 90 ne sme da pada temperatura nikako , te price pada to je ok , nije ok radna temp je radna temp .

Zameni termostat , nije veliki ni skup posao. Pozdrav
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #14 poslato: 10. Dec, 2020. 01:47 »
Da se i ja opet slozim sa Bucom, zameni termostat.