Autor Tema: Čišćenje EGR-a Za 2€  (Pročitano 5107 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže denis1977Započeo temu

Čišćenje EGR-a Za 2€
« poslato: 15. Mar, 2021. 02:29 »
Pozdrav.
Evo jedan moj korisni video, automehanicarima koji su naucili klempati narod nece se svidjeti.
Radi se o jeftinom ciscenju EGR ventila i klapne zraka.

Eksperiment je radjen na vozilu Skoda Fabia 1,4 TDI (PD) motor BMS.
Postupak se moze primjeniti na bilo kojem EGR ventilu. Cijena deterdzenta za ciscenje rerni kosta manje od 5€, sa jednim pakovanjem se mogu ocistiti najmanje 2 EGR ventila i 2 klapne zraka, to znaci da cijena jednog ciscenja motora kosta oko 2€ sto je smjesna suma za novac koji uzimaju automehanicari oko 75€.

https://www.youtube.com/watch?v=33EvGlnn8yc&t=381s

• Vozi: Fabia 1,4 tdi 59 kw.

Van mreže crtacrta

Odg: Čišćenje EGR-a Za 2€
« Odgovor #1 poslato: 15. Mar, 2021. 05:30 »
ma krasno , to je cijena matrijala , a gdje je vrijeme , rukavicxe , struja , alat , dizalica , radiona , porez , brtve , kanta , četkica za zube , grijanje , radnik , doprinosi itd ....i još sto čuda
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

« Odgovor #2 poslato: 15. Mar, 2021. 06:13 »
To sve ide ako radi firma, pojedincu ne treba struja, nema radnika, cetkicu ne kupujem, mjenjam je svako tri mjeseca, ne bacam nego ostavim u alat, kljuc, torksovi i magnet mene su kostali 25€, taj alat sam koristio vise puta i u vise namjena, dizalica ne treba za ciscenje egr-a, rukavice su 1€.
Napisao sam automehanicarima video nece odgovarati ali vi imate drugih majstorija na kojima mozete dobro zaradjivati.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #3 poslato: 15. Mar, 2021. 16:38 »
Evo ja cu da ocistim i jeftinije , brake cleaner 3e mogu bar 3 egr da ocistim. Ne zavaravajte se glupostima servisi ne naplacuju sredstvo za ciscenje nego ruke skidanje i vracanje dela.

U prevodu ko ume sam ne kosta ga nista. I ne znam odakle ti cifta 75e, za to se naplacuje 20e svuda ?
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #4 poslato: 15. Mar, 2021. 19:32 »
Brake cleaner nije hemikalija koja moze cistiti egr. Prvo sto sam probao bio je taj sprej, probao sam i sprej za karburatore, ni on nije pomogao, ta 2 spreja su na bazi razredjivaca, odlicno otapaju naslage masnoca, u egr- u se nalazi talog katrana i talog čadji, tim sprejem moze se ostraniti čadj, katran i dalje ostaje, takav nacin ciscenja je u principu drzi vodu dok majstori odu, ovako to izgleda u praksi sa takvim sprejevima.

https://youtu.be/UQE3sxNXpTg

Sjediste ventila i osovina i dalje ostaju prljavi, to je iz razloga sto ti sprejevi nemaju snagu da otope katran.
Za otapanje katrana najbolji su preparati na bazi solne kiseline, za to se mogu koristiti svi preparati za ciscenje rerni, Wurth cistac kruznih pila ili cirkulara, dolazi u pakovanju od 5l, kosta 30€.
Od svih ti proizvoda najbolji je Mr. Muscolo, razlog je sto taj proizvod u pjeni, kada se nanese na katranisani dio moze ostati 3-5 minuta i rastapati katran, drugi proizvodi pravljeni na istoj bazi koji nisu u pjeni kada se naprskaju razliju se, za tako kratko vrijeme ne mogu rastopiti katran.
Nisam probao potapati egr u npr. Arf, moguce da bi djelovao na taj nacin, sljedeci put cu isprobati.
Sto se tice montaze i demontaze, to je 2x10 minuta, to je puno lakse od samog ciscenja egr-a.
Mene su automehanicari natjerali da ovo sam radim, da je moglo za 20€ ne bih se prljao.
Meni su obrazlozili da namjenski sprej za ciscenje egr-a kosta 30€, kompletna usluga kosta 75€ i jos moram rezervisati vrijeme, ostaviti auto u servisu, iz sigurnosnih razloga nedozvoljavaju da posmatram popravku vozila.
Zbog tih stvari odlucio sam da sam odradim posao, prvi put skidanje nije trajalo 10 minuta nego jedan dan 2 sata, odvrnuo sam sva tri sarafa al egr nije htio izaci, nisam bio siguran ima li jos neki saraf koji nisam vidio pa nisam previse zatezao da ne slomim egr, morao sam na posao pa sam skidanje zavrsio drugi dan i potrosio jos 1 sat vremena, eksperimentisanje sa sprejevima, naftom, benzinom, razredjivacom, liqy moly spulungom, potrosio sam 4-5 sati, sve to na kraju se isplatilo.
Video sam postavio da drugi ne moraju eksperimentisati, ovo moze koristiti i automehanicarima da kvalitetnije i jeftinije rade taj posao, necete vi ostati bez posla, malo je onih koji imaju samopouzdanja da to sami rade, za one koji imaju samopouzdanje ovaj video ce im garantovati dobro odradjen posao i dati smjernice sta trebaju raditi.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #5 poslato: 15. Mar, 2021. 22:50 »
Ja ocisti bar 50 komada u svom zivotu sa srafcigerom,cetkicom, sto benzinom i brake/crab klinerom, magicne supstance od 30e nek lazu nekog drugog. Mr muscle oven cleaner je dobra stvar isto, cistio sam turbo jednom prilikom sa njim iz ciste dosade.

A kod mene u gradu zamena motora kosta kao tu ciscenje egr a.  :))
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #6 poslato: 15. Mar, 2021. 23:26 »
Sad sam provjerio, postoji namjensko srestvo za ciscenje egr-a koje kosta oko 30€, zove se Tunap 926, mozda koriste to srestvo mada cisto sumnjam.

Upravu ste, glavni gradovi jesu najskuplji, automehanicari imaju previse posla pa lupaju cijene, napolju neonska reklama osvjetlila ulicu bolje nego ulicna rasvjeta, unutra alat kineski plavi kofer od 35 € kupljen online sa facebooka, poznajem ga jer imam isti.
Manji lokalni servisi u garazi jesu bolji, ljudi se bolje posvete poslu nemaju zaposlenih i usluga je jeftinija.