Autor Tema: Oktavia2 facelift 2.0 vrs trosi ulje  (Pročitano 2344 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milenko mzZapočeo temu

Oktavia2 facelift 2.0 vrs trosi ulje
« poslato: 06. Mar, 2021. 20:43 »
Skoro sam kupio oktaviu 2 2.0vrs 2012 godiste napravio servis posle 3000km ulje je bilo na minimumu da li je to normalno da trosi ulje auto ima 105000km
  • Vozi: Škoda octavia 2.0 tsi rs

Na mreži AcoSk

Odg: Oktavia2 facelift 2.0 vrs trosi ulje
« Odgovor #1 poslato: 06. Mar, 2021. 20:53 »
Nije normalno, ali se desava na tim motorima.
Bolje ce ti @petarp031 objasniti, javice se ako vidi

Van mreže petarp031

« Odgovor #2 poslato: 06. Mar, 2021. 21:28 »
Evo videh pa se javljam. Sta da kazem sta da slazem sad a da te ne rastuzim, tako ide ona pesma. Valja se malo nasaliti, ali opet da se izvinim unapred
Gledaj, potrosnja ulja na tim motorima od 2009 do 2013.godine je izrazena. Prvenstveno potice od dugih intervala zamene ulja, pisali smo dosta na forumu, svaki auto koji je servisiran na 30k km je imao problem kad tad. Ono sto pre svega treba videti i zbog cega najcesce dolazi do ozbiljnih problema je PCV ventil koji sluzi za recirkulaciju uljnih para iz kartera. U sebi ima odredjene dihtunge i membrane. On veoma cesto crkne na malim km, dosta je vw fabrika radila na izmeni tog ventila pa taj deo ima vise revizija, cesto i preko 5 novih revizionih brojeva. Kad on propadne moze da se odrazi na neravnomeran rad vozila ili na karbonizaciju ventila ili prvo na neravneran rad, a zatim to uzrokuje karbonizaciju. Moras poceti od njega, neka majstor proveri da li je ok, cesto se moze krenuti od vadjenja meraca ulja, ako motor ne menja zvuk on je sigurno problem. Stavljas drugi i samo iz originala, cena ide od 55 do 120 eura, zavisi koja je verzija. Drugo, svaki semering, dihtung motora mora biti u savrsenom stanju, ne sme nigde da curi ulje jer motor radi na principu vakuma. To su najosnovnije stvari, ako je sve ok proveriti turbinu, najbolje proveriti crevo koje ide od turba da li je masno, ako ima tragova ulja turbo nije u najboljem stanju i mora se skidati pa remontovati.
Opet, ta potrosnja na 3000km nije bas ni nenormalna, obzirom da ti motori imaju mnogo vece potrosnje. Probati i sa drugim uljem, par drugara koji su imali slicnu potrosnju tvojoj su presli na druga ulja, smanjili su potrosnju upola, ali moras pre toga sve proveriti, a najbitnije taj PCV ventil jer ako nije ispravan moze napraviti ozbiljnu havariju, karbonizaciju, pregorevanje ventila. Drugar koji je u CH kupio novog superb 2010.godine, na maloj km je imao potrosnju ulja, vec na prvom servisu je zamenjen PCV ventil i superb nema vise taj problem.
Krajnje resenje je zamena klipova i karika, ili stavljanje debljih karika na postojeci klip, ali se nadam da to neces morati da radis.
Nadam se da neces morati da se upustas u vece radove, nadji samo dobrog majstora koji je vec imao dodira sa tsi agregatom, neka dobro pregleda sve elemente, ako je sve ok, probaj drugo ulje i prati redovno.
Srecno, pozdrav!

Van mreže Milenko mzZapočeo temu

« Odgovor #3 poslato: 06. Mar, 2021. 21:59 »
Hvala puno ja sam u nemackoj mora pitat ovog majstora sto je menjao ulje jel to zna mada radi u vw trebao bi znat mada ovde tesko da ima majstora jel mi mozete preporucit u srbiji kod koga najbolje da odem ns ili bg
  • Vozi: Škoda octavia 2.0 tsi rs

Van mreže petarp031

« Odgovor #4 poslato: 06. Mar, 2021. 22:27 »
Mora da postoji tamo neko strucan. Imas par firmi u Poljskoj koje se reklamiraju po YT da preuzmu vozilo sa ovim problemom, rese problem odvozenjem u njihov servis i vracanjem vlasniku.
https://youtu.be/EGH4dKORX44
Samo sto je pitanje koliko to tamo kosta, sigurno x3 u odnosu nase cene.
Pretpostavljam da ima dobrih i postenih servisa u NS i BG, kada krenes za Srb javni se, mogu ti dati preporuku za jedan servis u Beogradu ili za unutrasnjost kod mog majstora.
Javi u svakom slucaju ako sta budes proveravao i da li si sta resio.
Inace, meni je takav auto poput tvog veoma zanimljiv za kupovinu i na ivici sam da ga kupim, iako sam svestan potencijalnih problema.
Pozdrav