Autor Tema: Zimske gume, saveti, preporuke, iskustva. Sezona: 2021/22  (Pročitano 12836 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Beli1986

Odg: Zimske gume, saveti, preporuke, iskustva. Sezona: 2021/22
« Odgovor #30 poslato: 21. Okt, 2021. 18:47 »
Pozdrav, skoro pazario 2 gume 205/55/16 91h za octaviu karavan 2007  i za..ebo se debelo.
Kad sam ih stavio napred, gume kao da su izduvane (kao da su na 1.5bara)  onda zamenio sa zadnjim i tu je ok jer je laksi nazad.
Tako da moj savet iz prve ruke, samo 94 xl
Vredi dati novac jer ce se pored brze potrosnje, tvoja savezt smiriti.  Svaki put kad pogledam gumu sam mislio i bio uveren da je guma pustila, a nova!!
  • Vozi: Octavia elegance 2007

Van mreže vojkan85

« Odgovor #31 poslato: 21. Okt, 2021. 18:51 »
To mozes samo ako ti auto tj.dimenzije to dozvoljavaju. Ja nisam pronasao za svoju dimenziju 94 tako da moram na 92. Palacinke ne znace losu gumu, mozda i felna pravi problem? Osim ako nisi sa sve felnama stavio pozadi.
  • Vozi: Škoda Superb 3 Combi L&K 2.0TDI, Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Van mreže Beli1986

« Odgovor #32 poslato: 21. Okt, 2021. 19:05 »
 Vozio par dana i na kraju promenio. Felne bez ostecenja.
Sve 4 su bile 94, nego sam ja potpuno zaboravio na tu malu a vrlo vaznu oznaku.
Inace gume Dunlop bluresponse sport, odlicne, necujne.
Nije do guma ni felni, nego nosivosti i xl-a.

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #33 poslato: 21. Okt, 2021. 19:22 »
RunOnFlat guma, najs :).

Nisu  ;)
215/55 R17 UltraGrip Performance+ 98V XL FP
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže vojkan85

« Odgovor #34 poslato: 21. Okt, 2021. 19:28 »
Moj omas, sada videh slican model pa sam pozurio. Nema greske sa njima.

Na mreži Mihailo

« Odgovor #35 poslato: 21. Okt, 2021. 19:37 »
@Beli1986 Koje su gume u pitanju?

Conti pc6 205 55 16 izgledaju tako kad se naduvaju propisno za manji broj osoba... A da li bih pre vozio pc6 ili neku savu/tigar sa tvrdjim zidom, moze se lako zakljuciti... :D

Inace te xl gume imaju tvrdji zid i malo su neudobnije... Isto tako i smesa im je obicno malo tvrdja da se ne bi trosile jako brzo...
  • Vozi: 2015 Octavia 1.2tsi 105ks

Van mreže Beli1986

« Odgovor #36 poslato: 21. Okt, 2021. 20:06 »
 DUNLOP Sport Bluresponse
205/55/16 91 V
Tacno ti zidovi fale 🤣

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #37 poslato: 21. Okt, 2021. 21:07 »
Bukvalno ista stvar kod mene sa Pirelli P7. Pored toga što ružno izgleda, auto se više ljulja. Tu grešku neću ponoviti  :)
  • Vozi: 1.8T 4x4

Van mreže Stojke87

« Odgovor #38 poslato: 21. Okt, 2021. 21:14 »
Pozdrav, skoro pazario 2 gume 205/55/16 91h za octaviu karavan 2007  i za..ebo se debelo.
Kad sam ih stavio napred, gume kao da su izduvane (kao da su na 1.5bara)  onda zamenio sa zadnjim i tu je ok jer je laksi nazad.
Tako da moj savet iz prve ruke, samo 94 xl
Vredi dati novac jer ce se pored brze potrosnje, tvoja savezt smiriti.  Svaki put kad pogledam gumu sam mislio i bio uveren da je guma pustila, a nova!!

Hmmm...
Ebem li ga stvarno na kraju, ali evo ja npr. trenutno na mojoj Octaviji imam letnje 91w, Continentalove i uopšte ne izgledaju kao palačinke, vozilo je lepo i normalno uzdignuto. Na kraju ću se valjda voditi tom treutnom  praksom letnjeg pneumatika da i dalje ostanem pri 91 indeksu nosivosti i za zimski jer ne vidim zašto bi drugi odudarao od prvog po pitanju izgleda na automobilu.
  • Vozi: Škoda Octavia 2.0 tdi 4x4, 16v CR, 140ks 2011

Van mreže petarp031

« Odgovor #39 poslato: 21. Okt, 2021. 21:38 »
Barum nije loša guma, ima je moj drugar i kaže da je zadovoljan sa istom. Mislim da su se one pojavile pre dve godine ako se ne varam za model. Doduše, ne ide on puno po snegu kolima, ali kada ide kaže da se dobro ponašaju osim po ledu, ali retko će koja led da ispegla kako treba.
Obzirom kako sam lose iskustvo imao sa letnjom bravuris 5, potpuno novom, prosto ne verujem da se od tog proizvodjaca moze ista solidno dobiti za bilo kakvu preporuku. Losiju gumu u zivotu nisam imao. Vozio sam na subaru legacy mesec dana, skinuo i na plus 40 bezbednije krstario na kineskom zimskom nankangu. Ne mogu da verujem da se takva guma nudi na trzistu i da prolazi EU norme, totalno razocarenje u veoma skupu gumu.

Van mreže vojkan85

« Odgovor #40 poslato: 21. Okt, 2021. 21:49 »
Oni su pod Continental grupacijom, ne bi smeli da se igraju tek tako. Svako se malo zanese ponekad. Bridgestone se recimo popravio u odnosu na prošle godine, Miško je uvek bio tu negde. Conti, Pirelli, Miško, Yokohama (koje u Srbiji skoro i da nema), Bridgestone, i GY, ostalo sve kategorija ispod ali ovi drže lepe cene. Hankook ovaj hvale što sam napisao da je dobar odnos cene i kvaliteta. Videćemo kako će se ponašati.

Van mreže petarp031

« Odgovor #41 poslato: 21. Okt, 2021. 21:53 »
Oni su pod Continental grupacijom, ne bi smeli da se igraju tek tako. Svako se malo zanese ponekad. Bridgestone se recimo popravio u odnosu na prošle godine, Miško je uvek bio tu negde. Conti, Pirelli, Miško, Yokohama (koje u Srbiji skoro i da nema), Bridgestone, i GY, ostalo sve kategorija ispod ali ovi drže lepe cene. Hankook ovaj hvale što sam napisao da je dobar odnos cene i kvaliteta. Videćemo kako će se ponašati.
Koliko znam pod conti grupom je Sportiva pa je djubre guma.

Van mreže vojkan85

« Odgovor #42 poslato: 21. Okt, 2021. 21:57 »
Jeste, i oni su pod Continental Grupom, ali problem je što imamo uvek glavni brand i pod brand-ova kojih može da bude milion. Cenovni rang od 3.000 dinara do 30.000. Ja sam recimo vozio na R16 Kama Brina zimsku. Kočenje po suvom, pali ESP, ABS, ma pakao, nikad gore, bučna na autoputu, pakao guma, ali tamo gde su drugi stajali ona je samo kopala sneg. Ja tebi ne mogu da opišem kako to kopa sneg i kako izvlači auto napolje. Ruska guma, nikako za naše uslove ali osim te jedne stvari koju je imala dobru, ostalo je bilo vožnja sa ličnom u ustima  =)).

Van mreže petarp031

« Odgovor #43 poslato: 21. Okt, 2021. 22:51 »
Znam odlicno kamu i nikada je ne bih kupio, ali u mom kraju najvise voze takve pneumatike, a mogu da ti potpisem da 80 posto ljudi u brdovitom Kosjericu i Ivanjici nista drugo ne priznaje za dobru zimsku gumu osim Kame. Ta guma jedino moze da prti sneg a da ne stavis dodatno lance na tockove. Evo recimo prodao sam subaru, kada sam nudio kupcu set zimskih guma sa skoro novim hankook, lik mi kaze daj mi felne, a ja idem odmah u Ivanjicu da stavim kamu, bolja guma ne postoji i tu se prica zavrsava. I stvarno kad pogledas snimke gde ti ljudi izadju sa kamom, ne mozes da kazes da nisu u pravu. Njih konkretno ne interesuju zvuk koji proizvodi takva guma, kocenje na mokrom. Verovatno da ti isti ljudi zive u Beogradu, ne bi pomislili na takvu gumu, tako da sve se kupuje shodno potrebama.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #44 poslato: 22. Okt, 2021. 01:23 »
Kamu dobio nove prosle god kad sam kupio fabiju, sneg kida, sve ostalo boze strasno. Skinuo i stavio neke falken koje sam imao.

Najiritantnije je na autoputu na suvom, lepse mi je bilo sa tdi straight pipe  =)).

Ali eto vole to ljudi, te gume sam prodao sutra dan.
  • Vozi: Octavia vRS mk1