Autor Tema: Gasenje dnevnog svetla  (Pročitano 3474 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže MS BecejZapočeo temu

Gasenje dnevnog svetla
« poslato: 13. Dec, 2020. 07:55 »
Pozdrav , auto mi stoji parkiran i bice verovatno do februara, da bih sacuvao akumulator palim ga jednom u 3 dana i ostavim ga da radi 10 min, zanima me kako se gase dnevna svetla rucno? Pre dve godine mi je neki lik na parkingu pokazao na fabiji kako se gase, nesto pomocu rucice migavca i pedale ako se secam dobro... tako se isto i pale ... deaktivirao bi ih za ovaj period dok ga palim u mestu da mi ne vuce dodatno akumulator
  • Vozi: Skoda rapid 1.6 TDI

Na mreži dixon

Odg: Gasenje dnevnog svetla
« Odgovor #1 poslato: 13. Dec, 2020. 08:32 »
Преко дијагностике...

Na mreži MAKS

« Odgovor #2 poslato: 13. Dec, 2020. 08:50 »
O kom autu se radi.
Kod mene na fabiji 2011 dnevna svetla si ukljucivao / da rade sa kontaktom / tako sto si ukljucivao prekidac ispod plastike ispod volana . Obican prekidac.
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #3 poslato: 13. Dec, 2020. 08:57 »
Ako sam dobro razumeo Briskoda forum: rucicu za migavce privuces do volana i drzis 3sekunde, ne pustas i startujes motor i istovremeno spustis rucicu za migavce na dole i drzis tri sekunde. Tako su opisali postupak za Octy 2, ne znam da li ce kod tebe da radi. Sa OBD uredjajem je prilicno lako.
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

« Odgovor #4 poslato: 13. Dec, 2020. 09:05 »
Vozim rapida 2018 godiste i upravo sam pokusao ovo i nista nisam uspeo  =)) probao sam vise puta, javi bas ako uspes ako ne uspes mislim da kolega “Dixon” moze to sigurno da ti ugasi preko dijagnostike

Van mreže pajapop

« Odgovor #5 poslato: 13. Dec, 2020. 09:17 »
Pozdrav , auto mi stoji parkiran i bice verovatno do februara, da bih sacuvao akumulator palim ga jednom u 3 dana i ostavim ga da radi 10 min, zanima me kako se gase dnevna svetla rucno? Pre dve godine mi je neki lik na parkingu pokazao na fabiji kako se gase, nesto pomocu rucice migavca i pedale ako se secam dobro... tako se isto i pale ... deaktivirao bi ih za ovaj period dok ga palim u mestu da mi ne vuce dodatno akumulator

Ja razumem tvoju brigu i logiku za ocuvanjem akumulatora...ne bih da ti kvarim i temu...ali, cela ideja je u sustini pogresna. Samim tim i ta ideja o iskljucivanju svetala je nepotrebna. Akumulaor se ne "cuva" na takav nacin kako ti mislis. Ta paljenja na 3. dan u rajanju od 10 min...su pogresna. Akumulator pri startovanju, vise izgubi struje nego sto ce za 10 min nadoknaditi...cesta i nepotpuna punjenja vise ostecuju akumulator...Bolja ideja je da ga bar jednom u nedelju dana stavis na punjac u trajanju od 10 sati...i imaces bolji efekat....Razmisli malo o tome.... bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #6 poslato: 13. Dec, 2020. 09:27 »
Potpuno se slazem, sa ovim sto si napisao, problem je sto mi auto nije registrovan pa ne bih da ga vozim bez tablica, suludo je... Akumulator je jos uvek originalni, start-stop, nalazi se u gepeku ispod rezervnog tocka i nije bas sve pristupacno za punjac... Ustvari ne znam ni da li smem da punim taj akumulator? Razmisljao sam i o tome da ga skinem potpuno i unesem u kucu , ali se bojim da se elektronika ne pogubi posle toga... Bez paljenja ce mi zima izvuci akumulator to je sigurno...

Van mreže pajapop

« Odgovor #7 poslato: 13. Dec, 2020. 09:51 »
 Pa slazem se da je problem....elektronika pri skidanju akumulatora bi se sigurno "pogubila"..makar kodiranje- raskodiranje radija, verovatno bi se i neke funkcije jos gubile, kao na pr. podizanje stakala i sl...onda to treba "ustelavati"....Ali..pusti ga da radi duze od 10 minuta...i drzi ga na malo vecem gasu....10 minuta je jako kratko vreme..... :-X A i motoru zbog podmazivanja ce to "prijati",,, bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #8 poslato: 13. Dec, 2020. 11:38 »
Imam neki punjac od pre 10-15 godina, jel moguce puniti ove start-stop akumulatore? Ako jeste onda bih bar svakih  5 dana mogao da ostavim preko noci punjac pa da dopunim...

Na mreži Baltazar

« Odgovor #9 poslato: 13. Dec, 2020. 12:19 »
Gde ti je parkiran auto, na parkingu ili u garazi? Ako je u garazi imas one pametne punjace, ugrubo, stalno prikljucen, prati napon akumulatora i dopunjuju po potrebi. Dosta ih koriste vlasnici motora preko zime, i nisu bas jeftini.
 Ovako nesto:https://www.ctek.com/uk/products/car/mxs-5-0-uk
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014

Van mreže pajapop

« Odgovor #10 poslato: 13. Dec, 2020. 12:33 »
Imam neki punjac od pre 10-15 godina, jel moguce puniti ove start-stop akumulatore? Ako jeste onda bih bar svakih  5 dana mogao da ostavim preko noci punjac pa da dopunim...

Ja nisam znao da tvoj auto ima start-stop sistem...Znas kako...u tom slucaju, ti akumulatori su i projektovani za cesta paljenja...Teoretski...ti cesce startujes motor nego ostali u saobracaju. Znaci, ti akumulatori su predvidjeni za cesta startovanja i slabija punjenja. Znaci i da su mnogo "izdrzljiviji" od obicnih startnih akumulatora. Zato se ja sa tim ne bih mnogo opterecivao...U redu je da cesto palis motor zbog njegovog podmazivanja....mogao bi i malo da ga provozas po parkingu, zbog menjaca...i to je to... ;). I zans  kako...svako iskustvo se stice vremenom i dovodjenjem u neke nesvakidasnje situacije. A i februar ce brzo da prodje...pa kad registrujes auto...bice ovo i zanimljiva situacija... bravo2

« Odgovor #11 poslato: 13. Dec, 2020. 12:44 »
Auto mi stoji u dvoristu , nazalost nemam garazu, pripremicu taj punjac koji imam pa ako bas ovo povremeno paljenje ne urodi plodom onda cu ga nakaciti na punjac po nekada... u planu mi je da ga i provozam malo s’ vremena na vreme, onako do coska i nazad toliko mogu a da budem siguran da mi panduri nece praviti problem... I jos imam u planu da preko auta stavim ciradu cisto da zastitim od snega... A jel uopste zna neko da li smem da punim ovaj start-stop akumulator?

Na mreži dixon

« Odgovor #12 poslato: 13. Dec, 2020. 14:28 »
Мислим да за старт-стоп постоје посебни пуњачи, али нисам сигуран, нек каже неко искуснији :)

Van mreže dexterslab011

« Odgovor #13 poslato: 13. Dec, 2020. 15:14 »
Za "pametne akumulatore" treba i "pametni punjac" 😀😀 nazalost...
  • Vozi: Skoda Fabia 1.0 2016

Na mreži Baltazar

« Odgovor #14 poslato: 13. Dec, 2020. 15:39 »
Akumulator ko i svaki drugi samo veceg kapaciteta.
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014