Autor Tema: Letnje gume. Saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2021  (Pročitano 21951 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Mihailo

Odg: Letnje gume. Saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2021
« Odgovor #45 poslato: 02. Sep, 2021. 12:32 »
Takodje, jako bitno, a cini mi se da dosta ljudi nema to u vidu... Jedna ista guma u dve razlicite dimenzije moze imati velike razlike u performansama. Sava i tigar, bar te zimske, koliko sam imao iskustva uopste nisu lose gume za 13 i 14 tockove u sirini 155/165/175, vec 15 ne znam da li bih uzimao u razmatranje... Naravno da to nisu performanse na nivou premium guma, ali za prosecne vozace u prosecnim uslovima, sasvim zadovoljavajuce. Na sadasnjem autu sam imao tigar 205/55 r16 i jednostavno to nije uporedivo iskustvo sa manjim dimenzijama... Upravo zbog toga neretko modeli guma imaju razlicite pattern-e za razlicite dimenzije...
  • Vozi: 2015 Octavia 1.2tsi 105ks

Van mreže vojkan85

« Odgovor #46 poslato: 02. Sep, 2021. 12:39 »
Ja sam sa Kaminim kao i sa Tigrovim gumama na 16" klizao po kiši kao ništa. Trag kočenja ne daj Bože nikome. Kama je išla po snegu gde sam hteo, ali kada krene kiša da pada a jaoj. Sada sam odlučio da ostanem na 18" felnama i zimi, pa se lomim između Bridgestone ili Hankook gume.
  • Vozi: Škoda Superb 3 Combi L&K 2.0TDI, Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Na mreži Mihailo

« Odgovor #47 poslato: 02. Sep, 2021. 12:57 »
Bridgestone je prosle godine po testovima bila ubedljivo najbolja zimska guma. Doduse u prodaju tada nije bio pusten conti ts870... Vreme ce pokazati kako se ponasa posle 2-3 zime, posto je meksa smesa...

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #48 poslato: 02. Sep, 2021. 14:56 »
Previše je faktora u igri, da bi se tako olako davale ocene da li su neke gume dobre, loše, pa čak i nebezbedne?! Ko vozi? Na kojim kolima? Kako vozi? U kojim uslovima vozi?

Reći da je npr. Tigar wintera nebezbedna guma je neozbiljno. Čak i ona stara. Lično znam čoveka koji evo već treću godinu vozi pozadi staru winteru a napred novu(2 godine), i leti i zimi, i po gradu i na otvorenom putu, bez ijednog incidenta ili kritične situacije. A lično već dve zime, a verovatno uskoro i treću, vozim na službenim Astrama novu Winteru. Nije to sjajno, ali korektno za sneg i mokar put.

Tako da, za neku normalnu vožnju, bilo koja guma će vam završavati posao. A na stazu sigurno nećete ići sa Sailunom, mada bi bila fora.
  • Vozi: 1.8T 4x4

Van mreže vojkan85

« Odgovor #49 poslato: 02. Sep, 2021. 15:04 »
Nisu oni dzabe radili kategorizaciju od nize do visoke klase. Na stranu ekonomija, glava je u pitanju.

Na mreži Mihailo

« Odgovor #50 poslato: 02. Sep, 2021. 15:35 »
Previše je faktora u igri, da bi se tako olako davale ocene da li su neke gume dobre, loše, pa čak i nebezbedne?! Ko vozi? Na kojim kolima? Kako vozi? U kojim uslovima vozi?

Reći da je npr. Tigar wintera nebezbedna guma je neozbiljno. Čak i ona stara.

Tako da, za neku normalnu vožnju, bilo koja guma će vam završavati posao.

To sto si ti napisao apsolutno nikakve veze nema sa kvalitetom guma. Poprilicno je nedvosmisleno prikazano u svakom testu kako se koja guma i u kakvim uslovima pokazala.

A to da li je neko savestan i pazljiv vozac ili je jednostavno imao srece, nema veze sa time da li je guma bezbedna ili ne...

Na mreži atomislav

« Odgovor #51 poslato: 02. Sep, 2021. 16:17 »
Pa cak i ti testovi nekad pokazu da je guma iz nize klase bolja od neke iz srednje ili vise.

Van mreže vojkan85

« Odgovor #52 poslato: 02. Sep, 2021. 16:20 »
Sve je koliko ko plati na tim testovima, ali tesko je shvatiti da je nizi segment bolji od Continental-a ili Michelin-a u bilo kojim poljima.

Na mreži atomislav

« Odgovor #53 poslato: 02. Sep, 2021. 16:26 »
To se slazem. Pobednik testa je uvek neko ko plati debelo. Medjutim, gledajuci sta da kupim od zimskih, naletim na vise testova iz vise zemalja, na kojima je Laufenn guma iz srednje klase pokazala losije performanse od Tigar gume (Kormoran sa istom sarom). Tu ne verujem da je Tigar nesto platio, iako je deo Michelin grupe.
Ovi koji su visoka klasa, uglavnom se tako pokazuju i na testovima i ne podbacuju. Kod njih su razlike minorne uglavnom.

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #54 poslato: 02. Sep, 2021. 21:14 »

To sto si ti napisao apsolutno nikakve veze nema sa kvalitetom guma. Poprilicno je nedvosmisleno prikazano u svakom testu kako se koja guma i u kakvim uslovima pokazala.
A to da li je neko savestan i pazljiv vozac ili je jednostavno imao srece, nema veze sa time da li je guma bezbedna ili ne...

Ja nigde nisam ni govorio o kvalitetu guma, već o tome da li je nešto bezbedno ili ne. A vi stvarno mislite da bi se Tigar prodavao u Engleskoj npr. da je stvarno toliko nebezbedan?
  • Vozi: 1.8T 4x4

Van mreže vojkan85

« Odgovor #55 poslato: 02. Sep, 2021. 21:16 »
Igrom slučaja sam uvodio informacioni system u firmi koja radi kalupe za Michelin/Tigar/Kama gume (D-Company), i da vam ne pričam kako prolaze te kontrole kalupa. Sa druge strane, Bridgestone ih je odbio za saradnju.

Van mreže Skorpion

« Odgovor #56 poslato: 05. Sep, 2021. 21:06 »
Ja bi zakonom zabranio zimske gume da se voze letom. Ljudi o cemu pricamo? Zimska guma je zimska, a ne all season. I ne da nije bezbedna nego je opasna da se vozi leti, isto ko letna da se vozi zimi! Ako vas smara da menjate gume i vozite samo po gradom kupite AS gume i da zavrsimo pametovanje da Tigar moze sve.
Imao sam Tigrove gume i izbacio gi posle nedelju dana. Ipak zivot mi je drazi i na gume ne stedim, ne se razbacujem sa premium ali ima veliki izbor mid range kvalitetne gume.
  • Vozi: Škoda Octavia A7 Style 1.6 TDI 85Kw

Van mreže Buca Skoda MladenovacZapočeo temu

Odg: Letnje gume. Saveti, dileme, iskmsmustva. Sezona: 2021
« Odgovor #57 poslato: 05. Sep, 2021. 21:18 »
Ovde je vise prica za letnju tigar gumu, a za zimske leti ili sto bi ljudi rekli m+s to je za celu godinu, nemam sta vise da kazem  :))
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže davidbgd

« Odgovor #58 poslato: 13. Okt, 2021. 13:57 »
ajde malo da reaktiviram temu... na kraju sezone ,9)

šta kaže društvo za superB 225/40 R18 letnja priča?
Vidim da svi spominju Savu UHP2 , vidim da neki (loše) spominju TIgar UHP letnji ,9) a šta kažemo za (višu)srednju klasu neku?

takođe negde sam čitao za Nexen SPort šta ste za njega čuli , čisto me zanima...
Znam isto da NOKIAN ne letnju, pa to izbacujemo...
  • Vozi: superB 2015

Van mreže Buca Skoda MladenovacZapočeo temu

« Odgovor #59 poslato: 13. Okt, 2021. 19:08 »
Vidi u toj dimenziji razlika izmedju top premium gume i neke srednje klase je vrlo mala. Uzmes premium i ne brines mnogo za 100e vise ukupno.

Ali moras da mi objasnis ovo veliko B u superb sta znaci molim te ?  :) (pitanje i za ostale kolege)
  • Vozi: Octavia vRS mk1