0 članova i 12 gostiju pregledaju ovu temu.
Ja sam menjao EGR ventil pre vise od 3 godine, jer je bio sasvim crkao. Platio sam 50 Evra polovan sa 6 meseci garancije i taj radi bez problema i dan danas. Inace, nov je kostao oko 150 Evra.Kada su zapusene cevi EGR ventila - dijagnostika pokazuje gresku "slab protok ka EGR ventilu", pali se zuta lampica koja se povremeno i gasi pri voznji na otvorenom putu, ali se u gradu ponovo upali. Ponavljam da ciscenje samo EGR ventila ne znaci NISTA AKO se ne ociste i obe cevi, od kojih se jedna vrlo tesko skida i vraca. Eto, meni je crkao EGR i zamenio sam ga, kao sto menjam i sve ostalo neispravno na autu, jer zelim da mi auto bude besprekorno ispravan.
DUTJA ZP
Kako su mene u školi naučili, motor bez EGR ventila može samo bolje da radi. Jedini razlog što se ubacuje EGR je smanjenje štetnih materija u izduvnim gasovima, tačnije NOx. NOx se javlja pri visokim temperaturama sagorevanja, pa se ubacivanjem već sagorelih gasova koji su se usput ohladili odvodi toplota iz cilindra i smanjuje NOx. EGR vraća gasove samo pri delimičnom opterećanju motora, na leru i punom opterećenju se zatvara. Ako već tada ne radi, ne vidim razlog zašto ne bi bez njega radio u celom opsegu obrtaja? Ja ću kod mene na Fabiji prvom prilikom da zatvorim EGR ventil...
Sta god i kako god neko tamo milsio, i dalje tvrdim da je bolje resenje sve ocistiti ili zameniti ako treba i vratiti u fabricko stanje. Svakom po volji ali opet ponavljam taj motor je konstruisalo 100 inzenjera napravilo i proracunalo da to trako treba da radi. Taj motor je ugradjen u milione vw vozila i radi bas tako kako su ga oni napravili , i sad si ti i tamo neki majstori smislili da je egr vsiak delova i da netreba da postoji na motoru i da sve to moze bez toga...Ajmo malo ozbiljnosti...OK motor moze da radi baz EGR ali ne sigurno dobro kao sa njim. Isto bi bilo kad bi rekli da auto moze da se vozi Bez nekog dela auspuha ili samo sa prednjim kocnicama ... sto bi kupovali drugi auspuh i zadnje kocnice ide to i i bez toga, mislim to je trosak od nekoliko stotina evraaa