Autor Tema: Ventilator i potrosnja ulja.  (Pročitano 606 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Buba1804Započeo temu

Ventilator i potrosnja ulja.
« poslato: 25. Jul, 2021. 18:05 »
Pozdrav svima.
Imam dva problema pa bi voleo da cujem vasa iskustva i savete.
Nakon gasenja auta , ventilator se pali i radi nekih 5 minuta.
Radio regeneraciju dpf, cak promenio i senzore ali on i dalje u voznji cim se zagreje pali onu pasivnu regeneraciju i dize obrtaje na 1.000.
I imao sam jos jedan problem auto je potrosio oko 0.5 l ulja na 800 km. Nigde je curi ulje, auspuh je skroz suv.
Auto je povezan i na komp. ali ne javlja nikakvu gresku.
U pitanju je Octavia 2.0 , 184 ks, 4x4, 2015 godiste.
  • Vozi: Skoda oktavia

Na mreži pajapop

Odg: Ventilator i potrosnja ulja.
« Odgovor #1 poslato: 25. Jul, 2021. 23:08 »

Ja mogu da ti napisem samo moje misljenje o tim tvojim problemima. To sto ti se pali ventilator to je OK. To se tecnost za hladjenje dogreva od temperature bloka, prenosi se temperatura do senzora termoprekidaca ventilatora i on radi dok  se tecnost dovoljno ne rashladi cime se iskljucuje termoprekidac a time i ventilator. I to je OK...Drugo, regeneracija....To sto ti dize broj obrtaja, to znaci da se ne "pali" pasivna vec aktivna regeneracija, koja je pod kontrolom kompjutera, a ona se pali kad kompjuter proracuna stepen zaprljanosti filtera od 45%....Regeneraciju gasi, kad se zavrsi....e sad tu zna da bude problema, jer u mnogim uslovima voznje se ne ispune svi uslovi da bi takva regeneracija bila zavrsena i onda nastaju problemi...kuuku leeeleeee....Ta potrosnja od 0,5/800km treba da te zabrine, jer je velika...i to je glavni uzrok zaprljanosti filera i aktivacije te regeneracije....To sto ti komp ne prijavljuje gresku..pa verovatno zato sto jos uvek nisu ispunjeni uslovi za takvo prijavljivanje....jos uvek stanje filtera, EGR-a nije u tako losem stanju...jos se to nekako prociscava i trpi, ali uskoro ocekuj....nemoj biti iznenadjen....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Buba1804Započeo temu

« Odgovor #2 poslato: 26. Jul, 2021. 13:52 »
Da li pranje filtera moze da otkloni taj problem?
  • Vozi: Skoda oktavia

Na mreži pajapop

« Odgovor #3 poslato: 26. Jul, 2021. 17:41 »
Pranje filtera moze da produzi radni vek filteru...ali ti treba da proveris onu potrosnju ulja, jer to sagorevanje ulja ti prlja filter...Da provers karike...mozda uljni separator..to moras da vidis sa majstorom. Jer sagorevanje ulja prlja filer, puni ga i kad se pritisak u izduvnom sistemu poveca zbog zapusenja filtera, (45%) senzor pritiska salje signale u komp i on pali aktivnu regeneraciju, kao zastitni mehanizam, jer kad ne bi samog sebe spaljivao, pritisak bi se toliko povecao (usled zapusenja) da bi stradala turbina...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.