Autor Tema: A5 FL 1.6TDI savjeti i iskustva  (Pročitano 506 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stg44Započeo temu

• Style
  • Ugled: 1
A5 FL 1.6TDI savjeti i iskustva
« poslato: 05. Feb, 2021. 08:34 »
Prije par dana sam presao sa A5 na A5 FL. 2011.godiste
Uzeo sam od prvog vlasnika, 108.000km, auto garazirano, zamjenjen EGR u garantnom roku na cca 65.000km.
Od ostalog vlasnik mjenjao disk plocice prije 2god, i redovno ulje i filtere (svake godine, nije cekao 15.000 jer ne prelazi toliko godisnje)

Auto jeste očuvano zaista, vozio u servis, nema skrivenih mana, jedino sto sam primjetio da je papučica kvačila malo tvrđa nego na A5 koju sam vozio ranije. u A5 je prije 120.000 stavljen set kvacila sa fix zamajcem, i pored toga sto je nešto mekša i otpušta (pokreće) ranije tj nesto nize.

Pa ako nije problem iz iskustva da li je to kvacilo odmah za zamjenu ili je to  uobičajeno za ovu  kilometrazu, i na sta obratiti paznju generealno.

Vlasnik kaze da je samo koristio gorivo Euro 5 sa 10ppm sumpora, iako kod nas ima i Euro 5 sa 50ppm, a valjda ti igra ulozu za dizne, DPF, EGR sta li vec.

Hvala

• Vozi: Octavia IV, 1.5TSI, 85Kw, MAN6

Van mreže Super 20

• Laurin&Klement
  • Ugled: 3
Odg: A5 FL 1.6TDI savjeti i iskustva
« Odgovor #1 poslato: 05. Feb, 2021. 12:05 »
Sta se tice goriva, sve ti je isto nije auto ferari ili lambo pa da se smaras. Gledaj da ne tocis na "male" i stare benziske pumpe i to je to. EGR i DPF uglavnom prave problem ako se auto cesce tj redovno koristi na kratke relacije, pa nema vremena ni da se zagreje ni da regenerira kako treba. Kakve su ti dnevne relacije to najdobro sam znas. Sto se tice ostalo neka pise neko drug iskustva, poima nemam kako je to kod 1.6 tdi. Ja da sam na tvom mestu ne bi dirao nista sem redovne servise ukoliko auto radi normalno.
  • Vozi: Superb