Autor Tema: Da li mi je majstor ispustio svo ulje ili me pokrao?  (Pročitano 2565 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže boksamanZapočeo temu

Da li mi je majstor ispustio svo ulje ili me pokrao?
« poslato: 01. Maj, 2021. 20:24 »
Pozdrav,

Registrovao sam se kod skoda forumasa da bih dobio vae misljenje o zameni ulja koju mi je odradio majstor. U pitanju je Skoda Fabia MK2 1.2 HTP 2010 god.
Situacija je sledeca - presao sam oko 10000 km za malo vise od godinu dana i javio se majstoru koji mi je odradio prethodnu zamenu ulja, nisam bio prisutan kada je radio na automobilu. Kada sam preuzeo auto odvezao kuci (manje od 1km) i proverio nivo ulja i primetio da je nivo 13mm iznad max crte na mernoj sipci (dipstick).
Pogledam na netu, kazu nije dobar previsok nivo ulja, reko necu da pravim frku, nabavim spric, kateter iz apoteke i izvucem odredjenu kolicinu ulja, i skontam da mi je ulje malo pretamno u poredjenju na skuter od 300ccm kojem sam menjam ulje i posle 250 km je i dalje svetlo zuto bez trunke crnog.
E sad interesuje da li je po vasim misljenjima ulje pretamno za ono sto bi trebalo da bude - pa da skontam da li me je lik pokrao za nesto malo ulja ili nije dobro ispustio ulje ili sta se desava - samo da skontam da li mogu da verujem coveku.
Prethodno sipano ulje je bilo polusinteticko mannol 5W-40 , zamenjeno za Castrol EDGE 5W-40

Mozda se cimam bezveze ali bolje da pitam nego da me grize crv, hvala.
Slike izvucenog ulja su u prilogu

https://imgur.com/rTE8vAG

https://imgur.com/jYRRs3d
  • Vozi: Skoda Fabia MK2 1.2 HTP 2010

Na mreži mtesic

Odg: Da li mi je majstor ispustio svo ulje ili me pokrao?
« Odgovor #1 poslato: 01. Maj, 2021. 20:51 »
Posao ulja je da kupi nečistoće i da ih drži u sebi, no nakon par kilometara vožnje ulje ovako po meni ne može izgledati. Na forumu ima pozvanijih ljudi od mene da daju mišljenje, a javljam se iz dva razloga: Prvi: pre nedelju dana sam promenio ulje u svojij Fabiji i danas pri proveri na šipci jedva da mogu primetiti trag jer je još uvek zlatno-žuto i čisto, a inače bez problema vidim nivo. Drugi: baš iz razloga koji se odnose na situaciju u kojoj se nalaziš, pre 7-8 godina sam počeo da sam menjam ulje. Nije tako komplikovano i mislim da svako ko ima iiole uslova, treba da taj posao obavi sam. Uštediš minimum polovinu novca koju bi dao serviseru, znaš da je sve urađeno kako treba, i na kraju imaš onaj dobar osećaj da si nešto napravio svojim rukama i znanjem.
  • Vozi: Fabijica MK1 1,2 htp :-)

Na mreži Markkoni

« Odgovor #2 poslato: 01. Maj, 2021. 21:01 »
Biće da je samo malo dolio, a ostavio staro. Ja bih otišao kod nekog drugog majstora da vidi da li se vide tragovi odvrtanja čepa kartera.  Ako se ustanovi da nije zamenio onda nanu naninu, a bilo bi korisno da pomeneš i ovde koji je servis da se još neko ne zajebe. Na benzincima duže ostane ulje žute boje, kao što kolega reče nekada i posle više hiljada kilometara.

Na mreži Lignjoslav

« Odgovor #3 poslato: 01. Maj, 2021. 22:05 »
Slicna stvar se desila meni isto na Fabiji 1.2 htp pre par god. Majstor (necu da ga pominjem, mada je dobro poznat na ovom forumu) dobrano prepunio ulje, ja se vratio kod njega da istoci i ulje koje je izaslo je bilo crno kao ono staro. Bio sam prisutan dok je radjen servis tako da je ulje sigurno zamenjeno, a od servisa do kuce i nazad auto je presao manje od 1 km. To sto je ulje crno ne znaci da je lose, naprotiv, znaci da deterdzenti u ulju deluju i ciste motor od garezi. Tako da mislim da ti u ovom slucaju boja ulja nista ne govori.
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Na mreži AcoSk

« Odgovor #4 poslato: 01. Maj, 2021. 23:21 »
Ja prosto ne mogu da verujem da moze na benzincu ovoliko da poceni ulje uopste, a kamoli posle tako malo km.
Do sada na svim benzincima koje sam imao, skoro da nije bilo toliko crno ni posle 10k km.

Dok je kod dizela to normalna pojava.

Van mreže Zox024

« Odgovor #5 poslato: 02. Maj, 2021. 00:39 »
Zemo ovako crno ne moze da bude posle 1km, moje je zuto maltene do sl servisa, ne znam o deterdzentima i ostalim stvarima sto pominju ali to nije zamenjeno

Van mreže fobia24

« Odgovor #6 poslato: 02. Maj, 2021. 12:16 »
Ja prosto ne mogu da verujem da moze na benzincu ovoliko da poceni ulje uopste, a kamoli posle tako malo km.
Do sada na svim benzincima koje sam imao, skoro da nije bilo toliko crno ni posle 10k km.

Dok je kod dizela to normalna pojava.
Upravo tako. Ovo smrdi na prevaru zescu. Da ne znam istoriju auta a pogledam ulje na benzincu, da je ovakvo odmah bih ga menjao.

Van mreže Nikolavapa

« Odgovor #7 poslato: 02. Maj, 2021. 14:54 »
Једино објашњење је да сервисер није испуштао уље на картер већ извлачио пумпом кроз чеп за наливање уље. Тада, остане и до литар уља неизвучено. Био сам присутан када је радио и видео сам количину извученог уља и после доливања уље је било тамно а требало би бити светло као зитин. Тако смо дошли и до препирке. Сада сам радим, овијем чеп на картеру, све исцури и не размишљам.
  • Vozi: Škoda fabia 1.2 htp

Na mreži slobodanalex

« Odgovor #8 poslato: 02. Maj, 2021. 15:02 »
Mora da je majstor gledao kako to rade ameri...
https://m.youtube.com/watch?v=-avpx8UTakI
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

« Odgovor #9 poslato: 02. Maj, 2021. 22:44 »
Ok, vecina je potvrdila moje sumnje, poprilicno sam siguran da nesto nije uradjeno kako treba, tako da cu prvom prilikom sam zameniti ulje.
U planu mi je bilo da jos prethodni servis uradim sam, ali nisam uhvatio slobodnog vremena i evo me sad u ovoj situaciji.
Tzv majstor je neki Vojo, servis u vršačkoj ulici u Novom Sadu po "preporuci" od poznanika.

Hvala svima na pomoci
PS skoda kupljena nova i od 2010 je presla 85 000 km.
Cim promenim ulje (zavisi kad cu imati uslove to da odradim) ponovo cu izvuci malu kolicinu ulja na isti nacin da uporedim i postavicu slike ovde na forumu.

Hvala jos jednom

« Odgovor #10 poslato: 02. Maj, 2021. 22:55 »
Evo jos jedna fotka izvucenog ulja ako neko hoce jos malo da se cudi ..

https://imgur.com/HRKFnMW

Na mreži Mareska

« Odgovor #11 poslato: 02. Maj, 2021. 23:15 »
Iz mog dizela sa 300.000km čini mi se da je svetlije..
  • Vozi: Passat

Na mreži Lignjoslav

« Odgovor #12 poslato: 03. Maj, 2021. 09:18 »
Mozda to ulje nije toliko crno kao sto izgleda u plasticnoj ambalazi. Hajde obrisi ulje sa sipke pa nam slikaj maramicu (samo sacekaj da se malo osusi).

Evo kako izgleda kod mene visak ulja koje je bilo u motoru ~ 1000 km
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

« Odgovor #13 poslato: 03. Maj, 2021. 09:38 »
Evo slike ulja: dva puta umocena sipka i obrisana na sredini ubrusa, treci put umocena i naslonjena na papir sa leve strane

https://imgur.com/8s9yvz1

« Odgovor #14 poslato: 03. Maj, 2021. 09:45 »
Photoshopirao tvoje i moje ulje sliku do slike ladi lakseg poredjenja

https://imgur.com/dFFnj3h

Pretraga foruma [Google]