Autor Tema: Superb 2020 udobnost/vješanje  (Pročitano 1955 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mikonZapočeo temu

Superb 2020 udobnost/vješanje
« poslato: 24. Apr, 2021. 12:19 »
Pozdrav kolege forumaši,

Prije nekih 6 mjeseci sam kupio novu Skodu Superb  2.0 TDI 190ks DSG
Auto je potpuno ok, izuzetno prostrano i za ovih 10k koliko sam prosao za ovih 6 mjeseci nijesam primijetio neku veću manu osim osjetljivost na neravnine na putu.

O čemu se radi? Auto osjeti i najmanju neravninu na putu, to su po mom osjecaju bas "udari".
Pokusao sam da promijenim gume, da stavim visociju tj. umjesto 235/45/18 sam stavio 235/50/18 ali nije imalo nekog efekta, dok npr na zimskim kontinental je to bilo dosta pristojno.

Sada me zanima imate li iskustva sa ovim navedenim, je li neko pokusavao to da rijesi promjenom guma ili amortizera...?

Prije Skode sam vozio Mercedesa C klasu, moguce da je zbog te navike i udobnosti Mercedesa  po mom osjecaju ovo izrazeno jos vise...

Dodatno pitanje, posto bih da se vratim na staru dimenziju guma, sta je preporuka za sto meksu gumu iz premium segmenta ?

Hvala unaprijed svima na izdvojenom vremenu :)
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 190ks Style

Van mreže Rincewind

Odg: Superb 2020 udobnost/vješanje
« Odgovor #1 poslato: 24. Apr, 2021. 12:23 »
U potpunosti se slažem sa navedenim.  Superb mk3 sa 235/45/18 skače nervozno po svakoj neravnini. Nedopustivo za auto koji pretenduje da bude nekakva jeftina verzija limuzine...
Činjenica je da nemam adaptivno vešanje i da sam ranije vozio Megana II koji je "puter" u odnosu na ovo...
  • Vozi: Škoda Superb 2.0 Ambition mk3

« Odgovor #2 poslato: 24. Apr, 2021. 12:34 »
U potpunosti se slažem sa navedenim.  Superb mk3 sa 235/45/18 skače nervozno po svakoj neravnini. Nedopustivo za auto koji pretenduje da bude nekakva jeftina verzija limuzine...
Činjenica je da nemam adaptivno vešanje i da sam ranije vozio Megana II koji je "puter" u odnosu na ovo...

Upravo tako, kad krene da "skače" i da "posakuje" osjecaj je kao da nema amortizera...
A prosto mi nevjerovatno da nema rešenja za ovo, pa makar mijenjao i amortizere ili sta li već.

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #3 poslato: 24. Apr, 2021. 17:05 »
Zamisli kako je na 19 felnama, 235/40 :)
Ja nekako navikao od manjeg auta sa niskoprofilnim gumama potrese, ali ocekujem vise. Imam dcc i nekad mi prijatnije u sport nego da me ljulja po nasim kraterima.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

« Odgovor #4 poslato: 24. Apr, 2021. 20:20 »
Zamisli kako je na 19 felnama, 235/40 :)
Ja nekako navikao od manjeg auta sa niskoprofilnim gumama potrese, ali ocekujem vise. Imam dcc i nekad mi prijatnije u sport nego da me ljulja po nasim kraterima.

E pazi, vozio sam 2.0 TSI 190 na felmama 19 i to ne malu dionicu nego od PG do BG, uopste nije tako "osjetljiva" bila, ta Skoda mi je i bila reper da kupim novu, samo sto meni benzin ne odgovara zbog ogromne godisnje kilometraze.
Na njoj su bile Michelin gume, i cak mislim bez DCC.
Tako da sam razmisljao i Michelin da probam

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #5 poslato: 24. Apr, 2021. 21:17 »
Cudno, laksi auto a da je bio manje nemiran. Obicno ovi lagani truckaju, poskakuju.

Jesi proverio pritisak u gumama, na koliko ih duvas?
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Van mreže Maksimus

« Odgovor #6 poslato: 25. Apr, 2021. 16:06 »
Ja imam 235/40/19 i sportsko vesanje,ali nemam kamen u bubregu!  =))

I po meni je nervozan preko poprecnih nesavrsenosti,zvekne preko pukotina u putu i sl.
A c klasa ima sofisticiranije vesanje ako se ne varam,double wishbone dok je kod superba mcpherson,sto je jednostsvnije i jeftinije resenje.

Van mreže atlas382

« Odgovor #7 poslato: 22. Maj, 2021. 18:59 »
Potpuno isti slučaj sa 235/45/18. Taman se naviknem, onda stavim zimski set koji je 205/55/16.. i onda vratim 18tice. Prvi put sam mislio da su mi zeznuli amortizere u servisu pa da su zaglavili na sport (comfort nije pomagao). Ali ne, to je jednostavno tako. Što je najgore, taman se naviknem malo na tu tvrdu vožnju i onda iz Švedske odem u Srb i Cg, i tek onda vidim da ima i gore i koliko je to nepodnošljivo. Pogotovo neki putevi u CG  tipa pravac Budva - Bar.. To je nemoguće voziti.

Isto još što je dosta uočljivo je gorivo. Ovamo sipam dizel - auto se ne čuje, radi kao benzinac. Odem u SCG, radi kao traktor. Vratim se nazad, opet radi mirno, nema nikakvih vibracija u leru, opet gledam jesam li zaboravio da ugasim start stop na semaforu. Čak i zimi kad je hladan.
  • Vozi: 2017 Superb 2.0TDI 4x4 L&K

Van mreže code381

« Odgovor #8 poslato: 18. Avg, 2021. 15:49 »
E pazi, vozio sam 2.0 TSI 190 na felmama 19 i to ne malu dionicu nego od PG do BG, uopste nije tako "osjetljiva" bila, ta Skoda mi je i bila reper da kupim novu, samo sto meni benzin ne odgovara zbog ogromne godisnje kilometraze.
Na njoj su bile Michelin gume, i cak mislim bez DCC.
Tako da sam razmisljao i Michelin da probam

Da li si mozda u medjuvremenu probao Michelin gume ili neke druge i da je to poboljsalo udobnost voznje?
Pitam zato sto se nesto razmisljam da kada kupim nove gume da to bude Michelin posto sam procitao na dosta mesta da one vaze za najudobnije.
  • Vozi: Skoda Superb MY2017 1.6TDI Style DSG7

Van mreže Beograd011

« Odgovor #9 poslato: 05. Nov, 2021. 17:34 »
To je kad se iz Mercedesa predje na Superb. Ja sam imao kontra smer, iz Oktavije u Superba (takodje 18ice) ali sam uzeo i DCC. Ja sad kao da lebdim po ovim beogradskim oranicama (cak i u Normal modu)  :)). Sitne neravnine odlicno upija, ali kod nekih vecih ulegnuca se oseti udarac, naravno zavisi od brzine. Ne verujem ni da ce zimske gume nesto promeniti.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 tdi 4x4